Στη Βρετανία βρίσκεται στραμμένη η προσοχή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, καθώς η έναρξη, την επόμενη εβδομάδα, των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, θα αποτελέσει και ενός τύπου παγκόσμια πρόβα τζενεράλε.
Τα προβλήματα ή λάθη και οι ελλείψεις που θα προκύψουν από τον τρόπο που έχει οργανώσει η χώρα τη μεταφορά, τη συντήρηση και τη διαδικασία του εμβολιασμού, θα βοηθήσουν όλες τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, ώστε να οργανωθούν ακόμη καλύτερα.
Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τη δική της, διαφορετική γεωγραφία και κατανομή πληθυσμού, οπότε δεν σημαίνει ότι κάτι που θα επιτύχει ή δεν θα πάει καλά στη Βρετανία, θα λειτουργήσει ως καθρέπτης αποφυγής.
Το πρώτο πάντως που αναμένουν όλοι να δουν αν θα γίνει σωστά, είναι η διαδικασία καταμερισμού και αποθήκευσης, καθώς το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech που κυκλοφορεί πλέον στη Βρετανία, απαιτεί συντήρηση στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να παραμένει σε ειδικά ψυγεία με πάγο για 15 ημέρες και σε απλή συντήρηση ψυγείου, δηλαδή στους 7 βαθμούς Κελσίου, για πέντε ημέρες.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης αποφασίστηκε η ακριβής σειρά προτεραιότητας του εμβολιασμού των πολιτών στη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα να αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, η σειρά προτεραιότητας διαμορφώνεται ως εξής:
Η λίστα προτεραιότητας
- Προσωπικό και τρόφιμοι σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας
- Πολίτες από 80 ετών και άνω και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας
- Πολίτες από 75 ετών και άνω
- Πολίτες από 70 ετών και άνω και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (δεν προβλέπονται έγκυοι και άτομα κάτω των 18 ετών)
- Πολίτες από 65 ετών και άνω
- Ατομα ηλικίας από 16 μέχρι 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτης και νοσογόνος παχυσαρκία
- Πολίτες από 60 ετών και άνω
- Πολίτες από 55 ετών και άνω
- Πολίτες από 50 ετών και άνω
Τα υποκείμενα νοσήματα αφορούν άτομα με:
- Χρόνια αναπνευστική νόσο, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κυστική ίνωση και σοβαρό άσθμα
- Χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις
- Χρόνια νεφρική νόσο
- Χρόνια ηπατική νόσο
- Χρόνιες νευρολογικές παθήσεις (επιληψία, σύνδρομο Down κ.λπ.)
- Σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες
- Λήπτες μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, μυελού των οστών και βλαστικών κυττάρων
- Συγκεκριμένους τύπους καρκίνου
- Ανοσοκαταστολή (ανοσολογική ανεπάρκεια)
- Δυσλειτουργία σπλήνα
- Νοσογόνο παχυσαρκία
- Σοβαρή ψυχική νόσο
Τα πρώτα παράδοξα
Ενώ τα γηροκομεία βρίσκονται πρώτα στη λίστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον, δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να παραλάβουν πρώτα τις ακριβώς αναγκαίες ποσότητες εμβολίων, καθώς οι συσκευασίες δεν μπορούν να διαχωριστούν σε παρτίδες μικρότερες από 957 εμβόλια η κάθε μία.
Ετσι, έχει ξεκινήσει η διανομή σε νοσοκομεία που είναι ήδη εξοπλισμένα με εξαιρετικά ψυχρούς καταψύκτες, τα οποία θα λειτουργούν ως κόμβοι, από όπου οι πρώτοι άνθρωποι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις, αλλά και όπου θα ανοίξουν οι ειδικές κούτες για να γίνει η διανομή του εμβολίου στα γηροκομεία.
Στη Βρετανία είναι ήδη έτοιμα 50 νοσοκομεία για να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς με τη συνδρομή γιατρών και υγειονομικού προσωπικού που έχει εκπαιδευτεί.
Τα 13 από τα 50 νοσοκομεία που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, οκτώ στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο. Eνα νοσοκομείο θα διαθέτει το εμβόλιο στο Γιόρκσαϊρ στα βορειοανατολικά της χώρας, όπως αποκαλύπτει η Daily Μail.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Αγγλίας Κρις Γουάιτι, δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ο ευάλωτος πληθυσμός.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του και δηλώνει ότι θα είναι αυτός πρώτος, μαζί με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση, που θα κάνουν το εμβόλιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ώστε να δοθεί το σωστό παράδειγμα στο λαό της Βρετανίας.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί αναλυτικές πληροφορίες για τη σειρά που θα εμβολιαστούν οι πολίτες. Η γενική σειρά προτεραιότητας που έχει προαναγγείλει (εδώ) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι:
- Υγειονομικοί
- Μεγάλοι σε ηλικία
- Συμπολίτες μας με υποκείμενη νόσο
- Οι υπόλοιποι πολίτες
Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών. Ωστόσο, σύντομα αναμένονται και περισσότερες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο εμβολιασμού του πληθυσμού.
Εκτός τα παιδιά
Σύμφωνα με τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα, για την πρώτη χρονιά του εμβολιασμού δεν αναμένεται να υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών, δεδομένου ότι στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές όλων των υπό ανάπτυξη εμβολίων, τα δείγματα είναι προς το παρόν αριθμητικά μικρά για την διεξαγωγή συμπερασμάτων.
Τα παιδιά δεν έχουν συμπεριληφθεί στις κλινικές μελέτες, καθώς όπως έχει φανεί διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο αν νοσήσουν, ενώ όλο και περισσότερα δεδομένα συνηγορούν στο ότι είναι ελάχιστα μεταδοτικά.
Κάτι βέβαια που θα μειώσει αρκετά και την ανάγκη για την προμήθεια εμβολίων σε όλες τις χώρες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News