Η ιστορία ενός φιλιού πέρα από τα σύνορα
Η ιστορία ενός φιλιού πέρα από τα σύνορα
Είναι Κυριακή, 30 Αυγούστου, 8:40 το πρωί, στην αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού Κελέτι, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Ο σταθμός και η γύρω περιοχή έχουν μετατραπεί σε προσωρινό καταυλισμό 2.000 – 3.000 προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη Βουδαπέστη και περιμένουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για την Αυστρία. Τα παιδιά είναι ακόμα κοιμισμένα μπρούμυτα γύρω από τις σκηνές και τα αντίσκηνα, οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες είναι κουλουριασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, οι υπόλοιποι ξυπνάνε αλλά δεν έχουν πού να πάνε, τα ρούχα είναι πεταμένα παντού κι ένα καρότσι έχει προσωρινά μετατραπεί σε απλώστρα. Μία από τις στημένες σκηνές, όμως, τυχαίνει να είναι ανοιχτή και η εικόνα που κρύβει μέσα της κάνει όλα τα υπόλοιπα να ξεθωριάζουν. Ένας άνδρας και μια γυναίκα αγκαλιάζονται και φιλιούνται.
«Σε ασπρόμαυρη απόδοση, όλη η εικόνα είναι μόνο αυτό, μία μεγάλη, τρυφερή στιγμή. Οι κόκκινοι και μπλε υπνόσακοι και τα φανταχτερά ρούχα σού αποσπούν την προσοχή από την στιγμή που ζει το νέο ζευγάρι», εξηγεί ο φωτογράφος. Ο 30χρονος Ιστβαν Ζίρος δεν είχε σκοπό να κάνει ρεπορτάζ. Ήθελε, μόνο, να δει από κοντά αυτό που μέχρι τότε έβλεπε μόνο μέσα από τα μάτια των δημοσιογράφων. «Είδα αυτό το ζευγάρι, ήταν πολύ συγκινητική στιγμή, ιδίως σ’ αυτό το περιβάλλον», εξηγεί ο ίδιος στον Guardian που εκτόξευσε την εικόνα στην παγκόσμια σφαίρα. «Δεν τους μίλησα, έβγαλα απλώς την φωτογραφία».
Ο 30χρονος φωτογράφος ανάρτησε την εικόνα στο Facebook, σε έναν ουγγρικό λογαριασμό που φιλοξενεί φωτογραφίες με θέμα τους πρόσφυγες, στις 13 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε δέκα μέρες η φωτογραφία είχε κοινοποιηθεί μόλις 103 φορές – φαίνεται ότι οι Μαγιάροι δεν έχουν και τέτοιες ευαισθησίες. Το Facebook όμως είναι παγκόσμιο. Και ένας από αυτούς που την είδαν και τη «μοίρασαν», στις 18 Σεπτεμβρίου, ήταν ο έλληνας δημοσιογράφος και ακτιβιστής Γιάννης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος προσέθεσε τη λεζάντα: «Οι πρόσφυγες θα νικήσουν. Η ζωή θα νικήσει!». Χρειάστηκαν μόνο πέντε μέρες για να γίνει η φωτογραφία viral (757 shares) και για να την παρουσιάσουν διάφοροι χρήστες του Facebook, κάποια διεθνή κι ελληνικά sites, ακόμα και το τηλεοπτικό κανάλι Mega, ως φωτογραφία του Ανδρουλιδάκη!
«Η σχέση μου με την φωτογραφία είναι τραυματική», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ο φωτογράφος του στιγμιότυπου. «Αν το Mega Channel είχε ασχοληθεί ελάχιστα με τους πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης σε αυτούς, θα γνώριζε ότι τέτοιος καταυλισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα» σημείωσε σκωπτικά ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Φυσικά, η φωτογραφία δεν θα μείνει στην ιστορία για τον φωτογράφο της. Θα θυμίζει ότι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει και τρυφερές στιγμές. Και ότι μπορεί κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να βλέπουν κλειστά σύνορα, κάποιοι άλλοι, όμως, βλέπουν έναν άνδρα και μια γυναίκα που φιλιούνται πέρα από αυτά.
*Η Μαρίσσα Δημοπούλου είναι δημοσιογράφος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News