1195
Μία από τις πολλές εικόνες καταστροφής στη βόρεια Εύβοια, την Κυριακή | Evima.gr

Μεγάλες καταστροφές στην πυρόπληκτη Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 10:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2021, 16:36
Μία από τις πολλές εικόνες καταστροφής στη βόρεια Εύβοια, την Κυριακή
|Evima.gr

Μεγάλες καταστροφές στην πυρόπληκτη Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά»

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 10:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/10/2021, 16:36

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει αμέσως μετά τις εφιαλτικές πυρκαγιές του Αυγούστου στην Εύβοια, ότι οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις θα προκαλέσουν νέες καταστροφές στο νησί. Αυτό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά», στις περιοχές που είχαν πληγεί από τη φωτιά και ήταν ανυπέρασπιστες στους όγκους νερών που έπεσαν το βράδυ.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο Αγία Αννα – Αχλάδι – Κοτσικιά, μετά τη χθεσινοβραδινή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα χωριά που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, σύμφωνα και με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, ενώ πολύ σημαντικές ζημιές υπέστησαν οι παραλίες της Αγίας Αννας, του Αχλαδίου και της Κοτσικιάς.

Οπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Σπανός, από τις πλημμύρες έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της πυροσβεστικής.

«Μέχρι χθες το βράδυ οι ζημιές ήταν περιορισμένες και ελεγχόμενες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ειδικά μέχρι τις 2:30 είχαμε πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση η οποία σωρευτικά με τη βροχή που είχε πέσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, έφερε σε ορισμένα μέρη πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα» δήλωσε ο κ. Σπανός.

«Η Κοτσικιά, τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι πλημμύρισαν, όπως και η παραλία της Αγίας Αννας και πολύ περισσότερο η παραλία Αχλαδίου» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημιά σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Εχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» και ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα. «Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Εχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Δραματική η κατάσταση»

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα με ανθρώπους, όμως πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε τι έχει προκύψει» είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά είναι και η καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Η παραλία της Αγίας Αννας, η παραλία Αχλαδίου και η παραλία Κοτσικιάς. Εχουν καταστραφεί τα παραλιακά μέτωπα, τα ποτάμια μπήκαν μέσα στα σπίτια» τόνισε, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί και μεγάλα προβλήματα στις οδικές συνδέσεις στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση δραματική.

«Το ποτάμι παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Πολλές κατολισθήσεις, πολλές καθιζήσεις, έπεσαν γέφυρες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, είμαστε με μηχανήματα έργου παντού» είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου, και ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μια νέα παιδική χαρά που είχε τοποθετηθεί στην παραλία Αχλαδίου, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και χάθηκε.

Ο κ. Τσαπουρνιώτης έκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου και πως υπάρχουν εκαντοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια.

«Ούτε με τη φωτιά είχαμε δει τέτοιο τραγικό γεγονός» σημείωσε και εξήγησε πως πρωταρχικό μέλημα ήταν οι άνθρωποι και από το ξημέρωμα έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις. «Η πυροσβεστική ήταν εδώ όλη τη νύχτα» είπε ο κ. Τσαμπουρνιώτης που έκανε επίσης λόγο για τεράστιο όγκο νερού. «Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, δεν μπορώ να σας τις περιγράψω. Ποτάμια που ήταν σχεδόν ρυάκια, έχουν γίνει οκτώ και 10 μέτρα» συμπλήρωσε.

Μεγάλες ζημιές και στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου

Αυτοψία στα Βασιλικά και στην Αγία Αννα πραγματοποίησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου.

«Η Πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα είναι δίπλα προς την αποκατάσταση αυτών των ζημιών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχουν δρομολογήσει τις επόμενες ημέρες, Δευτέρα ή Τρίτη μία έκτακτη χρηματοδότηση προς την βόρεια Εύβοια, ύψους 20 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της ωρίμανσης του σχεδιασμού που είχαν τις προηγούμενες μέρες για το κομμάτι των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μετά τις πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, στη βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Αγιο Βασίλειο και Αγία Αννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Συγκεκριμένα είναι σε επιφυλακή 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ερπυστριοφόρα οχήματα, καθώς και δυο διασωστικές λέμβοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μεταφερθεί εκεί, για προληπτικούς λόγους.

Οικονόμου: Η πολιτεία βρίσκεται άμεσα στο πλευρό των πληγέντων

«Η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την ταχύτητα και την εγκυρότητα που συνηθίζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια να κάνει αυτές τις αποτιμήσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον Ant1, αναφερόμενος στις πλημμύρες στην Εύβοια.

«Οπως πάντα η προτεραιότητά μας είναι οι ανθρώπινες ζωές. Μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, ό,τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι θα γίνει. Θέλω να επισημάνω ότι από τις πυρκαγιές, στο τέλος Αυγούστου, μέχρι σήμερα, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου για να προφυλάξουμε και να αποκαταστήσουμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, για να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, παρόλα αυτά έγινες μεγάλες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο περιβάλλοντος, την περιφέρεια, τους ανθρώπους εκεί, να απομακρυνθούν καμένα για να αποφύγουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν από τις τελευταίες καταιγίδες» είπε.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, απομακρύνθηκαν κορμοί, καμένα κλαδιά, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν, είπε ότι τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη κα θα συνεχίσουν ταυτόχρονα με την αποκατάσταση.

«Εχουμε αποδείξει όχι μόνο την ταχύτητα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση αλλά και το πόσο γρήγορα βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων» σημείωσε και ανέφερε ως παράδειγμα τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. «Μπορεί ο καθένας βρει ανθρώπους και να τους ρωτήσει για το πόσο γρήγορα, οικονομικά τουλάχιστον, η πολιτεία ανταποκρίθηκε και είδαν χρήματα στήριξης στους λογαριασμούς τους αυτοί οι άνθρωποι που από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν έξω από τα σπίτια τους. Πρόκειται για πρωτοφανείς ρυθμούς ταχύτητας και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες των πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε.

«Να ξέρουν ότι η πολιτεία βρίσκεται σε πλευρό τους, όχι με τους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει χρόνια πριν αλλά με τους ρυθμούς που έμπρακτα αποδείξαμε και αποδίδουν το ταχύτερο αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος, τουλάχιστον την πρώτη βοήθεια και την αποκατάσταση» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...