Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται η Ιταλία, με την αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον φονικό ιό να είναι δραματική.
Σε μία μόλις ημέρα καταγράφηκαν 168 νέοι θάνατοι και από τους 463 την Δευτέρα, ο αριθμός την Τρίτη σκαρφάλωσε στους 631.
Πριν από ένα 24ωρο ολόκληρη η χώρα κηρύχθηκε από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε «κόκκινη ζώνη», με τις μετακινήσεις να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό και τις περισσότερες περιοχές του ιταλικού βορρά να έχουν ερημώσει.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, επιτρέπεται η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και τα αναγκαία προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού.
Οι Ιταλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση ζητά, από όποιον μπορεί, να προτιμήσει την λεγόμενη «τήλε -εργασία», μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Τα σούπερ μάρκετ, επίσης, θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να ψωνίζει μέσω Διαδικτύου, και να ζητά να του παραδίδονται, τα τρόφιμα, κατευθείαν στο σπίτι.
Τέλος, τα ιταλικά σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου.
Επιτρέπεται, όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως και η υποστήριξη πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με τον ίδιο τρόπο.
Σφαγή στις φυλακές: 12 νεκροί της εξέγερσης
Στους 12 αυξήθηκε την Τρίτη ο αριθμός των νεκρών από τις εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί στις φυλακές της Ιταλίας, με επίκεντρο τα μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί ο κορονοϊός.
Επτά κρατούμενοι πέθαναν στη φυλακή της Μόντενας την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Σήμερα, άλλοι δύο βρέθηκαν νεκροί εκεί, όπως επίσης και άλλοι τρεις σε μια φυλακή στο Ριέτι, στα βορειοανατολικά περίχωρα της Ρώμης.
Οι περισσότεροι από τους θανάτους φαίνεται πως οφείλονται σε υπερβολική δόση φαρμάκων, τα οποία έκλεψαν οι κρατούμενοι από τις κλινικές που λεηλάτησαν.
Οι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν εξοργιστεί για τον περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών τους, έχουν ξεσηκωθεί από την Κυριακή, βάζοντας φωτιές, κρατώντας ομήρους και δραπετεύοντας από ένα σωφρονιστικό κατάστημα.
Οι βιαιότερες διαμαρτυρίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όμως συνεχίζονται οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις σε 10 φυλακές.
Όλοι οι όμηροι, οι περισσότεροι εξ αυτών δεσμοφύλακες και υγειονομικό προσωπικό, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους κρατούμενους ή από την αστυνομία.
Στις ιταλικές φυλακές είναι χρόνιο το πρόβλημα του υπερπληθυσμού καθώς εκτίουν τις ποινές τους 61.250 κρατούμενοι, περίπου 10.000 περισσότεροι από τον αριθμό που μπορούν να φιλοξενούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News