Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε το 1972 και έκτοτε η ανθρωπότητα έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον της για τη διαστημική εξερεύνηση. Ομως, ο φυσικός δορυφόρος μας αποτέλεσε την τελευταία δεκαετία στόχο εξερεύνησης για πολλούς λόγους. Διαπιστώθηκε ότι διαθέτει αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή, τα οποία μπορούν να θεωρητικά να χρησιμεύσουν στο να δημιουργηθούν επανδρωμένες βάσεις αρχικά και αργότερα κάποιες αποικίες.
Η Σελήνη θα μπορεί να αποτελέσει τόπο επιστημονικής έρευνας, τόπο εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της, κόμβο για να ταξιδεύει ο άνθρωπος σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και τουριστικό προορισμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει ανακοινώσει ότι θέλει να φτιάξει μια μεγάλη βάση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, την οποία έχει ονομάσει «Σεληνιακό Χωριό». Η Κίνα έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τη Σελήνη, στέλνοντας μάλιστα τα τελευταία χρόνια ρομπότ εξερεύνησης στην επιφάνειά της.
Θέλοντας να αποκτήσει το προβάδισμα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στη NASA να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και την προετοιμασία για δημιουργία βάσεων. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ σχεδίασε το πρόγραμμα Artemis που αποτελεί διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo, στο πλαίσιο του οποίου έγινε και η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό δορυφόρο μας.
Οι επιτελείς της NASA έδωσαν στο νέο πρόγραμμα το όνομα της αδερφής του Απόλλωνα, αποφασίζοντας ότι αυτή την φορά στα πληρώματα όχι μόνο θα υπάρχουν γυναίκες, αλλά μία από αυτές θα είναι η πρώτη που θα πατήσει το έδαφος της Σελήνης στην επιστροφή του ανθρώπου εκεί. Η NASA ανακοίνωσε τα ονόματα 18 αστροναυτών του προγράμματος Artemis. Πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες και το 50% εξ αυτών έχει ταξιδέψει ξανά στο Διάστημα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και άλλοι αστροναύτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Artemis.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News