665
| Facebook/ GuyVerhofstadt

«Τούρκος» με την ΕΕ ο Φέρχοφσταντ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2015, 12:24

«Τούρκος» με την ΕΕ ο Φέρχοφσταντ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2015, 12:24

Αν για κάτι είναι γνωστός ο Γκι Φέρχοφσταντ αυτό είναι σίγουρα η ευθύτητα των λόγων του και το θάρρος της γνώμης του. Ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός δεν έχει «νερώσει» ποτέ τις απόψεις του και –κυρίως- δεν τις κρατά για τον εαυτό του. Ετσι και τώρα, ο Φέρχοφσταντ παίρνει θέση για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και ο τρόπος που το κάνει είναι ιδιαίτερα καυστικός.

Με παρέμβασή του στο Politico, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων μιλά ξεκάθαρα για σχέσεις συναλλαγής μεταξύ Βρυξελών και Αγκυρας. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου είναι «η Ευρώπη δωροδοκεί την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον Φέρχοφσταντ, η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να συγκαταλεγεί στις επιτυχημένες κι αυτό γιατί τα συμπεράσματα που βγήκαν την Κυριακή φανερώνουν πως η Ευρώπη κάνει «ξεκάθαρα ένα ανησυχητικό πισωγύρισμα» στον αγώνα της για λύση στο προσφυγικό. «Αντί να ειπωθεί ξεκάθαρα η πρόταση της ΕΕ για το ζήτημα, οι χώρες-μέλη άρχισαν να ελπίζουν πως μία συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία θα βοηθήσει στο να σταματήσουν οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και στη συνέχεια αναφέρεται στην οικονομική ενίσχυση που θα λάβει η Αγκυρα από τα ευρωπαϊκά όργανα:

«Η Σύνοδος συμφώνησε να δοθεί ένα αρχικό ποσό που θα φτάνει στα τρία δισεκατομμύρια για να υποστηριχθούν οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται προσωρινά στην Τουρκία. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον τρόπο η Αγκυρα θα αποφασίσει να βοηθήσει όσους το έχουν ανάγκη. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτά τα χρήματα η Τουρκία τα επενδύσει στο ζήτημα κι εάν επιτέλους ανοίξει την αγορά εργασίας και τα σχολεία στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους. Σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα λάβει από την Ευρώπη, η Τουρκία συμφώνησε από τον Ιούνιο του 2016 και μετά να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία και που προηγουμένως είχαν φτάσει σε ευρωπαϊκές χώρες μέσα από τα εδάφη της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί και γενικό ως διατύπωση, αφού όλοι ξέρουμε πως το πλήθος των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσα από τα τουρκικά εδάφη και που δεν χρειάζονται διεθνή βοήθεια είναι εξαιρετικά χαμηλό».

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ απέδειξαν πως δεν είναι ικανοί να πάρουν σκληρές αποφάσεις γιατί είναι όμηροι των εθνικιστικών κομμάτων στα κράτη τους

Ο Γκι Φέρχοφσταντ προβλέπει πως οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν στην ασιατική χώρα θα είναι λίγοι και είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξος τόσο για την προοπτική μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όσο και για την αποδοτικότητα των περίφημων «hotspots» που πρόκειται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, παραθέτει και στατιστικά στοιχεία, θέλοντας να αποτυπώσει με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση που επικρατεί: «Τα στατιστικά από την Ελληνική Αστυνομία δείχνουν πως ενώ η Τουρκία έχει δεσμευτεί να πάρει πίσω περισσότερους από 2.300 μετανάστες που μπήκαν σε ελληνικό έδαφος παράνομα, μόνο οχτώ άτομα γύρισαν πίσω, αφού τα υπόλοιπα έχουν, ήδη, φύγει από την Ελλάδα. Μόλις οι παράνομοι μετανάστες περάσουν τα δυτικά Βαλκάνια, δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, αφού οι διμερείς συμφωνίες δεν έχουν ισχύ εκεί».

Ο Φέρχοφσταντ δεν μένει μόνο στην κριτική απέναντι στην τακτική της ΕΕ, αλλά προτείνει και μεθόδους με βάση τις οποίες θα μπορούσε να γίνει πιο αποδοτική η προσέγγιση των δύο πλευρών. «Ο μόνος τρόπος να δουλέψει μια συνεργασία στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα διαχείρισης στα σύνορα της Ενωσης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται hotspots που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς».

 

Το λάθος μήνυμα

Με βάση το σκεπτικό του Φέρχοφσταντ, ένα άλλο -εξίσου σοβαρό- πρόβλημα είναι το ότι η Ευρώπη αποφασίζει να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες για επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στο σχέδιο δράσης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο δεν προωθήθηκε. Και είναι ξεκάθαρες οι αιχμές που αφήνει για τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι «μένουν όμηροι των εθνικιστών στις χώρες τους» και δεν αφήνουν τα συλλογικά όργανα της Ενωσης να δράσουν όπως αυτά είχαν σχεδιάσει. «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ απέδειξαν πως είναι ακατάλληλοι να πάρουν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις που θα ήταν, όμως, ικανές να δείξουν πως η Ευρώπη έχει τις λύσεις», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...