1198
|

Μητσοτάκης: Κύριο μέλημα η πανδημία, αλλά δεν θα σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:02

Μητσοτάκης: Κύριο μέλημα η πανδημία, αλλά δεν θα σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 20:02

Η Ελλάδα, κατά τους τελευταίους 18 μήνες, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων, όπως η πανδημία και το οικονομικό κόστος της απόφασης να κλείσει η οικονομική δραστηριότητα, τόνισε σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στο πλαίσιο του Nueva Economia Forum της Ισπανίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση τα πήγε αρκετά καλά σε αυτό το επίπεδο, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ταυτόχρονα, όμως, φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε λόγω της πανδημίας, ως ένα εφαλτήριο για την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα περιορίσουν την εισοδηματική ανισότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μολονότι μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου είναι αφιερωμένο στη διαχείριση κρίσεων, διασφάλισα ότι ουδέποτε διακόψαμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ήταν μέρος της πλατφόρμας βάσει της οποίας εκλεγήκαμε: Για το πώς θα μειώσουμε φόρους, πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πώς θα κάνουμε πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, πώς θα ψηφιοποιήσουμε το κράτος, και πώς θα κινηθούμε προς την πράσινη μετάβαση» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τώρα έχουμε ένα επιπρόσθετο εργαλείο στη διάθεσή μας, το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να είναι σε θέση να δανείζεται σε υπερεθνικό επίπεδο, δίνοντας στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν επιχορηγήσεις ώστε να προωθήσουν σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η χώρα μας έχει ήδη υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιό της, το οποίο έτυχε πολύ καλής υποδοχής από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και αναφέρθηκε στον βραβευμένο με Νομπέλ, Χριστόφορο Πισσαρίδη, από τον οποίο ζήτησε να συντάξει ένα master plan για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Το γεγονός αυτό, ειδικά, «λειτούργησε ως ένα μη κομματικό σημείο αναφοράς, γιατί ποτέ δεν ήθελα να υπάρχει η εντύπωση ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται απλά από το πολιτικό μας κόμμα».

Εκτίμησε, ακόμη, ότι το 2021 θα υπάρξει ταχεία ανάπτυξη και τόνισε ότι υπάρχουν κοινά ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν από τις χώρες του Νότου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ιταλία από τον Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο, όπως είπε, είναι μία σχετικά απλή ιδέα, να έχουμε δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην υποβάλλονται στους επιπλέον περιορισμούς που υφίστανται σήμερα.

«Πιστεύω πως αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας, καθώς ελπίζουμε σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, τα κράτη-μέλη θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς θέλουν να δώσουν στους πολίτες τους την δυνατότητα να έχουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι σε θέση να επιδεικνύουν σε άλλες χώρες, διευκολύνοντας έτσι τα ταξίδια τους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί και έχουμε απόδειξη για τον εμβολιασμό, τότε θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα χωρίς να υποβληθεί σε σημαντικούς περιορισμούς, χωρίς να υποβληθεί σε καραντίνα. Θα μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του στην Ελλάδα και στην συνέχεια να επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής του» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και υπογράμμισε ότι «βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή στήριξη για την επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα». Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως έχει καταστήσει απολύτως σαφές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας είναι διαφορές που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της και εξήρε την ομόθυμη στήριξη που έλαβε η ελληνική πλευρά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο πήρε θέση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

«Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020. Εχουμε ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύει κανείς στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει θεμελιώδη πίστη και σεβασμό στην έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμβόλια και διαπραγμάτευση

Ο Πρωθυπουργός παρενέβη δεύτερη φορά στη συζήτηση και αναφέρθηκε στην κοινοτική στρατηγική για την απόκτηση εμβολίων και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική των Βρυξελλών στο ζήτημα των εμβολίων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι  αισθάνεται πιο σίγουρος γνωρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματεύεται εκ μέρους μας, συγκρινόμενο με τη διαδικασία που θα έπρεπε να περάσουμε εάν χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε κατά μόνας, ανταγωνιζόμενοι πολύ μεγαλύτερες χώρες, ώστε να εξασφαλίσουμε αρκετά εμβόλια.

«Η θεμελιώδης αρχή πως η Ευρωπαϊκή Ενωση αγοράζει τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια διανέμει τα εμβόλια με βάση τον πληθυσμό σε όλα τα κράτη- μέλη, ανεξάρτητα από το εάν είναι πλούσια ή φτωχά, μεγάλα ή μικρά, Βόρεια ή Νότια, είναι σωστή. Βέβαια, είναι πιο περίπλοκο όταν υπάρχουν 27 κράτη-μέλη, σε σύγκριση με όταν η διαπραγμάτευση από μία και μόνο χώρα. Πιστεύω πως η Πρόεδρος της Επιτροπής γενναία αποδέχτηκε πως όντως σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις. Και πιστεύω ότι έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα για να διασφαλίσουμε πως θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπλοκές προέκυψαν και θα ότι έχουμε πρόσβαση σε νέα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση σε άνω του 6% του πληθυσμού, και θα ήταν εφικτή η επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός των εμβολίων. «Ωστόσο, αναμένουμε να λάβουμε περισσότερα εμβόλια τον Μάρτιο και ακόμα περισσότερα τον Απρίλιο και τον Μάιο» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και είπε ότι έχει επίγνωση του τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα. «Κανείς δεν θα μας δώσει χρήματα, λευκές επιταγές που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό μας και θα δαπανηθούν όπως κρίνουμε εμείς. Το σχέδιό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες συστάσεις που έχουν γίνει για την εκάστοτε χώρα. Πρέπει να εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις σημαντικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό» είπε ο Πρωθυπουργός.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Προς το τέλος της συζήτησης, ερωτηθείς για το συνέδριο για το μέλλον της Ενωσης, τις προκλήσεις και τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στο γεωπολιτικό περιβάλλον, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, λαμβάνοντας υπόψη μας την προθυμία της Επιτροπής να είναι η Κομισιόν μια γεωπολιτική Επιτροπή, και όχι απλά μια οικονομική δύναμη, αλλά και μια δύναμη που εκφράζει τη ισχύ της με γεωπολιτικούς όρους.

Τέλος, αναφέρθηκε στη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν, που, όπως είπε, μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ σε όλα τα πεδία, αλλά σίγουρα χαιρετίζω ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως έχουν διατυπωθεί. Πρώτα η πίστη και η δέσμευση στους πολυμερείς οργανισμούς» είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Πάμπλο Κασάδο και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεθ-Ιστουρίθ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...