498
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση της Εύβοιας – συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 09:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 14:22
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση της Εύβοιας – συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2021, 09:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/08/2021, 14:22

Η επόμενη ημέρα, το τι θα γίνει αφού περάσει η πύρινη κόλαση που έκαψε μια τεράστια έκταση σε Αττική και Πελοπόννησο και συνέχιζε, για έβδομη πια ημέρα τη Δευτέρα, να καίει τη μισή Εύβοια, απαιτεί μια τιτάνια και πολυπαραγοντική προσπάθεια. Κυρίως σε όρους επιχειρησιακούς, για την ανασυγκρότηση ολόκληρων περιοχών της χώρας, αλλά και σε όρους πολιτικούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχασαν χρόνο. Και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση. Ηδη όλες αυτές τις ημέρες ενημερωνόταν συστηματικά για την πορεία των πυρκαγιών –με συνεχείς και όχι «σκηνοθετημένες» επισκέψεις στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής– ενώ παρενέβαινε με δηλώσεις του μόνο όταν κρινόταν απαραίτητο.

Τώρα ήρθε η ώρα για την επόμενη ημέρα –και ενδεχομένως για την «κριτική και την αυτοκριτική», για την οποία ο ίδιος είχε μιλήσει την περασμένη Πέμπτη. Σε αντίθεση με άλλους στη θέση του, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δώσει και συνέντευξη Τύπου για το θέμα, αφού θα έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και ανασυγκρότησης των περιοχών που κάηκαν.

Ειδικότερα για την Εύβοια είναι σαφές ότι για τον κ. Μητσοτάκη η ανασυγκρότησή της θα συνιστά «εθνικό στόχο» –αυτό αποκάλυψε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς που επικαλέστηκε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρωθυπουργό στην οποία του είπε ότι «ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η “αναστήλωση” της βόρειας Εύβοιας θα γίνει εθνικος στόχος – θα στηριχτούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας με κάθε μέσο και τρόπο και ότι τα χαμένα εισοδήματα θα εξασφαλισθούν».

Ολα αυτά συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιου, του έτερου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσου, του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

Οπως έγινε γνωστό αναμενόταν δήλωση εντός της ημέρας του κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Σταϊκούρας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος «για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις» και οι πόροι «για να γίνει η εκταμίευση αυτών των παρεμβάσεων». «Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση των πόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας. «Έχουμε συνεπώς τους πόρους και για τις παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών, υποδομών και πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Την Τρίτη στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει, με το ίδιο θέμα –ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και η στήριξη όσων επλήγησαν– το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμφωνηθούν τα μέτρα και έπειτα θα ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το πολιτικά ενδιαφέρον βέβαια, είναι ότι όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, «εντός της εβδομάδας», ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...