Ας λέει ό,τι θέλει ο Μπαράκ Ομπάμα. Η Ανγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει στη δική της ατζέντα. Από την Ισπανία όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε για πολλοστή φορά επικριτικός για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν πολλές χώρες στην Ευρώπη.
Μπορεί να μην μίλησε ευθαρσώς για τη Γερμανία, αλλά τη φωτογράφησε με κάθε τρόπο. Αλλωστε, το Βερολίνο είναι αυτό που εκπονεί τα κεντρικά σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής προς τις χώρες του Νότου – κι όχι μόνο.
Την Κυριακή το βράδυ, η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, μπορεί με τη σειρά της να μην αναφέρθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο η απάντησή της για τις οικονομικές πολιτικές που καθορίζουν την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως… άσχετη με την παρέμβαση του αμερικανού προέδρου.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος όχι μόνο υπερασπίστηκε τις πολιτικές της Ευρωζώνης κατά την περίοδο της κρίσης του ευρώ, αλλά γεμάτη σιγουριά τόνισε πως έχει «βρεθεί το σωστό μείγμα πολιτικών». Κατά την Μέρκελ, η Γερμανία δεν είναι η μόνη που υποστήριξε αυτή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ.
«Σε ό,τι αφορά την γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση -όχι μόνη της-, η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι είδαμε, όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, ότι η Ελλάδα έχει 14% έλλειμμα, και βρήκαμε το σωστό μείγμα», είπε η γερμανίδα καγκελάριος.
Για να συνεχίσει: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να μην δημιουργηθούν οι θέσεις κάπου αλλού».
Το Προσφυγικό
Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσφυγική κρίση. Ενα από τα θέματα που της έχουν προκαλέσει ουκ ολίγους πονοοκεφάλους στο εσωτερικό της χώρας. Και επ’ αυτού του θέματος η κυρία Μέρκελ έδειξε αποφασισμένη να συνεχίσει την ακολουθούμενη πολιτική. Παραδέχθηκε ότι κατά τη συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπήρξε συμφωνία σε ό,τι αφορά την απαγόρευση επίσκεψης γερμανών βουλευτών στην βάση του Ιντσιρλίκ.
Συγκεκριμένα, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι για τους χιλιάδες πρόσφυγες που πεθαίνουν κυρίως στην Μεσόγειο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να έρχονται υπό άθλιες συνήθειες και εκατοντάδες -και στη Μεσόγειο χιλιάδες- να χάνουν τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση» και να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα.
Υποστήριξε, δε, ότι η γερμανική πολιτική στην προσφυγική κρίση παραμένει σωστή και ανέφερε ότι η βρέθηκε ενώπιον αποφάσεων, σε σχέση με το αν έπρεπε να αφεθεί η Ελλάδα μόνη ή αν θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ουγγαρία να κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες.
Η Μέρκελ ρωτήθηκε ακόμη σχετικά με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν την στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, για να παραδεχτεί ότι η συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, δεν έφερε αποτέλεσμα. «Πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τίθεται ζήτημα αποχώρησης των γερμανών στρατιωτών από εκεί. «Είναι απαραίτητο οι βουλευτές μας να μπορούν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ, να μπορούν να επισκεφθούν τους στρατιώτες μας», δήλωσε, τόνισε πάντως ότι «δεν είναι η πρώτη φορά στην πολιτική που μια πρώτη συζήτηση δεν αρκεί».
Για το Brexit
H κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε απόλυτη και ως προς το θέμα του Brexit. Επισήμανε πως η ίδια θεωρεί δεδομένη την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μορφή, που θα λάβουν οι σχέσεις της χώρας με την κοινότητα.
«Κατά τη γνώμη μου η απόφαση ελήφθη. Το επόμενο βήμα πιθανότατα είναι ότι η Βρετανία θα καταθέσει αίτηση στη βάση του άρθρου 50 των ευρωπαϊκών Συνθηκών από τη στιγμή, που θα έχει νέο πρωθυπουργό». Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να αντιστραφεί το Brexit, η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε: «Αντιμετωπίζω τα πραγματικά δεδομένα και περιμένω ότι η αίτηση αυτή θα συμπληρωθεί». Τέλος, επανέλαβε ότι η Βρετανία θα πρέπει να καταθέσει τα «χαρτιά του διαζυγίου» πρώτα και μετά να αρχίσει την όποια διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση με την Ε.Ε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News