Λίγες ημέρες πριν από τη διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί την 12η Νοεμβρίου στο Παρίσι, το Προεδρικό Συμβούλιο απέπεμψε την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς ενώ της απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram που επικαλείται η ιταλική La Repubblica.
Η Αλ-Μανγκούς, δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το ΥΠΕΞ της Λιβύης, κατηγορείται πως έλαβε αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που σχετίζονται με την εθνική κυριαρχία της χώρας, χωρίς να έχει συμβουλευτεί τα μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Libya Panorama εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα σε βάρος της για «διοικητικές παραβάσεις». Αλλά πίσω από την απομάκρυνσή της υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βρίσκεται η Αγκυρα, με τους ανθρώπους της στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η Νάιλα Αλ-Μανγκούς άρχισε να δέχεται προσωπικές επιθέσεις από φιλοτουρκικές φατρίες τον περασμένο Μάιο, αφότου ζήτησε από τις ομάδες μισθοφόρων που πρόσκεινται στην Αγκυρα να εγκαταλείψουν την πατρίδα της. Σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι κληρικοί, όπως ο Σαντίκ αλ-Γκαριάνι που ζει στην Τουρκία, την είχαν χαρακτηρίσει «μοχθηρή και κατακριτέα», υποστηρίζοντας πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του σιωνισμού.
Σταμάτησαν τον Χαφτάρ
Το καλοκαίρι της περυσινής χρονιάς οι φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που επιχειρούν εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη, συνέβαλαν σημαντικά στην απόκρουση της επίθεσης με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της Κυρηναϊκής. Εκτοτε η παρουσία τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης είναι σταθερή ενώ σήμερα κατηγορούν την Αλ-Μανγκούς ότι δεν απαίτησε με την ίδια πυγμή την απόσυρση από τη χώρα των ρώσων μισθοφόρων (της Ομάδας Βάγκνερ) που στηρίζουν τον Χαφτάρ.
Ως υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης η Νάιλα Αλ-Μανγκούς είχε ζητήσει από όλους τους ξένους μισθοφόρους, της Τουρκίας αλλά και της Ρωσίας, να εγκαταλείψουν άμεσα την πατρίδα της, σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται στη συμφωνία που υπεγράφη για κατάπαυση του πυρός με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα. Ωστόσο στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο «πειραγμένα» βίντεο στα οποία η Αλ-Μανγκούς εμφανίζεται να ζητάει την απομάκρυνση μόνο των φιλοτουρκικών παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Αναμένονται οι αντιδράσεις των δυτικών διπλωματικών αποστολών που στήριξαν εξ αρχής την Αλ-Μανγκούς με πρώτες τις ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, την υπερασπίστηκε από τις εσωτερικές επιθέσεις, εκφράζοντας την «απόλυτη υποστήριξη του στην ξεκάθαρη έκκλησή της για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας και της σταθερότητα της Λιβύης».
Αλλη εκδοχή παρουσιάζει το BBC
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η απόφαση του προεδρικού συμβουλίου απορρίφθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η Νάιλα Αλ-Μανγκούς συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική διαμάχη ξεκίνησε έπειτα από δηλώσεις της ίδιας στο BBC σχετικά με την βομβιστική επίθεση και την κατάρριψη της πτήσης 103 της PanAm πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, ωστόσο προφανώς αυτό μπορεί απλώς να αποτέλεσε την αφορμή, καθώς την επόμενη Παρασκευή αρχίζει στο Παρίσι η Σύνοδος που συγκαλεί ο πρόεδρος Μακρόν για το ζήτημα της Λιβύης και η παρουσία της Αλ-Μανγκούς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ο πόλεμος φατριών και κύκλων επιρροής (εσωτερικών αλλά και όχι απαραίτητα…) στους διαδρόμους της πολιτικής, άλλωστε, κλιμακώνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη χώρα, στα τέλη του Δεκέμβρη.
Η λιβυκή κυβέρνηση με δημόσια τοποθέτησή της διευκρίνισε ότι το προεδρικό συμβούλιο δεν έχει την δικαιοδοσία να απομακρύνει ή να θέσει υπό έρευνα κάποιον υπουργό και ξεκαθάρισε ότι η Αλ-Μανγκούς παραμένει στη θέση της.
Η ίδια φέρεται να βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό και αναμένεται να δώσει το «παρών» στη σύνοδο του Παρισιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News