Σταφύλια από το… μέλλον καλλιεργούν στα εργαστήρια γερμανικού πανεπιστημίου σε ένα πείραμα για το πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τα αμπέλια και τα κρασιά.
Σε έναν αμπελώνα στον Ρήνο, περιοχή που φημίζεται για τις ποικιλίες καμπερνέ σοβινιόν και ρίσλινγκ, οι επιστήμονες προσομειώνουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που θα επικρατούν το 2050, για να δουν πώς θα αλλάξει η γεύση του καρπών και τα κρασιά που παράγονται από αυτούς.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Χοκσούλε Γκάιζενχαϊμ στη δυτική Γερμανία, μελετούν το οικοσύστημα εδώ και χρόνια. Εχουν χτίσει μεγάλους εξαεριστήρες που φυσούν διοξείδιο του άνθρακα σε σειρές από σταφύλια. Παρακολουθώντας την κατεύθυνση των ανέμων, οι εξαεριστήρες διανέμουν το αέριο στην υπό έλεγχο περιοχή.
Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πρόωρα, όμως, οι ειδικοί έχουν ήδη προσέξει σημαντικές διαφορές στις καλλιέργειες.
Το διοξείδιο του άνθρακα κάνει τα σταφύλια μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο ζουμερά, ενώ απορροφούν πολύ περισσότερο νερό από το έδαφος, κάτι που θα επιβαρύνει τις οινοπαραγωγές περιοχές. Παράλληλα, οι σκώροι που τρέφονται από τα μεταλλαγμένα φυτά, αναπαράγουν πιο συχνά.
Προς το παρόν, το κρασί που παράγεται στο πανεπιστήμιο από τα «πειραγμένα» αμπέλια, δεν διαφέρει στη γεύση, όμως οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον των αμπελώνων.
«Ο κόσμος έχει αυτή την αίσθηση ότι η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι θα τρώμε πρωινό τον Μάρτιο στο μπαλκόνι και θα κάνουμε ηλιοθεραπεία, ότι η Γερμανία θα γεμίσει φοίνικες και διάφορα τέτοια. Στην πραγματικότητα όμως, θα είναι πολύ διαφορετικά», εξηγεί στο Quartz η Κλόντια Κάουφμαν, κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο.
Τα τελευταία 200 χρόνια, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν ανέβει δραματικά και επηρεάζουν τις καλλιέργειες. Μέχρι το 2015, υπολογίζεται ότι θα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο. «Μιμούμαστε το μέλλον γιατί θέλουμε να μάθουμε πώς να προσαρμοστούμε στις συνθήκες που θα επικρατούν σε 20-30 χρόνια. Οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευέλικτοι», προσθέτει η επιστήμονας.
Η περιοχή του Ρήνου φημίζεται για κρασιά ξηρά και χαμηλά σε περιεκτικότητα αλκοόλ, η οποία οφείλεται στην ισορροπία οξύτητας και σακχάρων. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως σε μερικές δεκαετίες, τα αμπέλια εκεί, αλλά και παγκοσμίως, θα έχουν αλλάξει τελείως και θα είναι πολύ δυσκολότερη η παραγωγή κρασιού.
Παράλληλα, θα πληγεί η οικονομία των οινοπαραγωγών περιοχών και ο τουρισμός, που βασίζεται κατά πολύ στο κρασί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News