Καθώς τα πράγματα στη Λιβύη έχουν τη δυναμική τους η οποία δεν συμμορφώνεται προς τις αποφάσεις του μίτινγκ που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερολίνο, η εκεχειρία και η τήρηση του εμπάργκο όπλων ήταν το πλαίσιο των επαφών που είχε ο πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ με δύο κορυφαίους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, σε ξεχωριστές συναντήσεις μαζί τους, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και την Τρίτη 10 Μαρτίου, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Στην πιο πρόσφατη συνάντηση, η καγκελάριος της Γερμανίας επανέλαβε στον Χαφτάρ ότι αυτό που έχει σημασία για αυτήν είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Λιβυκό. Η Μέρκελ τού τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουσή του με την εκλεκτό του ΟΗΕ (και του Ερντογάν…) Φαγιέζ αλ Σαράζ, συνεπώς «είναι απαραίτητη η εκεχειρία, όπως και η πρόοδος στην πολιτική διαδικασία σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου».
Τις παραπάνω ανακοινώσεις, σημειωτέον, έκανε προς τα media ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και όχι η ίδια. Ο εκπρόσωπος πάντως δεν είπε τίποτε όσον αφορά την απάντηση που έδωσε ο Χαφτάρ στη Μέρκελ.
Στο Βερολίνο ο Χαφτάρ βρέθηκε μέσω Παρισίων, αφού την περασμένη Δευτέρα συναντήθηκε και με τον γάλλο πρόεδρο στη Ηλύσια.
Ούτε ο Μακρόν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, ωστόσο ένας ανώτερος κρατικός υπάλληλος της Γαλλίας είπε δυο κουβέντες υπό την προϋπόθεση της τήρησης της ανωνυμίας του (πρόκειται για πρακτική που συνηθίζει η γαλλική προεδρία).
Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Χαφτάρ ανέφερε στον Μακρόν πως πρόθεσή του ήταν να υπογράψει το σχέδιο περί συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τον περασμένο μήνα, όμως τον εμπόδισε η παραβίαση της εκεχειρίας από την πλευρά του «αναγνωρισμένου» Σαράζ.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται να υπογράψει κατάπαυση του πυρός και κατόπιν να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά υπό όρους που αφορούν την αξιοπιστία των πολιτοφυλακών οι οποίες στηρίζουν τον Σαράζ.
«Ο Χαφτάρ είναι από τους κύριους παράγοντες της πολιτικής ζωής της Λιβύης και πρέπει να ληφθεί υπόψη» είπε ο γάλλος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι ο Μακρόν δεν σχεδιάζει να δει τον Σαράζ.
Επειτα ο αξιωματούχος σιώπησε, αλλά μάλλον δεν χρειαζόταν να πει τίποτε περισσότερο για να καταλάβουν οι Γερμανοί τη διαφοροποίηση των Γάλλων…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News