987
Ο οικοδεσπότης του συνεδρίου Ευάγγελος Μυτιληναίος και ένα από τα «ψηφιακά πάνελ», με την Αννα Διαμαντοπούλου, κάτω δεξιά και την Αλεξάνδρα Σδούκου, επάνω στο κέντροι | CreativeProtagon

Πιο «καθαρές» επιχειρήσεις, σε πιο «πράσινο» πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:40
Ο οικοδεσπότης του συνεδρίου Ευάγγελος Μυτιληναίος και ένα από τα «ψηφιακά πάνελ», με την Αννα Διαμαντοπούλου, κάτω δεξιά και την Αλεξάνδρα Σδούκου, επάνω στο κέντροι
|CreativeProtagon

Πιο «καθαρές» επιχειρήσεις, σε πιο «πράσινο» πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:40

Η μετάβαση στο «πράσινο» επιχειρείν είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η απειλή της κλιματικής αλλαγής («η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα», σύμφωνα με τον Χρήστο Ζερεφό, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικό Εκπρόσωπο για το ζήτημα) και για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού και οι δεσμεύσεις των χωρών που την έχουν υπογράψει, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι πώς αυτή θα επιτευχθεί, στο διάστημα έως τα έτη-ορόσημα (2030 και 2050) και αν μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, αλλά και εκείνη της πανδημίας, οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες έχουν τα εφόδια και τις αντοχές για έναν τόσο απαιτητικό μετασχηματισμό.

Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, στη διάρκεια του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Mytilineos, με θέμα τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG).

O Ευάγγελος Μυτιληναίος καλωσορίζει διαδικτυακά τους συνέδρους

«Μίλησα με τους ανθρώπους μας σήμερα το πρωί, σε 31 χώρες σε 5 ηπείρους. Τους είπα ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και θα αναδυθούμε πολύ πιο δυνατοί από την κλιματική κρίση του πλανήτη». Αυτή ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην ερώτηση της επικεφαλής του Bloomberg NEF ΕΜΕΑ, Ντάνα Πέρκινς, για το αν μπορούν να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι μιας επιχείρησης για κερδοφορία με τις αρχές της αειφορίας.

Ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos ήταν κατηγορηματικός: «Είμαι βέβαιος ότι αν αξιοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, τα μυαλά των ανθρώπων μας και νέες τεχνολογίες τότε σίγουρα θα παράγουμε καλύτερης ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος. Δεν πλήττεται η κερδοφορία σου και ταυτόχρονα κάνεις καλό στον πλανήτη. Αυτό δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους τομείς, κάποιοι θα υποφέρουν περισσότερο. Είναι αναπόφευκτο. Δεν υπάρχει, όμως, δίλημμα ανάμεσα σε καλές πολιτικές για το κλίμα και κερδοφορία».

Μόλις το ίδιο πρωί, η Mytilineos είχε ανακοινώσει τους στόχους της να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία (και από τις πρώτες στον κλάδο της παγκοσμίως) που θα μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

«Οι δεσμεύσεις μας είναι ηθικές απέναντι στις κοινωνίες, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους μετόχους μας», πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. «Αν δεν συμμορφωθούμε, οι μέτοχοι θα μας τιμωρήσουν ούτως ή άλλως. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις για το κλίμα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα, τις θέσεις εργασίας και την οικονομική βιωσιμότητα».

Οδικός χάρτης και κίνητρα

Σύντομα, κυβερνήσεις, κοινωνίες και επιχειρήσεις θα έχουν έναν «οδικό χάρτη» προς τον στόχο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Δρ. Φατίχ Μπαϊρόλ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίαςύ Ενέργειας (Ιnternational Energy Agency – IΕΑ). «Πώς θα είναι ο κόσμος αν γίνουν όλα αυτά και τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε εκεί», όπως το έθεσε. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος, καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ενώ για τη βιομηχανία «υπάρχουν πλέον πολλά πακέτα κινήτρων, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για στροφή στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας».

«Θα αναδυθούμε πολύ πιο δυνατοί από την κλιματική κρίση του πλανήτη», διαμήνυσε στους ανθρώπους του ομίλου σε 31 χώρες του κόσμου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos

Ο κ. Μπαϊρόλ εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και απέδωσε τα εύσημα στην «πρωταθλήτρια» Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «για τις δράσεις τους για το περιβάλλον».

Στα κίνητρα για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια και τις «σαφείς πολιτικές της κυβέρνησης» προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, Αλεξάνδρα Σδούκου: «Θα χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια κεφάλαια και το πράσινο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τον καταλύτη για να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα δοθούν €6,2 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό αυτό. Θα ξεπεράσουμε τους στόχους μας, προς όφελος όλων», είπε.

Πολιτική και εθνικά θέματα

«Σε μερικά χρόνια το φυσικό εμπόδιο των θαλασσίων ζωνών θα έχει χάσει την οικονομική σημασία στον βαθμό που συνδέεται με τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και τη σημασία της κλιματικής αλλαγής για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει οριζόντιες επιπτώσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι. Από την ανθεκτικότητα της λεγόμενης φιλελεύθερης δημοκρατίας, μέχρι το management και τις ροές μεταναστών που μεταναστεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Απαιτείται μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων διεθνώς, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, η εμπειρία από την οποία θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί το κατεπείγον της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Βενιζέλος (επάνω, στο κέντρο της πρώτης σειράς του ψηφιακού πάνελ) αναφέρθηκε ακόμη «στην αλλαγή των συσχετισμών που φέρνει η εκλογή Μπάιντεν» και υποστήριξε ότι «η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ πρέπει να αναδειχθεί, ώστε η Δύση να εμφανιστεί ως δύναμη που αναδεικνύει την κλιματική αλλαγή».

«Πανδημία σε αργή κίνηση», χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην υπουργός. «Θα είναι ο κύριος λόγος της ανισότητας μεταξύ των γενεών και η αντιμετώπισή της πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τολμηρούς πολιτικούς και τολμηρούς επιχειρηματίες», πρόσθεσε. Και τόνισε: «Χρειάζεται να αλλάξουμε κουλτούρα κατανάλωσης, δεν είναι απλό. Να πάμε σε έναν νέο τρόπο ζωής. Αυτό απαιτεί χρόνια, πρωτοβουλίες και μια κοινωνία ενεργοποιημένη. Θέλουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας και να είμαστε ΟΚ με τη συμφωνία του Παρισιού. Αυτό είναι ένα τρομερά δύσκολο ζήτημα».

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η κυρία Διαμαντοπούλου πρότεινε παράταση του μηχανισμού αντιστάθμισης περιβαλλοντικού κόστους, υποστήριξη «πράσινων» διμερών συμβολαίων για ΑΠΕ, φορολογία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ και ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων ενέργειας με συνεργασία επιχειρήσεων και ΑΕΙ, με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...