2665
Τσετσένος μαχητής στη Μαριούπολη. Εχει συμβάλει κι αυτός με τον τρόπο του για ό,τι φαίνεται στο φόντο... | REUTERS/Chingis Kondarov

LIVE: «Ολος ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί» λέει ο Ζελένσκι για τον πυρηνικό κίνδυνο

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/04/2022, 23:02
Τσετσένος μαχητής στη Μαριούπολη. Εχει συμβάλει κι αυτός με τον τρόπο του για ό,τι φαίνεται στο φόντο...
|REUTERS/Chingis Kondarov

LIVE: «Ολος ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί» λέει ο Ζελένσκι για τον πυρηνικό κίνδυνο

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/04/2022, 23:02

Η 51η ημέρα του πολέμου έδυσε με την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν, να συμπεριλάβουν οι ΗΠΑ τη Ρωσία  στον κατάλογο των χωρών που θεωρούν «χορηγούς της τρομοκρατίας» μαζί με τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία. Στο άλλο στρατόπεδο, αυτό του Κρεμλίνου, εξακολουθεί να επικρατεί νευρικότητα μετά την απώλεια του καταδρομικού «Moskva».

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:02 Την ώρα που όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι επιτετραμμένοι ανακοινώνουν πως ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Κίεβο, νέοι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικούς αξιωματούχους. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας δήλωσε πως ετοιμάζεται να επιστρέψει στο Κίεβο και μάλιστα αμέσως μετά το Πάσχα των Καθολικών, τη Δευτέρα 18 Απριλίου, να πιάσει δουλειά. Εξάλλου και η Γαλλία έχει ανακοινώσει πως η πρεσβεία της θα επαναλειτουργήσει σύντομα.

22:23 «Ξένους πράκτορες» χαρακτήρισε η Ρωσία τον δημοσιογράφο και Youtuber Γιούρι Ντουντ και την πολιτική αναλύτρια Εκατερίνα Σούλμαν, οι οποίοι έχουν ταχθεί ανοιχτά εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία.

22:08 Ο oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε πρόσφατα απευθείας από τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» ανέφερε σήμερα η Washington Post, επικαλούμενη άτομα με γνώση της συνομιλίας των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να γίνει σε κάθε χώρα που «υποστηρίζει επανειλημμένα πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας», τόνισε η Post, επικαλούμενη ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή τη στιγμή ο κατάλογος που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας» περιλαμβάνει τέσσερις χώρες: τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία.

21:11 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί» για τον κίνδυνο ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, πιεσμένος από τις στρατιωτικές του αποτυχίες στην Ουκρανία να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, απηχώντας την προειδοποίηση του επικεφαλής της CIA.

20:47 Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Μικολάιφ, όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη, Βιτάλι Κιμ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη δήλωση από ανεξάρτητη πηγή.

19:39 Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το ρωσικό καταδρομικό «Moskva», το οποίο βυθίστηκε, επλήγη από δύο ουκρανικούς πυραύλους, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο.

19:03 Δεκαοχτώ υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και διπλωμάτες, που εργάζονται στην αποστολή – αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητοι» («personae non gratae») και καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πίσω στις 5 Απριλίου προχωρήσει στην απέλαση 19 ρώσων διπλωματών από το Βέλγιο.

H ΕΕ από την πλευρά της αντέδρασε σήμερα, χαρακτηρίζοντας τις απελάσεις του προσωπικού της από τη Ρωσία «αβάσιμες» και «αδικαιολόγητες».

18:27 Το Κίεβο ανέφερε ότι προσπαθεί να σπάσει την πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι μάχες μαίνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Illich Steel and Iron Works και στην περιοχή του λιμανιού.

«Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι δύσκολη και σκληρή. Μάχες μαίνονται αυτή τη στιγμή. Ο ρωσικός στρατός καλεί συνεχώς πρόσθετες μονάδες να εισβάλουν στην πόλη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

18:14 Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά μίντια, στο Wikimedia Foundation θα μπορούσε να επιβληθεί από τη ρωσική δικαιοσύνη πρόστιμο έως 8 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 89.000 ευρώ) και στη Google πρόστιμο έως 12 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 133.000 ευρώ) επειδή έχουν δημοσιεύσει «ψευδή» στοιχεία για την «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

17:33 Η συμπεριφορά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με γενοκτονία δήλωσε ο λετονός πρόεδρος Εγκίλς Λέβιτς, μετά την επιστροφή του από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην Ρίγα το βράδυ της Πέμπτης, ο Λέβιτς αναφέρθηκε στο τι είδε με τα ίδια του τα μάτια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπόλεμη χώρα από κοινού με τους αρχηγούς κρατών της Πολωνίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας.

