Οτι υπάρχει μια ιδιαίτερη πολιτική χημεία ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν λίγο-πολύ γνωστό. Από τα διαδικτυακά… τσουγκρίσματα για τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, όταν κλείστηκε και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, ως την παράδοση που η ισραηλινή διπλωματία δεν θα ξεχάσει ποτέ, ότι δηλαδή ήταν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που το 1990 επισημοποίησε αυτήν τη σχέση, όλα δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση. Αυτή επιβεβαιώθηκε και με τη θερμή υποδοχή που είχε ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη από τον ισραηλινό ομόλογό του, καθώς και με τα μηνύματα που έστειλε ο Νετανιάχου προς τον Ερντογάν (εδώ).
Ωστόσο, φαίνεται ότι αναπτύσσεται και μια οικογενειακή σχέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Μπενιαμίν και Σάρα Νετανιάχου στον Κυριάκο και τη Μαρέβα Μητσοτάκη, παρόντες ήταν και οι γιοι τους, ο 22χρονος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο 28χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου. Αν και είναι κάτι που δεν είναι τόσο συνηθισμένο σε επίσημα δείπνα τέτοιου επιπέδου, είναι μια ένδειξη ότι οι δύο ηγέτες βλέπουν τη μεταξύ τους διπλωματική σχέση ως κάτι πιο σύνθετο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τη χώρα μας και είχε ξεναγηθεί από τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είχε πάρει μαζί του τον άλλο του γιο, τον Αβνέρ –και πάλι παρών ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Γιαΐρ Νετανιάχου, 28 ετών, είναι ακτιβιστής και δημοσιολογεί με μεγάλη απήχηση στο Ισραήλ. Μάλιστα ήταν τον Μάρτιο του 2019 όταν είχε κάνει αίσθηση με ένα tweet του, στο οποίο έλεγε για τον Ταγίπ Ερντογάν:
«Θα του θυμίσω τη γενοκτονία που έγινε κατά Ελλήνων, Κούρδων και Αρμενίων. Εκαναν εθνοκάθαρση διώχνοντας ολόκληρο το χριστιανικό πληθυσμό από τη Μικρά Ασία. Και θα του θυμίσω ότι η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα μια πόλη που λέγεται Κωνσταντινούπολη. Η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και κέντρο της χριστιανικής Ορθοδοξίας για πάνω από χίλια χρόνια πριν από την τουρκική κατοχή!».
Στο δείπνο στην οικία των Νετανιάχου και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Ισραήλ είναι μια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς. Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών, τη συνεργασία σε σειρά τομέων, και μεταξύ άλλων στάθηκε στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Μπορώ να σας πω από την προσωπική εμπειρία μου ότι αποδίδουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις των δύο ανδρών όσο ήταν παρόντες εκπρόσωποι των ΜΜΕ ήταν οι εξής:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, κύριε Πρωθυπουργέ. Ευχαριστώ εσάς και τη σύζυγό σας, Σάρα, για τη θαυμάσια φιλοξενία. Ευχαριστώ που μας καλέσατε στην κατοικία σας. Είχαμε μία πολύ γεμάτη αλλά, νομίζω, άκρως παραγωγική ημέρα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτό το ταξίδι αποτελεί ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας. Πέρα όμως από τους τρεις τομείς που αναφέρατε, μπορώ να σκεφτώ αρκετούς ακόμη: συνεργασία στην άμυνα, στην καινοτομία και στις άμεσες επενδύσεις ισραηλινών εταιρειών στην Ελλάδα. Παρόλο που αυτή η διακυβερνητική συνάντηση λαμβάνει χώρα σε ασυνήθιστες συνθήκες, είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να έρθουμε στο Ισραήλ. Αυτό είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό από την εκδήλωση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφορμή για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τη θαυμάσια φιλοξενία. Μας κάνατε πραγματικά να αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας.
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ευχαριστώ, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σας. Μπορώ να σας πω από την προσωπική εμπειρία μου ότι αποδίδουν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απέδιδαν, πράγματι, πριν από τον κορονοϊό. Ανεβήκαμε εννέα θέσεις στην κατάταξη βασικών δεικτών ανταγωνιστικότητας (IMD World Competitiveness Ranking), γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. O κορονοϊός θα αποτελέσει ένα πλήγμα, μεγάλο πλήγμα, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε γρήγορα.
Ευχαριστώ που αναφερθήκατε στον τουρισμό. Θα είμαστε σε θέση να σας υποδεχθούμε όταν αποφασίσετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτείτε την Ελλάδα. H 1η Αυγούστου ενδεχομένως είναι μια καλή ημερομηνία, αλλά βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. Κάτι το οποίο πρέπει όμως να γνωρίζετε, είναι ότι θα φροντίζουμε ώστε οι επισκέπτες μας να αισθάνονται, αλλά και να είναι ασφαλείς στην Ελλάδα. Συνεπώς, ευελπιστούμε να δούμε αρκετούς ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα προς τα τέλη του καλοκαιριού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News