Από τη Δευτέρα δεν μένουμε πια στο σπίτι, αλλά «μένουμε ασφαλείς» με βασικά «όπλα» τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και την ατομική υγιεινή.
Ωστόσο, οι μάσκες αποτελούν «αγκάθι» στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτούν καταστήματα για την προμήθειά τους, ενώ άγνωστο είναι αν υπάρχει επάρκεια στην αγορά.
Μάλιστα, κάποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται περισσότερες από μία μάσκες κάθε μέρα, προκειμένου τα τηρούν τα μέτρα σωστής χρήσης, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι απλό για τα παιδιά να τις φορούν προσεκτικά, και οι γονείς θα πρέπει να τις αλλάζουν σε περίπτωση που τις τραβήξουν από το πρόσωπο, έστω και μία φορά.
Γι’ αυτό και όπως τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, θα δοθούν σύντομα οδηγίες για αυτοσχέδια κατασκευή μάσκας, ώστε ο καθένας να μπορεί να τη φτιάξει στο σπίτι του.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς θα μπορούσε μία οικογένεια με δύο παιδιά να ανταπεξέλθει στο μηνιαίο κόστος που έχει υπολογιστεί ότι φτάνει στα 200 ευρώ και αν θα υπάρξει ρύθμιση συγκράτηση στις τιμές, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το ρυθμίζει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Κικίλιας είπε επίσης ότι τα παιδιά θα μπορούν κάνουν προπόνηση σε ομαδικά αθλήματα, αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγεράκης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει και ότι σε αυτή τη φάση πρόκειται να διεξαχθούν ομαδικά αθλήματα με θεατές.
Για τα τεστ
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται 5.500 τεστ την ημέρα, απλώς δεν έχει φτάσει στο όριό του το σύστημα, είπε ο υπουργός Υγείας. «Μόλις υπάρξει η ανάγκη θα το κάνουμε. Πλέον, τα τεστ θα χρειαστούν σε όσου θα μπαίνουν σε χειρουργείο, σε ευπαθείς ομάδες και σε επαγγελματίες υγείας», εξήγησε.
Οσον αφορά τα γρήγορα τεστ (rabbit test) για τον κορονοϊό που πωλούνται στα φαρμακεία έως και 30 ευρώ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει πιστοποιήσει μέχρι στιγμής ως απόλυτα έγκυρο απολύτως κανένα τεστ. «Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, θα το χρησιμοποιήσουμε κι εμείς για τους δικούς μας ελέγχους στον πληθυσμό» εξήγησε.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στο θέμα της επάρκειας της χώρας σε φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά, καθώς είπε ότι «έχουμε αρχίσει να φτιάχνουμε στοκ ειδικών αναγκών, κάτι το οποίο δεν είχε ούτε η Ελλάδα, ούτε η Αμερική, ούτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν η Κίνα δεν είχε ξεπεράσει το πρόβλημά της με τον ιό προ τριών μηνών, για να αρχίσει να παρασκευάζει είδη ατομικής προστασίας, τότε θα υπήρχε σοβαρό θέμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News