Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δεν θα επέτρεπε μια πορεία σαν την καθιερωμένη του Πολυτεχνείου. Και από την άλλη, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναζητούσαν δημιουργικούς τρόπους για να δείξουν την απαρέσκεια τους για τα κυβερνητικά μέτρα. Το… σόου του κάθε κόμματος, βεβαίως, ήταν λίγο έως πολύ αδιάφορο για το Μέγαρο Μαξίμου, όσο αυτό έμενε εντός πλαισίου. Ο μείζων στόχος ήταν να μην γίνει η πορεία.
Από την αρχή της ημέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου έβλεπαν μπροστά τους έναν διττό στόχο: αφενός, όπως προαναφέρθηκε, να τηρηθεί η απαγόρευση και να μην γίνει η καθιερωμένη, μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχαν περί τα 30.000 άτομα, και αφετέρου να μην ηρωοποιηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που, ενδεχομένως, θα επεδίωκαν μια σύγκρουση με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.. Για παράδειγμα, δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα ήθελε μια ευθεία αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ. Όπως έλεγε, όμως, σκωπτικά κυβερνητικό στέλεχος, η μεγαλύτερη… τιμωρία του θα ήταν να μην ασχοληθεί κανείς μαζί του, να κάνει το κομμάτι του και να γυρίσει στο σπίτι του.
Υπό αυτό το πρίσμα, ήταν εξ αρχής σαφές ότι δεν υπήρχε εντολή να διαλυθούν μικροσυγκεντρώσεις που θα γίνονταν. Για παράδειγμα, στον Αλέξη Τσίπρα επετράπη να πάει μαζί με άλλα 49 στελέχη του, με τρία πλακάκια απόσταση ο ένας από τον άλλον, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Το πρόβλημα, βεβαίως, ήταν εξ αρχής η στάση του ΚΚΕ που παρέμενε άγνωστη, καθώς ο Θανάσης Παφίλης δεν την αποκάλυψε στον Γιώργο Γεραπετρίτη, όταν συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας. Έτσι, κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει δυσανάλογη αντιμετώπιση σε μια συμβολική κίνηση όπως αυτή που επέλεξε το ΚΚΕ έξω από το Μέγαρο Μουσικής, ενώ προσέθεταν πως, όταν ζητήθηκε η διάλυση των συγκεντρωμένων από τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, αυτή έγινε. Μάλιστα, για το… αστείο του πράγματος, τα περισσότερα στελέχη του ΚΚΕ που μαζεύτηκαν έξω από το Μέγαρο Μουσικής είχαν στείλει sms στο 13033 για να πάνε στο… Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και έτσι παρέκαμψαν τα μέτρα, μη όντας βουλευτές.
Αν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου τελείωνε στις 11:00, όλα τα κόμματα θα είχαν κάτι να είναι ικανοποιημένα. Η κυβέρνηση, γιατί δεν έγινε πορεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί επεδίωξε να εμφανιστεί ως ενοποιητικό στοιχείο της Αριστεράς. Το ΚΚΕ γιατί έκανε αυτό που κάνει πάντα. Όπως εξηγούσαν δε αρμόδιες πηγές, αν είχε γίνει υπέρμετρη χρήση βίας, τα πράγματα θα είχαν ξεφύγει από νωρίς και θα είχε διασαλευθεί ο κεντρικός στόχος να μην υπάρξουν μαζικές διαμαρτυρίες ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Κάπως έτσι, στο Μαξίμου άντεξαν την…γκρίνια μερίδας της βάσης της ΝΔ για την εκδήλωση του ΚΚΕ, έχοντας στο μυαλό τους τον μείζονα στόχο.
Ήρθε, όμως, το ΚΚΕ το μεσημέρι να επιχειρήσει μια δεύτερη πορεία στην Πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η κατάλληλη πάσα στην ΕΛ.ΑΣ. να κάνει ό,τι είχε απομείνει: παρουσία εισαγγελέα, να διαλύσει τη συγκέντρωση και να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, πολλώ δε όταν έχει επιδειχθεί μια φορά ανοχή σε μια συμβολική κίνηση, όπως η πρωινή έξω από το Μέγαρο Μουσικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News