Σανίδα σωτηρίας αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου στην παρέμβαση της Γαλλίας, απουσία άλλης στρατηγικής, ενόψει της διήμερης επίσκεψης του γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Η Αθήνα αναζητά επειγόντως να βρει λύση στα δύο θέματα που μπορεί να τινάξουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα: Τα «κόκκινα δάνεια» και την επιβολή ή μη του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τα βασικά αιτήματα που θα μεταφέρουν με δραματικούς τόνους στον Πιερ Μοσκοβισί τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί με τους οποίους θα συναντηθεί, είναι: Πρώτον, να γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση που είναι στο τραπέζι για το θέμα των «κόκκινων δανείων». Να οριστεί, δηλαδή, το κατώτατο όριο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, από 150.000 για τον άγαμο ως 200.000 για το ζευγάρι με δύο παιδιά και 25.000 ευρώ ανά παιδί.
Δεύτερον, να γίνουν δεκτά τα ισοδύναμα που θα προτείνει στους Θεσμούς εντός των ημερών η κυβέρνηση, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επικρατεί ακόμα σύγχυση ως προς το ποια είναι ακριβώς αυτά τα ισοδύναμα, με ευθύνη των κυβερνητικών παραγόντων που σκοπίμως αφήνουν να διαρρεύσουν διάφορες προτάσεις για να μετρήσουν αντιδράσεις, είτε των Βρυξελλών είτε της ελληνικής κοινωνίας, πριν τα θέσουν επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο γάλλος επίτροπς Πιερ Μοσκοβισί θα ενημερώσει πως είναι ειλημμένη απόφαση των Βρυξελλών να μη συνδεθεί το προσφυγικό με το ελληνικό πρόγραμμα
Η επίσκεψη Μοσκοβισί, όμως, είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Τα μηνύματα που θα μεταφέρει ο γάλλος επίτροπος στην Αθήνα θα είναι σκληρά, ενώ καμία σχέση δε θα έχει η επίσκεψή του με αυτή του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έδωσε τη δυνατότητα στην Αθήνα να αποκτήσει ελπίδες για σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα. Ελπίδες που έσβησαν μέσα σε ένα διήμερο με την επίσκεψη Ντομπρόφσκις που ακολούθησε.
Ο Πιερ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Σταθάκη και Αλέξη Χαρίτση ότι ο οδικός χάρτης που μπορεί να γίνει αποδεκτός από τις Βρυξέλλες (σ.σ. και το Βερολίνο) είναι:
- Ψήφιση του συνόλου των 48 προαπαιτούμενων που έπρεπε με βάση τη συμφωνία να έχουν περάσει από τη Βουλή ως τις 15 Οκτωβρίου και ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
- Στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, με προϋπόθεση τη θετική έκθεση των Θεσμών, να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ και προτροπή για ψήφιση του δεύτερου πακέτου ως προϋπόθεση της εκταμίευσης του υπολοίπου 1 δις ευρώ.
- Ψήφιση του δεύτερου πακέτου, νέα έκθεση των Θεσμών και απόφαση του Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου για το αίτημα που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση περί αποσύνδεσης της εκταμίευσης του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση, καθώς είναι πλέον παραδεκτό τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον, ότι η αξιολόγηση δε γίνεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Δεκεμβρίου.
- Με το σύνολο των παραπάνω προϋποθέσεων υλοποιημένο, ο Πιερ Μοσκοβισί θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου μπορεί να δοθεί το σήμα για την έναρξη της συζήτησης περί ελάφρυνση; του χρέους, δεδομένης και της αυξανόμενης πίεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
- Θα μεταφέρει επίσης ότι είναι ειλημμένη απόφαση των Βρυξελλών να μη συνδεθεί το προσφυγικό με το ελληνικό πρόγραμμα και όποια οικονομική βοήθεια δοθεί στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ως πρώτη χώρα υποδοχής προσφύγων, δε θα σχετίζεται με αλλαγές στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News