306
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του NATO και των G7 στις Βρυξέλλες | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μακρόν: Κινδυνεύουμε από «λιμό» αν ο Πούτιν δεν επιτρέψει την σπορά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 21:35
Ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του NATO και των G7 στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Μακρόν: Κινδυνεύουμε από «λιμό» αν ο Πούτιν δεν επιτρέψει την σπορά στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 21:35

Για έναν κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερο από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προκληθεί λιμός και παγκόσμια επισιτιστικό πρόβλημα, αν η Μόσχα δεν επιδείξει μια κάποια υπευθυνότητα.

Το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαίος παραγωγός σιτηρών αλλά και άλλων βασικών προϊόντων της διατροφικής αλυσίδας, αποτελεί έναν παράγοντα σοβαρής ανησυχίας, σε βαθμό που ο Μακρόν να χρειαστεί να προτείνει από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με τους G7, την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της δύσης.

Ο Μακρόν δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις. Μίλησε ευθέως για κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες αν δεν γίνει η σπορά στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Σε άλλο θέμα, πιο «γαλλικό», ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τελικά τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Ρωσία. Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη Ρωσία εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...