«Ας κρατήσουμε τον ρατσισμό μακριά από τις εκλογές. Ψηφίζουμε ενάντια στην ισλαμοφοβία! Ζήτω η Ευρώπη και η ελευθερία μετανάστευσης!». Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα ακούγονται έξω από τα γραφεία του Cambridge Union, της φοιτητικής ένωσης του γνωστού πανεπιστημίου.
Αν θέλει κανείς να δει το ανεκτικό, το προοδευτικό, το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Βρετανίας δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να το κάνει από το Κέιμπριτζ. Στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ η ψήφος κατά του Brexit έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη χώρα: το 88% ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Αυτή η πανεπιστημιούπολη που ιδρύθηκε το 1209 είναι η προοδευτική καρδιά της Βρετανίας.
Εδώ η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ δεν ξεσήκωσε κύματα ισλαμοφοβίας, μάλιστα συνέβη το αντίθετο: προκάλεσε μια προσπάθεια διατήρησης της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης. Και οι εκλογές της 8ης Ιουνίου είναι η ευκαιρία για τους πολίτες να την επιβεβαιώσουν. Αλλά ψηφίζοντας υπέρ ποίου;
«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο κατηγορώ τον Κόρμπιν είναι γιατί δεν πολέμησε όσο έπρεπε κατά του Brexit» λέει ένας κάτοικος μιλώντας στην ιταλική «Repubblica». «Οι μόνοι που μιλούν τόσο καθαρά κατά του Brexit είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» εκτιμά ένας καθηγητής. Πράγματι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Η ψήφος μας θα πάει σε αυτούς, σαν επένδυση για τη δημιουργία ενός μελλοντικού μεγάλου κόμματος του Κέντρου» έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Economist.
Κανείς δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Στις εκλογές τις επόμενης εβδομάδας οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν να κερδίσουν δώδεκα έδρες στο Κοινοβούλιο. Αλλά ακόμα και έτσι ίσως καταλήξουν στην κυβέρνηση, όπως εύχεται ο Economist.
Μία τελευταία δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών έχει μειωθεί στις μονάδες (42% και 39%). Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά δεν θα λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Θεωρητικά λοιπόν ο Κόρμπιν θα μπορούσε να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους Πράσινους και τους αυτονομιστές της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Ονειρα θερινής νυκτός; Ισως αλλά κανείς δεν πληρώνει φόρο για αυτό.
«Δεν συγχωρώ στον Κόρμπιν τον χλιαρό φιλοευρωπαϊσμό του» λέει ένας άλλος καθηγητής στη «Repubblica», «αλλά μία συμμαχία όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης μου φαίνεται ο μοναδικός τρόπος να καταφέρουμε να μείνουμε στην ΕΕ».
Ενδεχόμενη νίκη της Μέι δεν είναι απευκταία μόνο για πολιτικούς λόγους στο Κέιμπριτζ. «Ανησυχούμε ότι στο μέλλον δεν θα μπορούμε να προσελκύσουμε ευρωπαίους φοιτητές, καθώς με το Brexit θα πρέπει να πληρώνουν τα διπλάσια δίδακτρα» προειδοποιεί ο πρύτανης Λέσζεκ Μπορισίεβιτς. Επιπλέον χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια το Κέιμπριτζ σήμερα είναι στην πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας διεθνώς, φυτώριο πλήθους start-up στον χώρο της τεχνολογίας και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα βιοϊατρικής παγκοσμίως. Τι θα γίνει όταν η ροή της χρηματοδότησης σταματήσει; «Το Brexit θα στοιχίσει 100 εκατομμύρια λίρες στην τοπική οικονομία» εκτιμούν οι δημοτικοί άρχοντες.
Το Bloomberg υπολογίζει ότι σύμφωνα με τα ως σήμερα δημοσκοπικά δεδομένα η Μέι θα κερδίσει τουλάχιστον 40 έδρες περισσότερες από όσες έχει σήμερα και οι Financial Times, παρά τη διαφωνία τους με το Brexit έδωσαν ήδη την παραδοσιακή τους στήριξη στους Τόρις. Αλλά η σαρωτική νίκη που προδιαγραφόταν ως πριν από λίγες εβδομάδες δεν φαίνεται πια πολύ πιθανή για τη Μέι.
Σε κάθε περίπτωση στο Κέιμπριτζ, φοιτητές, καθηγητές και πολίτες ελπίζουν σε μία ευρεία συνεργασία που θα κλείσει τον δρόμο στους Συντηρητικούς: «Είναι η μοναδική ελπίδα της χώρας για να μην κλειστεί στον εαυτό της» λένε. «Θα ήθελα να ξυπνήσω στις 9 Ιουνίου και να μάθω ότι το Brexit ήταν μόνο ένα κακό όνειρο» λέει ένας φοιτητής. Αν το Κέιμπριτζ ήταν αντιπροσωπευτικό ολόκληρης της Βρετανίας η Μέι δεν θα είχε τύχη. Αλλά δεν είναι και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια σε «κακό όνειρο» δεν ζουν μόνον οι Βρετανοί αλλά σχεδόν όλη η Ευρώπη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News