680
Ο Μπόρις Τζόνσον σε μία από τις παρεμβάσεις του κατά τη συζήτηση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου | Parliament TV via REUTERS

Καθυστέρηση στην έγκριση του Brexit ψήφισε η βρετανική Βουλή – Ντροπιαστική ήττα για τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 18:04
Ο Μπόρις Τζόνσον σε μία από τις παρεμβάσεις του κατά τη συζήτηση το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
|Parliament TV via REUTERS

Καθυστέρηση στην έγκριση του Brexit ψήφισε η βρετανική Βουλή – Ντροπιαστική ήττα για τον Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 18:04

Αλλη μία νίκη κατά του Μπόρις Τζόνσον κατήγαγε το βρετανικό Κοινοβούλιο που πρακτικά ψήφισε υπέρ της παράτασης στο Brexit μέχρι να περάσει όλη η σχετική νομοθεσία.

Σε μια κρίσιμη ψηφοφορία, πριν από τη μεγάλη για την έγκριση της συμφωνίας (που τελικά δεν ήλθε ποτέ), οι βουλευτές με 322 «ναι» έναντι 306 «όχι» ενέκριναν την τροπολογία Λέτουιν που προβλέπει ότι, ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Ηταν μια σαφής ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον που δηλώνει ότι θα συνεχίσει με τη στρατηγική του για την έξοδο της χώρας στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. «Δεν θα διαπραγματευτώ και ο νόμος δεν με υποχρεώνει να το κάνω», τόνισε λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει ελάχιστη όρεξη να διαπραγματευτεί και αυτή με τη σειρά της.

Για αυτόν τον λόγο και δεν πρόκειται να ζητήσει από την ΕΕ καμία παράταση, μία θέση που όπως σημειώνει ο Guardian είναι νομικά αμφισβητίσιμη. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.

Πριν από τη ψηφοφορία είχε προηγηθεί ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκόουβ.

Προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μη συμφωνία είναι να εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα

Η έγκριση της τροπολογίας μεταθέτει για την επόμενη εβδομάδα την κατάθεση της συμφωνίας εξόδου.

Η ημέρα δεν έχει καθοριστεί. Πιθανόν η μεγάλη ψηφοφορία θα είναι το βράδυ της Τρίτης κατά τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση. Θα είναι (αν περάσει φυσικά) όπως σημειώνει το BBC η πρώτη φορά που η βρετανική Βουλή θα έχει ψηφίσει υπέρ μίας συμφωνίας εξόδου.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι ασφυκτικά λίγος, αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο ως τις 31 Οκτωβρίου και η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων να έχουν ψηφίσει τη συμφωνία, οπότε η χώρα θα βγει από την ΕΕ συντεταγμένα.

Ηταν η τέταρτη φορά που το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείτο να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης που φέρνει η κυβέρνηση, τις τρεις πρώτες φορές αυτή της Τερέζα Μέι.

Η κυβέρνηση χρειαζόταν 320 ψήφους προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία και αυτό χωρίς την αποχή κανενός βουλευτή.

Πώς είχε πριν τη ψηφοφορία η δήλωση προθέσεων για αυτή: Θα καταψήφιζαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (19 ψήφοι) και οι σκοτσέζοι εθνικιστές του SNP (35 ψήφοι), το Εργατικό Κόμμα (242 ψήφοι) και οι Πράσινοι (μία ψήφος).

Κρισιμότατες θα ήταν οι  αρνητικές ψήφοι των Βορειοϊρλανδών Ενωτικών του DUP (10 ψήφοι), που αν και σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον θεωρούσαν απαράδεκτο το διαφορετικό καθεστώς που αποδίδει η συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μοναδική ελπίδα της κυβέρνησης, ήταν οι «αντάρτες» των Εργατικών και οι ανεξάρτητοι, κυρίως βουλευτές που αποπέμφθηκαν από το Συντηρητικό κόμμα γιατί εναντιώθηκαν σε μια «μη συμφωνία».

Τι ειπώθηκε στη Βουλή

Τη συνεδρίαση – την πρώτη σαββατιάτικη από το 1982- άνοιξε ο Μπόρις Τζόνσον υπερτονίζοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που έφερε ενώπιον της Βουλής.

Είναι ένας «νέος τρόπος για να πάμε μπροστά» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καλώντας το σώμα σε σύμπνοια «για να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία. Από την άλλη, τυχόν αναβολή του Brexit θα ήταν «άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική».

Παρουσίασε τη συμφωνία σαν γιατρικό σε μια χώρα που από το 2016, με το δημοψήφισμα, είναι διχασμένη.

Η εναλλακτική, όπως έχει αναφερθεί σε αυτή πολλές φορές ο Τζόνσον, είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit. Ξεκαθάρισε (όπως εξάλλου ήταν και αναμενόμενο) ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία «που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές».

Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν ηλεκτρισμένο, οι αντιπαραθέσεις πολλές, αλλά δεν εξετράπη ποτέ – εξάλλου ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου παρενέβαινε με τον τρόπο του για να κρατά τη συζήτηση σε ένα σχετικά κόσμιο πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...