Ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση της Κίνας: Την Πέμπτη, η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19 έφτασε τα –μόλις– 100.000 κρούσματα, δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό του κορονοϊού στη Γουχάν.
Πέρα από μικρές, σποραδικές εστίες, η Κίνα κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη του 2020. Από τότε, οι 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι επέστρεψαν σχεδόν σε έναν κανονικό τρόπο ζωής.
Βέβαια, ως γνωστόν, οι Κινέζοι «δεν αστειεύονται». Οπου εμφανίζεται ένα κρούσμα, η αντίδραση είναι αστραπιαία και τα μέτρα εξαιρετικά αυστηρά: από lockdown για ελάχιστα κρούσματα και άμεσους απανωτούς διαγνωστικούς ελέγχους, δωρεάν, σε δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους μιας πόλης και της γύρω περιοχής, μέχρι νοσοκομεία που χτίζονται σε οκτώ ημέρες και εντελώς κλειστά σύνορα για δύο χρόνια.
Η χώρα ανακοινώνει καθημερινά μόλις μερικές δεκάδες κρούσματα, την ώρα που δεκάδες άλλες έχουν χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά. Την Πέμπτη, τα κρούσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας ήταν 77.
Συγκριτικά, η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 78.610 μέσα σε 24 ώρες. Η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων έφτασε τις προάλλες το ένα εκατομμύριο κρούσματα.
Σημειώνεται ότι, αντίθετα με τις περισσότερες χώρες, οι Κινέζοι δεν περιλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς ασθενείς στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Τους μετρούν ξεχωριστά, ανακοινώνοντας τον αριθμό τους περίπου κάθε 15 ημέρες.
Απίθανα ακούγονται όμως και τα νούμερα των νεκρών: Οι θάνατοι στη χώρα έχουν φτάσει τους 4.636 από την αρχή της πανδημίας, ενώ από τον Μάιο του 2020, επισήμως, έχουν πεθάνει μόνο δύο ασθενείς!
Μια εστία της επιδημίας εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στη βιομηχανική επαρχία Ζεζιάνγκ, όπου σήμερα ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα.
Οι Κινέζοι μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα νοσοκομεία, τους τουριστικούς χώρους και στην εργασία τους, όμως πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό στο κινητό τους τηλέφωνο.
Αυτό εμφανίζεται υπό τη μορφή ενός κωδικού QR που βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του δεν έχει μεταβεί σε περιοχή που έχει πληγεί από την Covid-19 και δεν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Ο εμβολιασμός ουσιαστικά επιβάλλεται στους εργαζομένους σε επιχειρήσεις και στους δημόσιους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν χορηγηθεί 2,63 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη χώρα που έχει 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της μυστικοπάθειας που διακρίνει τις κινεζικές αρχές, δεν ανακοινώνει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News