972
Τα στοιχεία των μεταγραφών Μπέιλ και Νεϊμάρ δημοσιεύθηκαν στο Football Leaks | CreativeProtagon

Time out στις αποκαλύψεις ποδοσφαιρικών σκανδάλων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 15:26
Τα στοιχεία των μεταγραφών Μπέιλ και Νεϊμάρ δημοσιεύθηκαν στο Football Leaks
|CreativeProtagon

Time out στις αποκαλύψεις ποδοσφαιρικών σκανδάλων

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2016, 15:26

Ο «Τζον» χρησιμοποιεί αυτό το όνομα εδώ και λίγο καιρό. Στην πραγματική του ζωή δεν ονομάζεται έτσι και φυσικά έχει επίθετο. Ο ίδιος, όμως, αναγκάστηκε να υιοθετήσει μία πλαστή ταυτότητα από τότε που έγινε ένα από τα πρόσωπα πίσω από το Football Leaks.

Το Football Leaks είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που εδώ και μήνες ρίχνει φως στα «σκοτεινά» παρασκήνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι αποκαλύψεις της πλατφόρμας περιλαμβάνουν τα μυστικά της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας που εδώ και χρόνια μένουν στα κλειδωμένα συρτάρια των μάνατζερ και των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών σωματείων. Μυστικά όπως το πραγματικό κόστος της μεταγραφής του Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης, τα συμβόλαια των ατζέντηδων και τα ντοκουμέντα των κρυφών συμφωνιών.

Το σημαντικό με αυτές τις αποκαλύψεις είναι ότι αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει αυτή η παγκόσμια επιχείρηση που αρκετές φορές ξεπερνά για τα καλά τα όρια της νομιμότητας.

2016-05-04T220023Z_927380592_S1BETCEILZAB_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-REA-MCI
H αποκάλυψη των στοιχειών της μεταγραφής του Μπέιλ από την Τότεναμ προκάλεσαν «σεισμό» στην Μαδρίτη (Photo: Reuters / Carl RecineLivepic)

Είναι δεδομένο πως αν ο «Τζον» και τα υπόλοιπα πρόσωπα πίσω από το Football Leaks είχαν σκοπό να κάνουν καινούριους… φίλους, αυτές οι αποκαλύψεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Η δημοσίευση τεχνασμάτων οικονομικής απάτης, λοιπόν, έκαναν τον «Τζον» να υιοθετήσει αυτό το όνομα αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θα επιθυμούσαν να δώσουν ένα τέλος σε αυτόν τον μεγάλο κύκλο διαρροών και αποκαλύψεων.

Ενας από τους ανθρώπους που δεν δείχνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση με τη δουλειά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι ο Χόρχε Μέντεζ. Ο Μέντεζ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο «Μίδας» του ποδοσφαίρου μιας και είναι ο ατζέντης δεκάδων κορυφαίων αθλητών, ανάμεσα στους οποίους και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο πορτογάλος ατζέντης λέγεται ότι έχει προσλάβει ακόμα και ιδιωτικούς ντετέκτιβ προκειμένου να βρει τις ταυτότητες των ανθρώπων που διευθύνουν το Football Leaks.

Με το κυνήγι των επαναστατών του διαδικτύου να βρίσκεται σε εξέλιξη, το περιοδικό Spiegel συνάντησε τον «Τζον» στα μέσα του Φεβρουαρίου. Στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις. Ολα τα ραντεβού ήταν μυστικά, είχαν οργανωθεί μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, ενώ ο τόπος της συνάντησης αποκαλυπτόταν πάντα λίγο πριν την ώρα που είχε συμφωνηθεί το ραντεβού.

2016-05-01T131757Z_105110277_MT1ACI14366272_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-MUN-LEI
Και η μεταγραφή του Μαρσιάλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε στο στόχαστρο του Football Leaks (Photο: Reuters / Jason Cairnduff Livepic)

Το ραντεβού του «Τζον» με τους δημοσιογράφους του Spiegel έγινε στα άνετα καθίσματα μίας παμπ σε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Από τις οθόνες του μαγαζιού μεταδίδονταν οι αγώνες του Champions League ενώ ο «Τζον» είχε ήδη παραγγείλει ένα ποτήρι μπύρα. «Το βρίσκω όλο και πιο δύσκολο να σεβαστώ αυτό το είδος ποδοσφαίρου. Λατρεύω αυτό το παιχνίδι, αλλά μισώ το γεγονός ότι οι παράγοντες και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές κάνουν κατάχρηση της εμπιστοσύνης των φιλάθλων».