«Θα το αποκαλούσα γενοκτονία», δήλωσε ο πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί νομικά από ένα διεθνές δικαστήριο.

16:55 Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η χώρα του πιστεύει πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του 2022, όπως ανέφεραν στο CNN δύο eυρωπαίοι αξιωματούχοι.

15:50 Αρκετοί αγοραστές ρωσικού αερίου συμφώνησαν να αλλάξουν σε πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε την απόφαση (για αλλαγή σε ρούβλια) από άλλους εισαγωγείς», πρόσθεσε, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σε περιοδική έκδοση του υπουργείου του. Δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην αλλαγή αυτή.

14:55 Η Βόρεια Μακεδονία χαρακτήρισε σήμερα έξι ρώσους διπλωμάτες «personae non gratae», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οπως αναφέρεται ειδικότερα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, εκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια Σεργκέι Μπαζντίκιν και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση.

14:28 Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, από ρωσικά πυρά σε λεωφορεία απομάκρυνσης αμάχων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία.

«Στις 14 Απριλίου, ρώσοι στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ σε λεωφορεία απομάκρυνσης με αμάχους στην περιοχή Μπορόβα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν», αναφέρει η ουκρανική εισαγγελία.

Παράλληλα, στη Ρωσία περισσότερα από 20 κτίρια και ένα σχολείο υπέστησαν χθες ζημιές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό ρωσικού χωριού στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις ρωσικές περιφερειακές αρχές.

14:09 Ενα εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό «Moskva», επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσική επίθεση.

Ενα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτίριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

13:55 Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για προθεσμίες και λεπτομέρειες.

«Ο πρόεδρος έχει ορίσει μια μεθοδική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

13:47 «Η Ιταλία δεν έχει στοιχεία για να εξακριβώσει αν στην Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αλλά όλοι μπορούν να δούνε τις φρικαλεότητες, τους πολίτες και τα παιδιά που δολοφονούνται», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Πρέπει να σταματήσουμε την κλιμάκωση της έντασης, πρέπει να συμβάλουμε στο να ξαναρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στην Ουκρανία του Ζελένσκι και την Ρωσία», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Radio 24.

Παράλληλα όμως, υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν δεν στέλνει μηνύματα ειρήνης και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι κυρώσεις».

«Στη φάση αυτή, τα τρόφιμα στην Ιταλία κοστίζουν περισσότερο, διότι τα ουκρανικά πλοία δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πρέπει να προετοιμαστούμε προσεκτικά για τον επόμενο χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς με ρούβλια», είπε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε, σε μια εβδομάδα, το Ορθόδοξο Πάσχα να αποτελέσει ευκαιρία για να μπορέσουν να πεισθούν οι Ρώσοι να δεχθούν κατάπαυση του πυρός. Προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό, διότι αποτελεί και τη μόνη λύση για να εκκενωθεί η ανατολική Ουκρανία, όπου οι επιθέσεις εντείνονται. Ωστε να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός, να αδειάσουμε τα ορφανοτροφεία, να απομακρυνθούν τα παιδιά από τις ρωσικές βόμβες».

13:40 Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας μπλόκαρε την ιστοσελίδα της «The Moscow Times», της αγγλόφωνης εφημερίδας που καλύπτει τη Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

13:08 Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

12:57 Εναν κατατοπιστικό χάρτη για την κατάσταση στην Ουκρανία δημοσιοποίησε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

11:08 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύχτας έπληξε στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους και… υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ολα αυτά μετά την ντροπιαστική για το ρωσικό γόητρο βύθιση του καταδρομικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας «Ιλιτς» στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο.

«Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση σε όλες τις τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

10:44 Η Ρωσία ίσως βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών καθώς προσπάθησε να πληρώσει ομόλογά της σε δολάρια με ρούβλια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο οίκος Moody’s, στην πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών ξένων ομολόγων της Μόσχας ύστερα από τα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση των μπολσεβίκων του 1917.

Η Ρωσία προχώρησε σε πληρωμή που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα –με ωρίμανση το 2022 και το 2042– σε ρούβλια αντί σε δολάρια που προβλεπόταν να καταβάλει με βάση τους όρους των τίτλων αυτών.

Η Ρωσία «μπορεί έτσι να θεωρηθεί ότι είναι σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών βάσει του ορισμού της Moody’s εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή έως τις 4 Μαΐου, που λήγει η περίοδος χάριτος», ανέφερε ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση.

«Οι συμβάσεις των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για αποπληρωμή σε κάποιο άλλο νόμισμα εκτός των δολαρίων».

