535
O αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για τις αναπληρώσεις όσων τελικά τεθούν σε αναστολή εργασίας λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν | YouTube/Mega

Κοντοζαμάνης: Οι υγειονομικοί θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους – Πώς θα καλυφθούν οι αναστολές

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 11:05
O αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για τις αναπληρώσεις όσων τελικά τεθούν σε αναστολή εργασίας λόγω της άρνησής τους να εμβολιαστούν
|YouTube/Mega

Κοντοζαμάνης: Οι υγειονομικοί θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους – Πώς θα καλυφθούν οι αναστολές

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 11:05

Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών, το μέτρο της αναστολής εργασσίας για όσους εξ αυτών επιμένουν να μην εμβολιάζονται, την κάλυψη των εν λόγω αναστολών, αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, μίλησε την Τετάρτη στο Μega ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Πρέπει να αποδεχτούμε κάποιες αλήθειες. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων, γιατί εκείνοι κινδυνεύουν περισσότερο. Έχουμε την πλευρά της επιστήμης και την πλευρά των fake news. Εμείς είμαστε με την επιστήμη», τόνισε στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Κοντοζαμάνης, για να προσθέσει αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους:

«Δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν και αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν. Ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Το σύστημα δεν είναι στο σημείο που θα λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο. Είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα. Από τα στοιχεία που έχουμε, η πίεση είναι πολύ μικρότερη όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους συμπολίτες μας».

«Παίρνεις μέτρα, σου λένε πρέπει να πείσεις τον κόσμο. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, μας λένε πρέπει να πάρετε μέτρα», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για την κριτική που δέχεται το υπουργείο και η κυβέρνηση, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Εμείς όταν ξεκίνησε η εκστρατεία του εμβολιασμού, ξεκινήσαμε από τους υγειονομικούς. Είναι καθήκον πάνω απ’ όλα. Οι υγειονομικοί έχουν ανταποκριθεί  σε αυτό το κάλεσμα», είπε, «το ποσοστό εμβολιασμών τους είναι υψηλός και αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξηθεί κι άλλο».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα -και χωρίς καμία παράταση- από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στις αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και τους υγειονομικούς, δήλωσε πως θα γίνει ανακατανομή δυνάμεων στο ΕΚΑΒ εάν οι εργαζόμενοι δεν εμβολιαστούν και αναστολή καθηκόντων στους υγειονομικούς μέχρι να εμβολιαστούν.

«Γνωρίζουμε που υπάρχουν τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία οι υγειονομικοί θα ανταποκριθούν στο καθήκον τους και θα εμβολιαστούν», συμπλήρωσε στη σχετική αναφορά του.

Στο ερώτημα αν από τις αναστολές των υγειονομικών επηρεαστούν τα χειρουργεία, ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν σαφής:

«Εκτακτα και επείγοντα χειρουργεία δεν σταμάτησαν καθόλου. Αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε κάποια χειρουργεία που μπορούσαν να πάνε αργότερα, γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ειδικότητες για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα συνεχίσουν κανονικά. «Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή των χειρουργείων», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός στην απάντησή του.

Οσο για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είπε ότι  «είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλετούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο».

Τέλος, ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων για την τρίτη δόση. «Εχουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων που διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε αυτά […] Εχουμε την επάρκεια των εμβολίων για να προχωρήσουμε στην τρίτη δόση», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...