Οι φορολογούμενοι στη Γαλλία έχουν συνηθίσει να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, από τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά σώζουν ένα γκέι night club.
Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού, γράφει ο Ανταμ Σέιτζ στους βρετανικούς Times, πρόκειται να δαπανήσει 6,7 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρήμα για να αποκτήσει το «Le Tango», ένα διάσημο κλαμπ στο Μαρέ, τη συνοικία στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου εδώ και πολύ καιρό χτυπάει η καρδιά της LGBT κοινότητας της πόλης.
Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εξαγορά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της «πολιτιστικής ποικιλομορφίας» της γαλλικής πρωτεύουσας, εν μέσω ανησυχιών ότι το «Le Tango» θα μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ αν παραμείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν την κίνηση, περιγράφοντας το κλαμπ ως μοναδικό όπου το πρώτο μέρος της βραδιάς είναι αφιερωμένο σε τάνγκο, βαλς, πασοντόμπλες, πόλκα και άλλους χορούς με παρτενέρ, πριν περάσουν τα μεσάνυχτα σε χορό γραμμής (για singles) και χορευτική μουσική μέχρι τις 5 το πρωί.
Τακτικοί πελάτες του κλαμπ λένε ότι δεν είναι πολύ λαμπερό ούτε παίζει τόσο δυνατά μουσική όσο άλλα παρισινά γκέι κλαμπ και το επαινούν για τη διοργάνωση μαθημάτων χορού, καθώς και για χορούς για μέλη της LGBT κοινότητας τα απογεύματα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Ανταμ Σέιτζ στους The Times, το «Le Tango» άνοιξε το 1997 από τον ομοφυλόφιλο ακτιβιστή Ερβέ Λαταπί και τον Αλέξις Καρκασόν, ιδιοκτήτη του χώρου, όπου τον 18ο αιώνα στεγαζόταν ένα καμπαρέ, τον 19ο μια αίθουσα χορού με μουσική ακορντεόν και τον 20ο μια ντισκοτέκ σε στιλ Καραϊβικής.
Το «Le Tango» αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, προσελκύοντας ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των «περίεργων ετεροφυλόφιλων», σύμφωνα με το Têtu, ένα γαλλικό περιοδικό ομοφυλόφιλων, το οποίο πρόσθεσε ότι συχνά τελείωναν τη βραδιά τους ως αμφιφυλόφιλοι.
Ωστόσο, το κλαμπ φέρεται να απέκτησε χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού αναγκάστηκε να κλείσει. Ακόμη και όταν άρθηκαν τα μέτρα του lockdown, ο 50χρονος Καρκασόν δεν άνοιξε ξανά το κλαμπ. Αντίθετα ανακοίνωσε την πώληση του κτιρίου, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης οκτώ διαμερίσματα.
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δεχτεί πολλές προσφορές, μία από τις οποίες αφορούσε τη μετατροπή του «Le Tango» σε μικρό σούπερ μάρκετ. Αλλά το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού σχεδιάζει να προλάβει την αλλαγή χρήσης αγοράζοντας το κτίριο έναντι 6,7 εκατ. Λέει ότι θα μετατρέψει τα διαμερίσματα σε δημοτικές κατοικίες και θα ζητήσει ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο για το νυχτερινό κέντρο με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η LGBT ταυτότητά του.
Η κίνηση έχει ευρεία υποστήριξη, ακόμη και από δεξιούς δημοτικούς συμβούλους, που εκφράζουν την υποστήριξή τους για την αγορά, η οποία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.
Πίσω από την εξαγορά του «Le Tango», γράφει ο Σέιτζ από τη γαλλική πρωτεύουσα, κρύβεται μια συζήτηση για το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Μαρέ. Από τη δεκαετία του 1980, η ιστορική εβραϊκή συνοικία είναι το κέντρο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας στο Παρίσι, αλλά είναι επίσης μια ολοένα και πιο τουριστική περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες τιμές των ακινήτων και τις ενοικιάσεις Airbnb.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News