09:22 Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

αλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων συμφωνήθηκαν στο Μπερντιάνσκ, το Ενερχοντάρ και το Σιεβιεροντονέτσκ.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της ουκρανικής επαρχίας του Λουγκάνσκ, ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κάλεσε τους κατοίκους έξι πόλεων να απομακρυνθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς της πόλης Κρεμίνα.

Ο Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Μην διστάζετε και φύγετε όσο εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα. … Επιλέξτε τη ζωή, λεωφορεία σας περιμένουν στα σημεία συγκέντρωσης. Το ίδιο και τρένα, από τα οποία υπάρχουν αρκετά».

08:13 Οι Γερμανοί θα πρέπει να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια τώρα προκειμένου η χώρα τους να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας: αυτό δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο –κάτι το οποίο το Βερολίνο απορρίπτει χωρίς συζήτηση προς το παρόν.

Η Γερμανία δέχεται πιέσεις να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, καθώς πολλοί καταγγέλλουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές χρηματοδοτούν τα εγκλήματα των ρώσων στρατιωτών.

Ο Χάμπεκ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα εξαρτάται λιγότερο από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αν οι πολίτες μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ πρότεινε στους συμπατριώτες του να χρησιμοποιούν το τρένο ή το ποδήλατο όποτε είναι δυνατό, αντί για το αυτοκίνητό τους.

«Κάθε χιλιόμετρο που δεν οδηγείτε συμβάλει στο να αποδεσμευθούμε πιο εύκολα από τη ρωσική ενέργεια. Επίσης προστατεύουμε το κλίμα», τόνισε ο Χάμπεκ, συμπρόεδρος των Πρασίνων, σε συνέντευξή του στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

05:32 Η Ιαπωνία θα πάρει μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G20 την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Σουνίτσι Σουζούκι,  την ώρα που δυτικές χώρες καλούν να εκδιωχθεί η Ρωσία από τον διεθνή οικονομικό οργανισμό και έχουν διαμηνύσει πως θα απόσχουν από τις συνεδριάσεις στις οποίες εκπροσωπείται η Μόσχα.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τη συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας», ανέφερε ο Σουνίτσι Σουζούκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη σύνοδο ψηφιακά.

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μποϊκοτάρει εργασίες της G20 εάν συμμετέχουν αξιωματούχοι της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ από την πλευρά του κάλεσε να μην υπάρξει καμιάς μορφής συνεργασία με τη Μόσχα στο πλαίσιο της G20.

04:45 Οι στρατιωτικές αποτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, στη χώρα αυτή: αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.

04:00 To Reuters δημοσίευσε συγκλονιστικές φωτογραφίες από την καταστροφή στη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη της Αζοφικής Θάλασσας, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ρώσους από την αρχή του πολέμου.

(REUTERS/Pavel Klimov)

03:22 Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε όλη τη χώρα.

Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου, στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

02:30 Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο 43χρονος πολιτικός στο καθιερωμένο νυχτερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα. Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Αφηγήθηκε πως θυμάται την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε», είπε.

Πολλοί τον παρότρυναν να φύγει, συνέχισε. «Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία», αλλά δεν γνώριζαν «τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι» και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία «να ζούμε όπως θέλουμε». Ευχαρίστησε ταυτόχρονα όλους όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ανέφερε παράλληλα ότι έπειτα από αυτές τις 50 μέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες. Εξήρε τη «μεγάλη γενναιοδωρία» κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά. Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση, είπε, πως είναι ανίσχυροι.

02:00 Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι ευπρόσδεκτες στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. σχολιάζοντας τις ρωσικές απειλές για το θέμα.

«Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει ελεύθερα τις αμυντικές συμμαχίες της», δήλωσε η Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Νίγηρα και τόνισε ότι «αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για δύο ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία «το αποφασίσουν, τότε είναι πολύ ευπρόσδεκτες στην αμυντική Συμμαχία», πρόσθεσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

01:02 Σε συνέντευξή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξηγώντας ότι πρόκειται για «ματωμένα λεφτά», καθώς με τις πληρωμές προς τη Ρωσία χρηματοδοτούνται οι σφαγές στην Ουκρανία.

01:01 Η απώλεια του καταδρομικού «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

00:10 Επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επικοινωνία έγινε στη σκιά των αντιδράσεων του Κιέβου, μετά την απροθυμία του Μακρόν να περιγράψει ως «γενοκτονία» τα όσα διαπράττουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι συζητήθηκαν και τα εγκλήματα των Ρώσων και η διερεύνηση τους, όπως και η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Διαβάστε: Η 50ή ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...