296
Παρίσι, άνοιξη 2018: οι Κούρδοι καταδίκασαν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και διαδήλωσαν την επιθυμία τους να υποστηριχθούν από τη Δύση | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Συρία: Φεύγοντας, οι Αμερικανοί προδίδουν τους Κούρδους…

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 20:40
Παρίσι, άνοιξη 2018: οι Κούρδοι καταδίκασαν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και διαδήλωσαν την επιθυμία τους να υποστηριχθούν από τη Δύση
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Συρία: Φεύγοντας, οι Αμερικανοί προδίδουν τους Κούρδους…

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 20:40

Μία άβολη για τη Δύση παράμετρο, την οποία δεν λαμβάνει υπόψη της η εγκαταλείπουσα τη Συρία αμερικανική πλευρά, θίγει με σημείωμά της η εφημερίδα Corriere della Sera.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο ΙSIS ηττήθηκε (από αυτές), και μέσω τουίτ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δηλώνουν ότι αποχωρούν από το «πεδίο Συρία», καθώς «είναι ώρα οι φαντάροι να επιστρέψουν στα πάτρια».

Η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από τον κουρδικό παράγοντα, τους πολεμιστές που επί συριακού (και ιρακινού) εδάφους εναντιώθηκαν ενόπλως στην τρομοκρατική κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων, έχουν καταγράψει νίκες και έχουν πενθήσει θύματα.

Το ιταλικό έντυπο κρίνει ότι οι Κούρδοι προδόθηκαν ακόμη μία φορά από τους συμμάχους τους και ότι τώρα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν καινούργιες συμμαχίες απευθυνόμενοι σε ευήκοα ώτα.

Το ζήτημά τους είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στη Συρία, οι οποίες προς το παρόν δεν ανησυχούν τους Ρώσους – κάθε άλλο μάλιστα, αν πιστέψουμε τους όρκους πίστης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη λεγόμενη «ετήσια συνέντευξή» του (βλέπε εδώ).

Ωστόσο η Ρωσία είναι η μεγάλη δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή και συνεργάζεται με το καθεστώς της Δαμασκού, συνεπώς οι Κούρδοι αναγκαστικά θα την επιλέξουν ως συνομιλήτριά τους, και μάλιστα αμέσως.

Η Συρία του Ασαντ θα είναι η επόμενη κίνησή τους: βάσει παλαιότερων δηλώσεων των ηγετών τους σε Δυτικά Μέσα, οι Κούρδοι θα επιδιώξουν να αποκτήσουν την αυτονομία τους στο πλαίσιο ενός συνομοσπονδιακού κράτους με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αιχμαλωτίσει περί τους 5.000 τζιχαντιστές, μέλη του ISIS, αλλά έχουν προειδοποιήσει τη Δύση ότι αδυνατούν να τους καρατήσουν άλλο χωρίς τη βοήθειά της. Τώρα η αποχώρηση των Αμερικανών επιδεινώνει την κατάσταση. Και η λύση που απομένει είναι μία: θα απελευθερωθούν οι κατά την κρίση των Κούρδων λιγότερο επικίνδυνοι τρομοκράτες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...