Ικανοποιημένος από τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca, ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των κάτω των 18 ετών, το άνοιγμα του τουρισμού και το testing.
«Εχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, επανέλαβε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.
Οσον αφορά τον εμβολιασμό των κάτω των 18 ετών, είπε ότι περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών. Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
«Εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Κληθείς να σχολιάσει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών, ο υπουργός Υγείας θέλησε να υπογραμμίσει ότι πάνω από το 85% των ιατρών έχει εμβολιαστεί.
Αν και, όπως είπε, δεν τον ικανοποιεί το ποσοστό των υπολοίπων (νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού), επανέλαβε ότι στην παρούσα φάση, εν μέσω μάχης με την πανδημία, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολίου για τους υγειονομικούς.
Ταυτόχρονα αναγνώρισε τη σπουδαία συμβολή των υγειονομικών στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού: «Είμαι υπόχρεος στους υγειονομικούς για ό,τι κάνουν στους εμβολιασμούς», τόνισε και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εκ νέου επιβράβευσή τους για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. «Το έκανε ήδη μία φορά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ξανακάνει και μελετώνται κι άλλοι τρόποι για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι. Και πρέπει να στηριχθούν με όλους τους τρόπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με κάποια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στη διανομή των self tests (π.χ. κάποιοι μαθητές θα χάσουν ένα τεστ για την ερχόμενη Δευτέρα), ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι θα δει το θέμα με τους αρμοδίους, διαβεβαιώνοντας πως «ό,τι γίνεται στραβά, θα το διορθώνουμε».
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα.
Επαναλαμβάνοντας ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο», υπογράμμισε πως δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια και ότι η έγκρισή του AstraZeneca –όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ– έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας.
Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Βρετανία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Οσο για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, επανέλαβε ότι είναι απειροελάχιστες, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή οι καπνιστές.
Κληθείς να απαντήσει για τις περιπτώσεις γιατρών που συνιστούν σε ασθενείς τους να μην κάνουν το εμβόλιο –για διάφορους λόγους– ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι όσοι λένε κάτι τέτοιο πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς και να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Δεδομένου του ιατρικού απορρήτου, οφείλω να σεβαστώ την εισήγησή τους, συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Το εμβόλιο είναι ένα “δώρο” της επιστήμης, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει.
Σε ερώτηση εξάλλου για το πόσο ασφαλές θα είναι τελικά το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι πλέον έχουμε εκατομμύρια εμβόλια διαθέσιμα, έχουμε πολλαπλάσιο αριθμό testing σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, έχουμε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλέον έχουμε και την εμπειρία που αποκομίσαμε από τη διαχείριση της κρίσης. Σταδιακά, καθώς ανοίγουν δραστηριότητες, οι συμπολίτες μας πρέπει να εμβολιάζονται και να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης.
Για την παράταση του καθολικού lockdown στην Κάλυμνο και τον συναγερμό στο Μεσολόγγι, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν τομείς της κοινωνίας που δεν τήρησαν τα μέτρα και δυστυχώς αυτό πληρώνεται. «Θα αντιμετωπίσουμε με ηρεμία και ψυχραιμία όλες τις καταστάσεις», πρόσθεσε στη σχετική αναφορά του.
Ερωτηθείς γιατί οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις δεν μπορούν να βγάλουν τη μάσκα, ο υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει ότι «όλα τα πράγματα θα γίνουν στην ώρα τους», ενώ για την αύξηση των θανάτων από Covid-19, επεσήμανε ότι «με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία στην Ελλάδα, καταφέραμε να σώσουμε χιλιάδες ζωές», αναγνωρίζοντας πάντως ότι «ειδικά στο “τρίτο κύμα” έχουμε πληρώσει φόρο αίματος».
«Ηταν άθλος ότι φθάσαμε τις 1.500 ΜΕΘ μέσα στην πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «παλεύουμε για να σωθεί έστω και μία παραπάνω ζωή».
Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας χαιρέτισε, τέλος, την υπεύθυνη στάση που υιοθετούν στελέχη της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, αναφέροντας ενδεικτικά τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη. «Αν και πολιτικός αντίπαλος, τιμώ την στάση του για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News