Ο Τζον έδειχνε κουρασμένος και είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του. Στο κινητό του τηλέφωνο είχαν φτάσει ήδη νέα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν ότι ένας επενδυτής μετέφερε τα χρήματά του σε δύο φορολογικούς παραδείσους. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται και «παράξενα» συμβόλαια ενός μεγάλου συλλόγου με ατζέντηδες.

Μετά από λίγη ώρα στην παμπ, ο «Τζον» αποφάσισε να φύγει. Αφού κάλεσε ταξί, τσέκαρε αν ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό στην επαγγελματική ταυτότητα που υπάρχει στο ταμπλό. Πριν απομακρυνθεί, θα σημειώσει και το όνομα του οδηγού σε ένα κομμάτι χαρτί. Πρέπει εδώ και αρκετούς μήνες να κρύβεται και να προσέχει τα πάντα.

«Ποιος πραγματικά ελέγχει από πού προέρχονται τα χρήματα των χορηγών στο ποδόσφαιρο; Ποιος γνωρίζει από που οι ποδοσφαιρικοί ατζέντηδες παίρνουν το κεφάλαιό τους;»

Οι αποκαλύψεις της πλατφόρμας του Football Leaks προκάλεσαν αναταραχή σε ολόκληρο τον πλανήτη.  Δημοσιογραφικά πρακτορεία, φορολογικές υπηρεσίες, δημόσιοι εισαγγελείς και ευρωπαϊκές επιτροπές ασχολήθηκαν με τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο ενώ η ΦΙΦΑ επέβαλε ακόμα και ποινές σε αρκετούς συλλόγους που είχαν αμφιβόλου νομιμότητας παρτίδες με επενδυτές.

Ο «Τζον» δέχεται πως αυτό είναι ικανοποιητικό, όμως όχι αρκετό. Αφού κατέβηκε από το ταξί, περπάτησε μέχρι την κεντρική πόρτα ενός σπιτιού. Για να την ανοίξει χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει έναν κωδικό έντεκα ψηφίων. Μέσα στον εσωτερικό χώρο δεν υπήρχε φωτισμός ενώ η μυρωδιά της μούχλας ήταν έντονη.

Αφού έφτασε σε ένα μικρό δωμάτιο, ο «Τζον» άνοιξε τον φορητό του υπολογιστή. Μέχρι να μπει σε λειτουργία έχει περάσει αρκετή ώρα. Ο ίδιος εξήγησε ότι, πλέον, ο υπολογιστής του δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο μέγεθος των δεδομένων που υπάρχουν μέσα. Το Football Leaks συγκεκριμένα έχει στην κατοχή του πάνω από ένα 1 τεραμπάιτ μυστικών της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής βιομηχανίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

2016-04-17T144530Z_103905930_MT1ACI14353270_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-ARS-CRY
O Οζίλ έχει όρο στο συμβόλαιο του με την Άρσεναλ, ότι οι Λονδρέζοι θα πρέπει να ειδοποιήσουν την Ρεάλ, αν δεχτούν προσφορά από την Μπαρτσελόνα (Photo: Reuters / Tony O’Brien Livepic)

«Ποιος πραγματικά ελέγχει από πού προέρχονται τα χρήματα των χορηγών στο ποδόσφαιρο; Ποιος γνωρίζει από που οι ποδοσφαιρικοί ατζέντηδες παίρνουν το κεφάλαιό τους;» Οι ερωτήσεις του «Τζον» ήταν φυσικά ρητορικές. Ο ίδιος είχε ήδη τις απαντήσεις: «Υπάρχουν επενδυτικά μοντέλα που ο αποκλειστικός τους σκοπός είναι να ξεπλένουν τα χρήματά τους να αποφεύγουν τους φόρους».

Ο «Τζον» αλλά και τα άλλα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα Football Leaks ήλπιζαν ότι οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί όπως η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ θα τους προσεγγίσουν και θα τους προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια. «Μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή με εμάς» σημειώνει ο μυστήριος άνδρας.

Τότε ο ίδιος θα ομολογήσει στους δημοσιογράφους την μεγάλη απόφαση της ομάδας του Football Leaks. «Πριν λίγες ημέρες, αποφασίσαμε να αφήσουμε για λίγο καιρό την εργασία μας». Αυτό θα γίνει τουλάχιστον μέχρι να προμηθευτούν νέα τεχνικά μέσα για να επεξεργάζονται τον τεράστιο όγκο των αρχείων που έχουν στην κατοχή τους. Τουλάχιστον για έξι μήνες, το Football Leaks θα «παγώσει» την πλατφόρμα του.

Ο «Τζον» και τα υπόλοιπα άτομα όμως δεν δείχνουν διατεθειμένα να κάνουν πίσω. «Η ομάδα απλά θέλει να αναδιοργανωθεί» σημειώνει ο «Τζον» και συμπληρώνει: «Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου ας το πάρει αυτό ως απειλή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...