Ενα υποψήφιο εμβόλιο νέας τεχνολογίας για τη γρίπη έχει περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους. Αν τελικά εγκριθεί, αναμένεται να προφυλάξει ολόκληρο τον πλανήτη από την πιο επικίνδυνη μακροχρόνια εποχική νόσο.
Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε, ακόμα και αν ο ιός μεταλλαχθεί, να μπορεί να τον αντιμετωπίσει.
Στην πρώτη φάση και σε μικρό αριθμό ατόμων, απέδειξε ότι είναι ασφαλές και ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράγει τα απαραίτητα αντισώματα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τη μόλυνση του οργανισμού από τον ιό.
Τώρα, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές μεγαλύτερες κλίμακας με περισσότερους εθελοντές και αν στα επόμενα στάδια αποδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα, τότε ενδεχομένως να αντικαταστήσει το υπάρχον ετήσιο εμβόλιο.
Σύμφωνα μάλιστα με τους Times του Λονδίνου, θα μπορούσε να προστατεύσει και από επικίνδυνα στελέχη του ιού της γρίπης που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί.
Ο δρ Αντόλφο Γκαρσία-Σάστρε, καθηγητής στη Σχολή Υγείας του Ορους Σινά, εξήγησε: «επιχειρήσαμε να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο γρίπης το οποίο δεν θα χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο, επειδή θα δημιουργεί αντισώματα απέναντι σε οποιοδήποτε στέλεχος του ιού της γρίπης. Ως εκ τούτου θα προστατεύει και από τους τροπικούς ιούς που εμφανίζονται κατά καιρούς από πουλιά και χοίρους και προκαλούν πανδημίες».
Το νέο εμβόλιο υπόσχεται να βάλει ένα τέλος στη συνεχή αβεβαιότητα, στοχεύοντας ένα διαφορετικό τμήμα της αιμοσυγκολλητίνης, της κύριας γλυκοπρωτεΐνης στην επιφάνεια του ιού της γρίπης που προσδένεται στους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων. Τα συμβατικά εμβόλια απλώς προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία στοχεύουν τη σφαιρική κεφαλή στο κατώτερο άκρο της αιμοσυγκολλητίνης.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1 των ερευνητών του Ορους Σινά αξιολόγησε την ασφάλεια και την πρόκληση ανοσίας του εμβολίου σε 65 άτομα στις ΗΠΑ. Οπως φάνηκε, προκάλεσε ισχυρή ανοσολογική απόκριση, η οποία διήρκεσε επί τουλάχιστον 18 μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τον Φλόριαν Κρέιμερ, καθηγητή Μικροβιολογίας στην ίδια ιατρική σχολή, αυτή η φάση της δοκιμής προσφέρει σημαντική γνώση σχετικά με τη διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης «και μας κάνει να είμαστε άκρως αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη αυτού του εμβολίου, που εκτιμάμε ότι θα αποτελέσει μεγάλο επίτευγμα».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News