389
Φωτογραφία αρχείου από εμβολιαστικό κέντρο στην Αττική | Intime

Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό

Φωτογραφία αρχείου από εμβολιαστικό κέντρο στην Αττική
|Intime

Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό

Την έναρξη χορήγησης τέταρτης δόσης (δεύτερη ενισχυτικής) του εμβολίου για τον κορονοϊό σε άτομα άνω των 80 ετών και τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας από 12 έως 17 ετών, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση, για ενίσχυση της ανοσίας και ειδικότερα στις ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες σε σοβαρή νόσηση από λοίμωξη Covid-19.

Η χορήγηση των συγκεκριμένων ενισχυτικών δόσεων θα αρχίσει από την Τετάρτη 30 Μαρτίου, μέσω των εμβολιαστικών κέντρων ελεύθερης προσέλευσης (walk-in), τα οποία λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και είναι προαιρετική.

Ποιοι δικαιούνται ακόμη μία δόση στην Κύπρο

Η τέταρτη δόση θα χορηγείται σε αυτή τη φάση σε άτομα άνω των 80 ετών, σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από την λήψη της τρίτης δόσης.

Για τη χορήγηση εμβολίου σε άτομα άνω των 80 ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και η κάρτα εμβολιασμού.

Η τρίτη δόση θα μπορεί πλέον να χορηγείται και σε άτομα άνω των 12 ετών με εμβόλιο τεχνολογίας MRNA, με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η περίοδος των έξι μηνών από τη λήψη της δεύτερης δόσης. Για τη χορήγηση εμβολίου σε άτομα ηλικίας από 12έως 17 ετών, θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο) και η κάρτα εμβολιασμού.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η τέταρτη δόση χορηγείται μόνο σε άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι η τέταρτη δόση, τουλάχιστον στον γενικό πληθυσμό, δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι σε επίπεδο προστασίας (εδώ).

Ωστόσο οι ειδικοί παρακολουθούν τα δεδομένα που προκύπτουν και ενδέχεται μέσα στον Απρίλιο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να λάβει διαφορετική απόφαση.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά μέσα στην πανδημία, που ενώ απορρίπτεται αρχικά μία ιδέα, στη συνέχεια εφαρμόζεται και μάλιστα σε μαζική κλίμακα. «Τα δεδομένα αυτά δεν αποκλείεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους», αναφέρει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας προβλέπει «ότι θα υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με ανάλυση δεδομένων και όσο αυξάνεται η απόσταση από τον τελευταίο εμβολιασμό, πιθανόν θα μειώνεται η προστασία και γι’ αυτό θα έχει σημασία η αναμνηστική δόση. Αλλά όχι τόσο στους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, κυρίως μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...