953
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ παραδίδει μαθήματα ευτυχίας. Δάσκαλος ο κοινωνιολόγος Αρθουρ Μπρουκς | CreativeProtagon

Μαθήματα ευτυχίας στο Harvard Business School

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 16:33
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ παραδίδει μαθήματα ευτυχίας. Δάσκαλος ο κοινωνιολόγος Αρθουρ Μπρουκς
|CreativeProtagon

Μαθήματα ευτυχίας στο Harvard Business School

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2022, 16:33

Η φράση «Η απληστία, ελλείψει καλύτερης λέξης, είναι καλή. Η απληστία είναι σωστή», συνοψίζει τη φιλοσοφία του Γκόρντον Γκέκο, του κυνικού παίκτη της Γουόλ Στριτ στην ταινία του Ολιβερ Στόουν «Wall Street» (1987), τον οποίο υποδύθηκε ο Μάικλ Ντάγκλας. Αυτό το αδίστακτο σλόγκαν, εξάλλου, επικρατεί εδώ και δεκαετίες στις αίθουσες συνεδριάσεων των ΗΠΑ και τα στελέχη των επιχειρήσεων φαίνεται ότι το έχουν εμπεδώσει. Ωστόσο, τώρα οι μελλοντικοί Γκόρντον Γκέκο, που φοιτούν στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, διδάσκονται ότι το να είσαι ευτυχισμένος είναι επίσης καλό.

Μάλιστα η διοίκηση της Σχολής διαπίστωσε ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το μάθημα «Ηγεσία και Ευτυχία», καθώς οι σπουδαστές προσπαθούν να συμπληρώσουν τα παραδοσιακά «σκληροτράχηλα» ταλέντα τους με πιο «απαλές» δεξιότητες. Το μάθημα διδάσκει ο εξέχων κοινωνικός επιστήμονας Αρθουρ Μπρουκς σε ένα αμφιθέατρο δίχως ούτε μια θέση αδειανή, από την έναρξή της το 2020, γράφει στους The Times ο Χιου Τόμλινσον, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στην Ουάσινγκτον.

Το μάθημα «Ηγεσία και Ευτυχία» διδάσκει ο κοινωνιολόγος Αρθουρ Μπρουκο κοινωνιολόγος Αρθουρ Μπρουκς (Facebook/Arthur Brooks)

Το μάθημα διάρκειας επτά εβδομάδων υπόσχεται να διδάξει στους φοιτητές τρόπους για να κατανοήσουν καλύτερα τη ρίζα της δικής τους ευτυχίας, και των συναισθηματικών δυνατοτήτων και αδυναμιών τους, ώστε να «καθοδηγούν άλλους με τρόπο, που αυξάνει την ευτυχία».

Ο Μπρουκς ενθαρρύνει τους φοιτητές του να κάνουν διάκριση μεταξύ «πραγματικών» και «επαγγελματικών» φίλων, και μεταξύ συναισθηματικών και συναλλακτικών σχέσεων.

«Για να είσαι επιτυχημένος ηγέτης πρέπει να κατανοήσεις την ευτυχία, τη δική σου και των άλλων, και να την πετύχεις. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ηγέτες πρέπει να το μάθουν αυτό με σκληρή εμπειρία», αναφέρει ένα έγγραφο του μαθήματος. «Ποτέ δεν εκτίθενται στην επεκτεινόμενη επιστήμη της ευτυχίας, η οποία περιέχει πληθώρα πληροφοριών για το πώς μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένος ως ηγέτης και να κάνεις και άλλους πιο ευτυχισμένους».

Εξω τον παίρνουν στα σοβαρά (ίσως επειδή δεν τον παρακολούθησαν το 2015): Ο Γιάνης Βαρουφάκης εδώ σε αφίσα από debate του 2019 για το καπιταλιστικό σύστημα με τον Αρθουρ Μπρουκς, τον Ντέιβιντ Μπρουκς και την Κατρίνα Βάντεν Χόιβελ (Facebook/Arthur Brooks)

Το Χάρβαρντ αναφέρει, εξάλλου, ότι η εστίαση στην ευτυχία έχει αποκτήσει νέα σημασία από την εποχή που ξέσπασε η πανδημία, καθώς οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους με ρυθμούς ρεκόρ, επανεκτιμούν τους στόχους τους και απαιτούν καλύτερη ισορροπία αμοιβής και επαγγελματικής ζωής.

Το μάθημα διδάσκει ότι η παρακολούθηση τεσσάρων βασικών τομέων -οικογένεια, φίλοι, ουσιαστική δουλειά και πίστη ή φιλοσοφία ζωής – και η αξιολόγηση της αξίας καθενός από αυτούς τους τομείς είναι απαραίτητες για να είσαι καλύτερο αφεντικό και να αποκτήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χτίζοντας έναν πιο ευτυχισμένο χώρο εργασίας: «Σκεφτείτε προσεκτικά καθένα από τα τέσσερα μέρη του χαρτοφυλακίου σας», έλεγε μια διαφάνεια που παρουσιάστηκε την πρώτη μέρα του μαθήματος. «Σε ποιο σημείο κάνετε υπερβολική οργάνωση πληροφοριών (ευρετηρίαση);»

Οι ερωτήσεις του Μπρουκς έχουν απήχηση στους διδασκόμενους. Το μάθημα ξεκίνησε με 72 φοιτητές, αλλά οι εγγραφές έχουν πλέον υπερδιπλασιαστεί, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από τον αριθμό θέσεων, γράφει ο Τόμλινσον στους The Times.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ashley McCray (@ashleysmccray)

Η Ασλεϊ ΜακΚρέι είναι τώρα «Αντιπρόεδρος της Ευτυχίας» στον σύλλογο φοιτητών της σχολής

Η Ασλεϊ ΜακΚρέι, μηχανικός και σύμβουλος στην τάξη, είπε ότι το μάθημα έχει αποδειχθεί ανεκτίμητο για την ίδια, καθώς επανεκτίμησε τις φιλοδοξίες της μετά την πρόωρη επιτυχία της καριέρας της. Η ΜακΚρέι συμμετείχε σε μια λίστα με τις κορυφαίες γυναίκες σε επιχειρήσεις της Μινεάπολης το 2019: «Αυτό ήταν το μικρό όνειρο της νεαρής φιλόδοξης Ασλεϊ, και το πέτυχα αλλά δεν ένιωσα τίποτα», είπε σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal.

Η ΜακΚρέι είναι τώρα «VP – Αντιπρόεδρος της Ευτυχίας» στον σύλλογο φοιτητών του Harvard Business School, ανεβάζοντας ευχάριστες αναρτήσεις από όλη την πανεπιστημιούπολη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βοηθώντας τους συμφοιτητές της να χαλαρώνουν με μασάζ και συνεδρίες με σκύλους θεραπείας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...