Μια σπάνια ευκαιρία για πανηγυρισμούς έδωσε στη Βρετανία η fast-track έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού, το οποίο από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να διατίθεται στις ευπαθείς ομάδες κατά προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση στο Λονδίνο, αλλά και ο φιλικός με αυτήν Τύπος, αντιπαραβάλλουν τη βρετανική περίπτωση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που θα πάρουν τις αποφάσεις τους στα μέσα και στο τέλος του μήνα, αντίστοιχα.
Την ώρα που ο κορονοϊός χτυπά με σφοδρότητα και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το χρονικό προβάδισμα της Βρετανίας στο χτίσιμο της ανοσίας στον γενικό πληθυσμό μπορεί να αποβεί σωτήριο, είναι το βρετανικό επιχείρημα.
Ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον απέδωσε την πρωτιά της χώρας στο ότι «έχουμε τους καλύτερους» στις εποπτικές Αρχές. Διευκρίνισε, όπως ανέφερε ο Telegraph, ότι είναι «πολύ καλύτεροι από αυτούς που έχουν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ, είμαστε πολύ καλύτερη χώρα από όλες αυτές».
Εν τω μεταξύ, ο υπερσυντηρητικός βουλευτής των Τόρις Τζέικομπ Ρις-Μογκ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι ζηλεύει «την τεράστια βρετανική επιτυχία» της γρήγορης έγκρισης του εμβολίου. Το συνέδεσε φυσικά και με το Brexit – εξάλλου από την 1η Ιανουαρίου παύουν να ισχύουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις: «Ελευθερωθήκαμε από το βαρύ χέρι της ΕΕ και θα είμαστε ακόμη πιο ελεύθεροι» με το νέο έτος, είπε στο Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι η EMA ήταν ένα από τα θύματα του Brexit και για αυτό μετακινήθηκε από το Λονδίνο, την αρχική της έδρα, στο Αμστερνταμ.
Η απάντηση της EMA είναι ότι απαιτεί περισσότερα στοιχεία και ελέγχους από τη γρήγορη βρετανική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό η έγκριση θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε η τελική απόφαση μπορεί να βγει ως τις 29 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθησε να δώσει μια πιο ψύχραιμη διάσταση: «Δεν είναι ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, εδώ μιλάμε για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων», σχολίασε εκπρόσωπος της ΕΕ ερωτώμενος για τις βρετανικές θριαμβολογίες.
Κριτική για την βιαστική, όπως είπε, βρετανική απόφαση άσκησε και ο διευθυντής του αμερικανικού CDC Αντονι Φάουτσι.
Σε δηλώσεις του στο Fox, είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας δεν εξέτασαν «τόσο προσεκτικά» τα δεδομένα του εμβολίου και προειδοποίησε ότι οι γρήγορες εγκρίσεις θα μπορούσαν περιορίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη λήψη του εμβολίου. «Εάν το κάνεις γρήγορα και επιφανειακά, οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να εμβολιαστούν», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News