«Βυθίζεται η στερλίνα», αναφέρει ο Guardian. «Λόγω του Brexit», εξηγούν οι Financial Times. Και ξαφνικά εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες που είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την καθιερωμένη καλοκαιρινή εξόρμησή τους στις χώρες του νότου της Ευρώπης, αντιλαμβάνονται πως φέτος στις διακοπές τους θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που κερδίζουν: οι πολίτες των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης που σκοπεύουν να μεταβούν στη Γηραιά Αλβιώνα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Γιατί κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας στη βρετανική πρωτεύουσα (όπως την φαντάστηκαν οι δημοσιογράφοι της La Repubblica) ένας ταξιδιώτης από την ΕΕ θα ξοδέψει περί τα 200 ευρώ λιγότερα συγκριτικά με το 2016, ή σε σχέση με μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα της 26ης Ιουνίου, μέσω του οποίου η πλειονότητα των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της πατρίδας τους από την ΕΕ, έχοντας πειστεί πως στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι. Πάντως προς το παρόν αυτοί που επωφελούνται είναι όλοι όσοι διαμένουν από την άλλη πλευρά της Μάγχης και ταξιδεύουν στη Βρετανία.
Τον Ιούνιο του 2016, έξι ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit, για να αποκτήσει κανείς μία στερλίνα έπρεπε να καταβάλει 1,298 ευρώ. Τρία χρόνια και έναν μήνα μετά αρκεί 1,097 ευρώ. Η πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος της Βρετανίας κυμαίνεται από 15% έως 18%. Και το γεγονός αυτό είναι ακόμα πιο επώδυνο για τους Βρετανούς που επιλέγουν να αλλάξουν τα χρήματά τους στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος των αεροδρομίων του Λονδίνου, δεδομένου ότι για μία στερλίνα προσφέρουν, πλέον, μόλις 85 λεπτά του ευρώ.
Η υποτίμηση της στερλίνας άρχισε την επομένη του δημοψηφίσματος και από τότε δεν σταμάτησε. Τώρα, όμως, το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας καταρρέει γιατί ο Μπόρις Τζόνσον, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, απειλεί να εγκαταλείψει την ΕΕ δίχως καμιά συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ενδεχόμενο το οποίο εάν επαληθευτεί τελικά, ενδέχεται να επιφέρει (οι πιθανότητες σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας είναι μία στις τρεις) ύφεση για περιορισμένο, ωστόσο, χρονικό διάστημα. Γιατί θα αυξηθεί το κόστος των εισαγωγών, όπως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και ο πληθωρισμός ενώ συγχρόνως θα μειωθεί και η εμπιστοσύνη των αγορών.
Οσον αφορά τους Ευρωπαίους, στην περίπτωση που επιλέξουν το Λονδίνο για τις διακοπές τους, θα ξοδέψουν σίγουρα λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2016. Μέσα σε τρία χρόνια οι τιμές αυξήθηκαν αλλά έως τώρα ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος στη Βρετανία. Και ένας απλός υπολογισμός αναδεικνύει την αισθητή διαφορά στις τιμές.
Πριν από μια τριετία ένα ποτήρι μπύρα σε μια παμπ κόστιζε 6,75 ευρώ ενώ σήμερα 5,70 ευρώ. Η τιμή του εισιτηρίου του μετρό μειώθηκε από τα 6,36 στα 5,37 ευρώ. Για να μπορέσει κάποιος να θαυμάσει την πανοραμική θέα της αχανούς βρετανικής πρωτεύουσας από το London Eye αρκεί να καταβάλει 29 αντί για 35 ευρώ. Το αντίτιμο μιας τσάντας για ψώνια από το Harrods, κλασικό σουβενίρ από το Λονδίνο, μειώθηκε από τα 32 στα 27 ευρώ. Οποιος επιθυμεί να βιώσει την εμπειρία του Afternoon Tea στο επιβλητικό κτίριο του πολυκαταστήματος Fortnum & Mason στα πέριξ του Piccadilly Circus, μπορεί, πλέον, να το κάνει, δαπανώντας 119, αντί για 141, ευρώ. Το εισιτήριο για το μιούζικαλ «Mamma Mia» μειώθηκε από τα 116 στα 98 ευρώ, όπως μειώθηκε από τα 132 στα 111 ευρώ η τιμή ενός δωματίου σε ξενοδοχείο τριών αστέρων. Κατά προσέγγιση, οπότε, ένας ευρωπαίος τουρίστας μέσα σε μια μέρα στο Λονδίνο θα ξοδέψει σήμερα 188 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2016, και αυτό συνεπάγεται πως το οικονομικό όφελος για μια τετραμελή οικογένεια που θα περάσει μια εβδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα, είναι κάθε άλλο αμελητέο.
«Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί», πίστευε ο Μαρκ Τουέιν. Επιστρέφοντας φέτος το καλοκαίρι από την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία στην πατρίδα τους, ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit, ρίχνοντας μια μια ματιά στον τραπεζικό τους λογαριασμό, κατά πάσα πιθανότητα θα το αντιληφθούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News