Τον περασμένο μήνα, ο Γιοΐτσι Γιατσούντα κοιμήθηκε σπίτι του για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Ο 70χρονος Ιάπωνας ζούσε στη Φουτάμπα, στη σκιά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, όταν χτύπησαν την πόλη του ο μεγάλος σεισμός και το γιγαντιαίο τσουνάμι, που σκότωσαν 18.000 ανθρώπους, τον Μάρτιο του 2011.
Μέχρι τώρα, το να ξαναδεί το σπίτι του ήταν άπιαστο όνειρο, καθώς η περιοχή ήταν απαγορευμένη ζώνη λόγω της ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Εκατόν εξήντα χιλιάδες άνθρωποι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους, λόγω της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής που συνέβη στον πλανήτη, μετά το Τσερνόμπιλ.
Τότε, ο Γιατσούντα και η σύζυγός του, Αναλίσα, όπως και οι χιλιάδες Ιάπωνες, νόμιζαν ότι θα επέστρεφαν σπίτια τους μετά από λίγες εβδομάδες.
Ομως, τα επίπεδα ραδιενέργειας παρέμειναν απαγορευτικά για χρόνια. Η Φουτάμπα είναι η τελευταία από δεκάδες πόλεις και χωριά, που άνοιξαν ξανά στους παλιούς τους κατοίκους, οι αρχές. Από τον Ιανουάριο, το ζευγάρι επιτρέπεται να κοιμάται σπίτι του δοκιμαστικά, καθώς η ραδιενέργεια θεωρείται χαμηλή και μη επικίνδυνη πλέον για την υγεία τους.
Ολα αυτά τα χρόνια, οι Γιατσούντα επέστρεψαν ελάχιστες φορές σπίτι τους με ειδική άδεια, για να το επιδιορθώσουν, μετά από εισβολή αγριογούρουνων.
Οι αρχές ελπίζουν ότι θα τους μιμηθούν πολλοί ακόμα και θα επιστρέψουν στην πόλη, ή θα έλθουν και καινούργιοι, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.
Πριν την καταστροφή, στη Φουτάμπα έμεναν 7.000 κάτοικοι. Ομως, μόνο 15 έκαναν αίτηση να επιστρέψουν και μόνο τρεις έχουν μετακομίσει μόνιμα, προς το παρόν.
Οπως αναφέρει ο Guardian, πολλοί από τους παλιούς κατοίκους βρήκαν αλλού δουλειές και ξεκίνησαν τη ζωή τους από την αρχή σε άλλες περιοχές. Μόλις το 10% δήλωσε σε έρευνα ότι επιθυμεί να επιστρέψει, ενώ το 60% δήλωσε κατηγορηματικά, «όχι». Λογικό βέβαια, καθώς η πόλη δεν έχει σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες.
Πολλοί κάτοικοι γκρέμισαν τα σπίτια τους, τα οποία είχαν μείνει όρθια από τον σεισμό και το τσουνάμι, που άφησαν πίσω τους 50 νεκρούς στη Φουτάμπα και στη θέση τους βρίσκονται άδεια οικόπεδα.
Ο τρίτος κάτοικος που έχει επιστρέψει στην πόλη, είναι ο Γιασούζι Χοσοζάουα, που μένει σε ένα μικρό δωμάτιο, λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από τους Γιατσούντα. «Εγώ γεννήθηκα εδώ και ήξερα πάντα ότι θα επέστρεφα αν είχα την ευκαιρία. Εδώ έχω την ψαρόβαρκά μου και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο για να επιστρέψω», είπε ο 78χρονος Ιάπωνας, συνταξιούχος υδραυλικός.
Η ζωή του όμως στη Φουτάμπα δεν είναι καθόλου εύκολη. Το νερό στο σπίτι του δεν έχει συνδεθεί ξανά και για να χρησιμοποιήσει τουαλέτα, πρέπει να πάει με το αυτοκίνητο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έφυγαν από την περιοχή κατηγορούν την Tepco, την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούσε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, για την καταστροφή. «Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι ήταν ασφαλές να μείνουμε εδώ, αλλιώς δεν θα είχα έρθει στη Φουκουσίμα πριν 40 χρόνια», είπε ο Χοσοζάουα.
Η διαδικασία καθαρισμού του εργοστασίου αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες.
Οι αρχές εκτιμούν ότι σιγά σιγά θα επιστρέψουν και άλλοι κάτοικοι στη Φουτάμπα. Στόχος είναι να μετακομίσουν εκεί 2.000 άνθρωποι, παλιοί και νέοι κάτοικοι, την επόμενη πενταετία.
Τον Οκτώβριο, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή νέων κατοικιών για 25 οικογένειες.
Ο Γιατσούντα σκοπεύει να φυτεύσει λουλούδια στην αυλή του και ελπίζει να ανοίξει το γυμναστήριο πίσω από το σπίτι του, όπου παλιά προπονούσε ποδηλάτες πίστας.
Δεν είναι όμως πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Φουτάμπα. «Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να διακρίνει κάποια σημάδια ότι η ζωή έχει επιστρέψει. Αν οι Αρχές δεν δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να φέρουν νέους κατοίκους, δεν βλέπω να βελτιώνονται πολύ τα πράγματα τα επόμενα 10 χρόνια».
Ο Γιατσούντα επισημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη του, η ψυχική του και η σωματική του υγεία έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Ομως, παρόλο που πλέον είναι μία πόλη «φάντασμα», δεν είχε δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή του. «Εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ παίζαμε με τα παιδιά μας όταν ήταν μικρά», είπε στον Guardian.
Πάντως, το ζευγάρι δεν ανησυχεί για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην πόλη και ανυπομονεί να δει μικρά παιδιά να τρέχουν ξανά στη Φουτάμπα, ανάμεσά τους και τα οκτώ εγγόνια του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News