Το Ισραήλ προηγείται στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Στο τέλος της εβδομάδας, το 10% των κατοίκων αυτής της χώρας των εννέα εκατ. κατοίκων, θα έχει εμβολιαστεί, ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο από τη Βρετανία, για παράδειγμα, που ξεκίνησε τη διαδικασία δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Οπως αναφέρει ο Guardian, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα ξεπεράσει την πανδημία, αν συνεργαστούν οι πολίτες.
Οι εμβολιασμοί γίνονται 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, με τη βοήθεια και του στρατού. Εκατόν πενήντα χιλιάδες πολίτες εμβολιάζονται καθημερινά, σχεδόν το 2% του πληθυσμού.
Προτεραιότητα έχουν οι άνω των 60 ετών, οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνίες με τις Pfizer και Moderna για την παραλαβή εκατομμυρίων ακόμα δόσεων στις αρχές του 2021.
Πώς το Ισραήλ κατάφερε να εμβολιάσει τόσο πολύ κόσμο τόσο γρήγορα;
Καταρχάς είναι μικρή χώρα από πλευράς έκτασης και πληθυσμού. Βέβαια, και άλλες χώρες έχουν τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως η δική μας ή το Βέλγιο ή Βουλγαρία, ή Ολλανδία, που δεν πρόκειται να ξεκινήσει καν τους εμβολιασμούς έως τις 8 Ιανουαρίου!
Το σύστημα υγείας όμως του Ισραήλ είναι ψηφιοποιημένο εδώ και χρόνια και πολύ καλά οργανωμένο, γεγονός που βοηθά στην επίσπευση της διαδικασίας.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια και τους αντιεμβολιαστές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάφερε να κατεβάσει τέσσερις αντιεμβολιαστικές ομάδες από το Facebook, που δημοσίευαν fake news.
Οι πολίτες ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν, ενώ γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο να δίνεται το «πράσινο διαβατήριο», που θα επιτρέπει τα ταξίδια και την έξοδο σε εστιατόρια, σε όσους εμβολιάζονται.
Το πολιτικό παρασκήνιο των εμβολιασμών
Ο Νετανιάχου «καίγεται» να φανεί ότι συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την κρίση της πανδημίας, καθώς στις 23 Μαρτίου θα γίνουν ξανά εκλογές στο Ισραήλ, οι τέταρτες σε δύο χρόνια.
Ο ίδιος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την Pfizer και τον CEO της, τον Αλμπερτ Μπουρλά, ακόμα και στις 2 το πρωί, όπως είπε, για να εξασφαλίσει τα εμβόλια.
Πολλοί Ισραηλινοί τον κατηγορούν για τους θανάτους από την πανδημία και την οικονομική κρίση. Το Ισραήλ μπήκε στο τρίτο του lockdown, στις 24 Δεκεμβρίου.
Τι θα γίνει με τους Παλαιστίνιους;
Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και την Γάζα, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.
Ισραηλινοί ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί την ηθική, νομική και ανθρωπιστική της υποχρέωση απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Επίσης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται σε ισραηλινές περιοχές καθημερινά, και έτσι το να μην εμβολιαστούν, αποτελεί κίνδυνο για την ανοσία της χώρας.
Και ενώ οι ισραηλινοί έποικοι μέσα στη Δυτική Οχθη εμβολιάζονται, για τους Παλαιστίνιους που κατοικούν γύρω τους, είναι άγνωστο πότε θα έρθει η σειρά τους.
Οι παλαιστινιακές αρχές ελπίζουν να λάβουν εμβόλια στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά αυτά θα φτάσουν στις αρχές έως τα μέσα του 2021.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν αναφέρει ότι ίσως τους δώσουν όσα εμβόλια περισσέψουν.
Η περίπτωση είναι μία μικρογραφία του τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, με τα πλούσια κράτη να παίρνουν τα εμβόλια πρώτα και τις φτωχότερες χώρες να παρακαλούν να μην τις ξεχάσουν.
Μετά το Ισραήλ, ακολουθεί το Μπαχρέιν σε ταχύτητα εμβολιασμού, με το 3% του πληθυσμού του του 1,5 εκατομμυρίου, να έχει ήδη εμβολιαστεί. Το Κουβέιτ βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News