Κατακόρυφη μείωση στους θανάτους από λοίμωξη Covid-19 καταγράφεται στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, μέχρι σήμερα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό 34 εκατομμύρια Βρετανοί, δηλαδή πάνω από τους μισούς κατοίκους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία, όπως και στην Ελλάδα, προτεραιότητα στο εμβόλιο είχαν τα άτομα υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση και θάνατο και όπως αποδείχθηκε, τα εμβόλια ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον το 95% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου και τα αποτελέσματα που προέρχονται από τον πραγματικό πληθυσμό είναι πολύ καλύτερα από αυτά που καταγράφονταν στις κλινικές μελέτες των εμβολίων.
Την περασμένη Τρίτη 4 Μαΐου, η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους από κορονοϊό και 1.946 νέα κρούσματα. Μία ημέρα πριν, τη Δευτέρα, η χώρα είχε μόλις έναν νεκρό από κορονοϊό. «Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε ένα πολύ καλό λόγο να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζει ο Ιαν Σάμπλ, επιστημονικός συντάκτης του Guardian.
Τον Ιανουάριο η Βρετανία, ενώ είχε ξεκινήσει τους πρώτους εμβολιασμούς, είχε καταγράψει περίπου 32.000 θανάτους. Τον Απρίλιο, και καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα είχε εξελιχθεί αρκετά και οι πολίτες είχαν αποκτήσει αντισώματα, οι θάνατοι μειώθηκαν στους 753. Τώρα, οι ειδικοί ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου οι θάνατοι από κορονοϊό στη Βρετανία θα μηδενιστούν.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, πέρα από τη μείωση των θανάτων, ακόμη και αν μολυνθούν άτομα που έχουν εμβολιαστεί, η συγκέντρωση του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα είναι χαμηλότερη, επομένως είναι και λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσουν.
Το στοίχημα της Βρετανίας σήμερα είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι νέοι είναι δυνατόν, καθώς ακόμη και αν στατιστικά δεν νοσούν βαριά και έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ταλαιπωρούνται συνήθως από τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού.
Ακόμη ένα σημαντικό θέμα με τον εμβολιασμό των νεότερων ηλιακών ομάδων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, είναι ότι όσο περισσότεροι νοσήσουν, ακόμη και ασυμπτωματικά, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν νέες, πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να μας γυρίσει πίσω, στην κατάσταση του πρώτου κύματος, που είχε ξεκινήσει στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ, που είναι ακόμη πιο μπροστά από τη Βρετανία στους εμβολιασμούς –έχει εμβολιαστεί πάνω από το 81% των κατοίκων άνω των 16 ετών–, οι πολίτες έχουν βγάλει ακόμη και τις μάσκες (εδώ), ενώ η καθημερινότητά τους είναι σχεδόν ίδια με την προ Covid εποχή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News