330
«Η Βρετανία τώρα θέλει να παραμείνει» - σύνθημα σε χωράφι, μαστορεμένο από την ομάδα πολεμίων του Brexit υπό την επωνυμία Led by Donkeys – φωτογραφία της 16ης Οκτωβρίου | Led by Donkeys / via REUTERS

Γκρίνια στη Βρετανία: Της Μέι ήταν καλύτερη η συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 20:49
«Η Βρετανία τώρα θέλει να παραμείνει» - σύνθημα σε χωράφι, μαστορεμένο από την ομάδα πολεμίων του Brexit υπό την επωνυμία Led by Donkeys – φωτογραφία της 16ης Οκτωβρίου
|Led by Donkeys / via REUTERS

Γκρίνια στη Βρετανία: Της Μέι ήταν καλύτερη η συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 20:49

Επειτα από τρία έτη συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, απορρίψεων, παλινωδιών και αναβολών –γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς-, πώς να μην μπεις στον πειρασμό να συγκατανεύσεις στη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Ωστόσο, είναι «ένας επικίνδυνος πειρασμός».

Γιατί; Επειδή «ο Μπόρις Τζόνσον έκλεισε μία συμφωνία χειρότερη από εκείνη που είχε κλείσει η Τερέζα Μέι».

Οι εκπρόσωποι των πέντε βασικότερων τομέων της βρετανικής βιομηχανίας (αεροναυπηγική βιομηχανία, αυτοκίνητα, χημικά, τρόφιμα και φάρμακα), οι οποίοι ουσιαστικά είχαν πει «ναι» στο σχέδιο της Μέι, την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν για τις απειλές που προκύπτουν από τη συμφωνία Τζόνσον – Ευρωπαίων όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών προϊόντων.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να πει, λέει το βρετανικό φύλλο, αν η Βρετανία είναι τελικά ελεύθερη να υπογράψει ανεξάρτητες και κερδοφόρες εμπορικές συμφωνίες σε όλοn τον κόσμο.

Ωστόσο και το think tank «UK in a changing Europe» έχει υπολογίσει ότι η νέα συμφωνία θα μειώσει το κατά κεφαλήν εισόδημα των Βρετανών κατά 2,3% μέσα σε δέκα χρόνια, σε σύγκριση με το «μικρό» 1,9% του σχεδίου της Μέι. Οι Φ.Τ. προσθέτουν στο κόστος και την πτώση της παραγωγικότητας, έτσι υπολογίζουν μία χασούρα περί το 7%.

Θέλουν άλλη Ενωση

Το λονδρέζικο φύλλο επικεντρώνει και στη δεδηλωμένη πρόθεση των Σκώτων να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο χάριν της Ενωμένης Ευρώπης – για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και να λύσουν τα χέρια τους.

Ετσι οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επαναφέρουν στο προσκήνιο την απάιτηση για μια νέα λαϊκή γνωμοδότηση μέσω της ψήφου. Προτείνουν να τεθεί στον βρετανικό λαό το εξής ερώτημα: «Σας αρέσει η (νέα) συμφωνία για το Brexit ή θέλετε να μείνετε στην ΕΕ;»

Τέτοιου χαρακτήρα λαϊκή ετυμηγορία, επικαιροποιημένη κιόλας, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις για μία διχασμένη χώρα και μάλιστα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της κάλπης. Η εφημερίδα έχει επιχειρήματα για να στηρίξει το αίτημά της: «Το 2016 στους ψηφοφόρους προσφέρθηκε μια επιλογή εξόδου με απροσδιόριστο, τότε, το χρονικό πλαίσιο. Τώρα, αντιθέτως, οι πάντες γνωρίζουν πού ακριβώς οδηγεί ο δρόμος».

Αυτά (τα πιεστικά) εν αναμονή των σαββατιάτικων αποφάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...