Μπορεί να καταχωρηθεί και στα πρακτικά των Eurogroup ως ξεχωριστό και ιδιάζον περιστατικό. Πρώτη φορά που θα μαζευτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν θα σπαζοκεφαλιάσουν για την Ελλάδα.
Το βασικό θέμα του Eurogroup της Δευτέρας είναι η Βρετανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Επειδή, όμως, η συνήθεια έχει γίνει δεύτερη φύση για τους «τσάρους» της Ευρωζώνης, ως ουρά της σημερινής ατζέντας θεμάτων θα μπει –φυσικά- και η Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, αυτή την περίοδο ξεκινάει μια προκαταρτική συζήτηση λίγο πριν αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση. Το κυρίως μενού θα αρχίσουν να το μελετούν τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι τον Αύγουστο παραδοσιακά κλείνουν οι υπηρεσίες σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
Η συζήτηση δεν μπορεί παρά να περιστραφεί γύρω από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά για να περάσει και τον δεύτερο κάβο της αξιολόγησης. Προαπαιτούμενα που ισοδυναμούν με κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και με μέτρα όπως η κατάργηση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση, όπως ρητά αναφέρεται και στο «Τεχνικό Μνημόνιο» που συνοδεύει τη συμφωνία του Ιουνίου.
Στο κείμενο αυτό (Technical Memorandum of Undestranding) που συνοδεύει τη συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ από τον ΕΜΣ, επεξηγούνται όλα τα απαιτούμενα για την ολοκλήρωση της α΄αξιολόγησης. Στην σελίδα 10 και στο κεφάλαιο για την μεταρρύθμιση των συντάξεων (Pension eforms) δίνεται ο ορισμός όλων των προαπαιτουμένων για το Ασφαλιστικό.
Εκεί αναφέρεται ότι η τριμερής συμμετοχή θα καταργηθεί (tripartite funding will be abolished) και η κρατική χρηματοδότηση θα μειωθεί σταδιακά (phased-out). Πίεση θα ασκηθεί και για τα εργασιακά, αφού προ ημερών το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη τόνιζε πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, ως ποσοστό του κατακεφαλήν εισοδήματος, είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ (at the top end of the EU countries). Η δημοσίευμα του κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου γύρω από το έγγραφο-φωτιά των δανειστών προς την κυβέρνηση είναι ενδεικτικό των προθέσεων που έχει η άλλη πλευρά για τα εργασιακά ζητήματα στην Ελλάδα.
Μπορεί η πλευρά του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, και ο ίδιος μέσω ανακοίνωσής του, να αποκρούει τα απαιτούμενα των δανειστών, ωστόσο είναι δεδομένο πως στην πορεία οι διαπραγματεύσεις θα σκληρύνουν αρκετά ως προς αυτό το θέμα.
Στη φορολογία επίκεινται επίσης νέες ανατροπές, και στον ΕΝΦΙΑ και του 2016 και του 2017. Έως τις 31 Νοεμβρίου η ΓΓΔΕ θα έχει παραδώσει προτάσεις για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου.
Πάντως, την περασμένη Παρασκευή αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία σημαντική καθυστέρηση» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News