Οι έρευνες και οι συνεντεύξεις του Κλάας Ρελότιους, του δημοσιογράφου-σταρ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, είχαν κάτι που τραβά το κοινό.
Ιστορίες με τις οποίες ταυτιζόμαστε, που μας γεννούν συναισθήματα και μιλούν για τα προβλήματα πέρα από τον –λίγο ως πολύ- άνετο κόσμο όπου ζούμε.
Από τα παιδιά στη Συρία ως τους ψηφοφόρους του Τραμπ, ο Ρελότιους έφερνε σε ένα περιοδικό, που εδώ και 70 χρόνια βασίζεται στην έρευνα, πρώτης τάξεως υλικό προς δημοσίευση.
Τρία από αυτά τα ρεπορτάζ βραβεύτηκαν ή ήταν υποψήφια για βραβεία: ένα για τον Αμερικανό που ταξιδεύει για να παραστεί ως μάρτυρας σε εκτελέσεις κρατουμένων, ένα για δύο παιδιά από τον Ιράκ που ήταν όμηροι του ISIS και ένα τρίτο για τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο.
Φαίνεται ότι αυτό το «κάτι» που είχαν τα άρθρα του Ρελότιους υπνώτισε τη χαρούμενη από την επιτυχία διεύθυνση του περιοδικού που της πήρε χρόνια μέχρι να καταλάβει την απάτη.
Το κουβάρι ξετύλιξε ο συνάδελφός του Χουάν Μορένο χάρη σε μια σύμπτωση.
Ο Μορένο από την πλευρά του Μεξικού και ο Ρελότιους από την πλευρά των ΗΠΑ υπέγραψαν μαζί τον περασμένο Νοέμβριο ένα ρεπορτάζ για την κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών και τις ομάδες Αμερικανών που περιπολούν για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών.
Το (αμερικανικό) τμήμα του ρεπορτάζ του Ρελότιους όμως φάνηκε ύποπτο στον Μορένο, που αναζήτησε με δική του πρωτοβουλία τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό.
Διαπίστωσε γρήγορα ότι ήταν κατασκευασμένα από τον Ρελότιους.
Ωστόσο όταν προσπάθησε να ενημερώσει τη διεύθυνση του περιοδικού συνάντησε αντιδράσεις. Για ένα μήνα, όπως παραδέχεται και το ίδιο το Spiegel, ο Μορένο «πέρασε μια κόλαση» από τους υπευθύνους του περιοδικού.
Ο Ρελότιους απαντούσε ότι ήταν το θύμα της συκοφαντίας, αλλά δεν κατάφερε να φανεί πειστικός για πολύ – ώσπου τα παραδέχτηκε όλα. Και για το τελευταίο άρθρο αλλά και για προηγούμενα.
Οσο αποκαλυπτική είναι η απολογία των υπευθύνων Spiegel για όσα τυπώθηκαν υπό την ανοχή τους –αν όχι τις ευλογίες τους–, άλλο τόσο είναι και η δικαιολογία του Ρελότιους.
Ο 33χρονος δημοσιογράφος είπε ότι «φοβόταν την αποτυχία». Ισως είχε μπει ο ίδιος σε ένα φαύλο κύκλο που ζητούσε όλο και περισσότερα ψέματα και κατασκευασμένα άρθρα τα οποία θα τον προστατεύουν από την προσοχή της διεύθυνσης και του κοινού. Ισως όμως και η διεύθυνση του Spiegel παρασύρθηκε. Της άρεσαν πολύ οι ιστορίες του για να τις ελέγξουν. Οσο για το κοινό, ας το αφήσουμε καλύτερα…
Το αποτέλεσμα των ψεμάτων του βραβευμένου ρεπόρτερ είναι τουλάχιστον 14 άρθρα με κατασκευασμένους χαρακτήρες και πλαστά γεγονότα ή φανταστικές ιστορίες για πραγματικά πρόσωπα. Ολα αυτά έγιναν με τρόπο «εκούσιο, μεθοδικό και με εγκληματική διάθεση», σημειώνει το περιοδικό.
Το Spiegel υπόσχεται τώρα να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση και ζητά και την βοήθεια των αναγνωστών, ωστόσο το στίγμα θα πάρει χρόνια για να εξαλειφθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News