507
| Alexandros Michailidis / SOOC

«Μαχαιριά» των δανειστών, ζητούν προστασία μόνο στο 25% των δανείων

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 08:54

«Μαχαιριά» των δανειστών, ζητούν προστασία μόνο στο 25% των δανείων

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2015, 08:54

Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση.

Τα, έτσι και αλλιώς, «τοξικά» θέματα των πλειστηριασμών, των 100 δόσεων, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλισης και του συνταξιοδοτικού, τείνουν να αποκτήσουν δραματικό χαρακτήρα.

Στο μοναδικό που φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν θα ψηφιστούν τα μέτρα. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά και ελπίζει ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει επέλθει συμφωνία στα «καυτά» θέματα, έτσι ώστε την Κυριακή, να υπάρξει «λευκός» καπνός στο EuroWorking Group και να δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σενάριο καταλήγει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος μάλιστα είναι από τους πλέον αισιόδοξους στο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό πως αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Πολιτικής  – ΚΥΣΟΙΠ, ουσιαστικά προεξόφλησε συμφωνία και σύγκληση του Euro Working Group. Πάντως, και από την πλευρά των θεσμών εκπέμπονται ανάλογης υφής μηνύματα.

Από την άλλη, όμως, δεν λείπουν και πληροφορίες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και εμφανίζουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στη διαπραγμάτευση.

Επί παραδείγματι, αν ισχύουν οι πληροφορίες που μεταφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ για το θέμα των πλειστηριασμών, τότε η απορία για το πώς θα υπάρξει συμφωνία, αναφύεται εδραία.

Το εν λόγω ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η Τρόικα δεν έχει δεχθεί τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας που καλύπτουν ένα ποσοστό από 55% έως 65% αλλά ζητά το όριο να κατέβει δραματικά στο 25%-30% των δανείων.

Το ΜΝΙ επικαλείται, μάλιστα, έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη θέση αυτή των δανειστών, η πρόταση για προστασία του 55% των δανείων απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.

Αν και εφόσον οι  προβλέψεις για συμφωνία μέσα στο σαββατοκύριακο επιβεβαιωθούν, τότε μπορεί να επικυρωθεί μεν από το EWG, αλλά η εκταμίευση της δόσεως των 2 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (ενδεχομένως και η διάθεση των 10 δισ. των τραπεζών) θα απαιτήσει πρώτα και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων από τη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το κουαρτέτο μπορεί να παραμείνει και κάποιες μέρες ακόμη στην Αθήνα, με στόχο να καθοριστούν και τα επόμενα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το αργότερο –με πρώτο και κυριότερο το Ασφαλιστικό αλλά και τις μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων.

Τροποποίηση στις 100 δόσεις

Πέραν τούτων, για τις 100 δόσεις αναμένεται τροποποίηση όχι μόνον των δόσεων για όσους έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν περισσότερα και ταχύτερα από όσα συμφώνησαν όταν έμπαιναν στη ρύθμιση, αλλά και των όρων υπό τους οποίους θα χάνεται η ρύθμιση, αν καθυστερήσει η πληρωμή μιας δόσης για περισσότερο από 20 ή 10 μέρες -αντί για 30 που ισχύει σήμερα και έναντι 1 μέρας μόνον που ζητούσαν οι θεσμοί.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δείχνει πως μπορεί να κλείσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τους θεσμούς, με κύριο ισοδύναμο που θα τον αντικαταστήσει την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...