756
Οι έμπειροι του Μαξίμου περίμεναν 50.000 στο συλλαλητήριο. Ο τελικός αριθμός αλλάζει την στρατηγική: η εθνική συναίνεση δίνει τη θέση της στην ακραία πόλωση | Konstantinos Tsakalidis SOOC

Μαξίμου: Πόλωση μετά την (δυσάρεστη) έκπληξη του συλλαλητηρίου…

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 23 Ιανουαρίου 2018, 15:24
Οι έμπειροι του Μαξίμου περίμεναν 50.000 στο συλλαλητήριο. Ο τελικός αριθμός αλλάζει την στρατηγική: η εθνική συναίνεση δίνει τη θέση της στην ακραία πόλωση
|Konstantinos Tsakalidis SOOC

Μαξίμου: Πόλωση μετά την (δυσάρεστη) έκπληξη του συλλαλητηρίου…

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 23 Ιανουαρίου 2018, 15:24

Κανείς στην κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στη συνάντηση της Τετάρτης στο Νταβός, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Οι χαμηλοί τόνοι και οι εκκλήσεις για συναίνεση κάπου εδώ τελειώνουν για την κυβέρνηση και ξεκινά η επίθεση κυρίως απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κάναμε συσκέψεις όλη την βδομάδα πριν από το συλλαλητήριο, συνεδρίασαν οι νομαρχιακές και οι τοπικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, μιλήσαμε με όλους τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, κανείς δεν περίμενε πάνω από 50.000». Η παραπάνω δήλωση έμπειρου αυτοδιοικητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ενδεικτική για την αμηχανία που επικράτησε στην κυβέρνηση αμέσως μετά την μεγάλη συγκέντρωση.

Η εκτίμηση που έχει φτάσει στο Μαξίμου είναι για 180.000 (διπλάσιοι από όσους «υπολόγισε» η ΕΛ.ΑΣ.) αλλά και πάλι αυτός ο αριθμός δεν συμφωνεί σε καμία με περίπτωση με την εκτίμηση των διοργανωτών που με μια μαξιμαλιστική διάθεση κάνουν λόγο για πάνω από 400.000 άτομα στο συλλαλητήριο.

Ο όγκος του πλήθους έκανε πολλούς να προεξοφλήσουν ότι θα μπει ένα φρένο στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να «πατήσουν το γκάζι» για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο Μαξίμου επιθυμούν να λύσουν ένα εθνικό θέμα που όπως λένε κληρονόμησαν από τους άστοχους και ανεύθυνους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το τελευταίο που θα ήθελαν είναι ο Αλέξης Τσίπρας να φανεί ανακόλουθος ως προς τις δεσμεύσεις του, ακόμα και αν δεν καταφέρουν να φτάσουν σε μια λύση. Η εικόνα που έχουν ως στόχο να δοθεί είναι ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια.

Ο χαμένος Καμμένος

Στο Μαξίμου έχουν πλέον πάψει να ελπίζουν σε μια κυβίστηση του Πάνου Καμμένου, ενδεικτική είναι η φράση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε σε δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής:  «Ο Καμμένος θα πρέπει να έχει αποφασίσει ότι θα αυτοκτονήσει πολιτικά αν αλλάξει στάση και δεν έχει  τέτοια σχέδια».

Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης και κυρίως του «Κινήματος Αλλαγής» που θεωρούν ότι μπορεί να ψηφίσουν μια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος. Θεωρούν ότι η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη υπέρ μιας συμφωνίας με σύνθετη ονομασία και οι δηλώσεις του κατά των συλλαλητηρίων, στο τέλος θα ωθήσουν το «Κίνημα Αλλαγής» στην στήριξη της πρότασης που θα διαμορφωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την δήθεν συναίνεση στην πόλωση

Κι ενώ στην κυβέρνηση μέχρι και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης  μιλούσαν για αναγκαίες συναινέσεις και για διάλογο η τακτική αλλάζει.  Όλα τα κυβερνητικά στελέχη πλέον θα στρέφουν τα πυρά τους κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γραμμή ακραίας πόλωσης θα εμπεριέχει την ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ακροδεξιούς κύκλους και αιχμές για μικροπολιτική και ανεύθυνη στάση. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι με αυτή την τακτική θα προκαλέσουν ασφυξία στη ΝΔ και παράλληλα θα αποσπάσουν από αυτήν κεντρώους και φιλελεύθερους ψηφοφόρους.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός την Τετάρτη κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένει ραγδαίες και θετικές εξελίξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να μην κάνει δημόσιες δηλώσεις αμέσως μετά την συνάντηση. Θεωρούν ότι σε διπλωματικό επίπεδο η πρόοδος καταγράφεται πρώτα στις συναντήσεις χαμηλότερων κλιμακίων και κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Την ίδια ώρα ωστόσο στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι η μυστική διπλωματία δείχνει αδιέξοδα και τον ωθούν σε δηλώσεις γενικού χαρακτήρα χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κανείς στο Μαξίμου δεν δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι, ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχουν βγει κερδισμένοι. Έτσι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις μείνουν στον αέρα η ελληνική πλευρά θα χρεώσει το αδιέξοδο στην ΠΓΔΜ. Ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και κατ’ επέκταση στο σβήσιμο των αλυτρωτικών βλέψεων, την επίλυση του ζητήματος της γλώσσας και άλλους κρίσιμους για την διαπραγμάτευση παράγοντες. Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά μπορεί να αφήσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Στο εσωτερικό πεδίο αν δεν υπάρξει λύση τα πυρά θα στραφούν κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη  στον οποίο θα χρεώσουν το αδιέξοδο εξαιτίας της έλλειψης συναίνεσης .

Στον πρωινό καφέ οι διαρροές Καραμανλή

Από τον καθιερωμένο πρωινό καφέ του Πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες στο Μαξίμου, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι διαρροές κύκλων του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που υποστήριζαν ότι στο Βουκουρέστι δεν υπήρξε αποδοχή του όρου Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία. Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι πρόκειται περί στρεψοδικίας.  Λίγο αργότερα καραμανλικοί βουλευτές και στελέχη προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο των διαρροών και υποστήριζαν ότι δεν προέρχονταν από τον Κώστα Καραμανλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...