582
Η Αντονέλα Μέι-Πόχτλερ, επικεφαλής του σχεδιασμού αντιμετώπισης του κορονοϊού, στην Αυστρία | Twitter

«Η υπεροψία τύφλωσε τις μεγάλες χώρες», λέει η «σύμβουλος πανδημίας» της Αυστρίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 14:18
Η Αντονέλα Μέι-Πόχτλερ, επικεφαλής του σχεδιασμού αντιμετώπισης του κορονοϊού, στην Αυστρία
|Twitter

«Η υπεροψία τύφλωσε τις μεγάλες χώρες», λέει η «σύμβουλος πανδημίας» της Αυστρίας

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 14:18

«Τυφλωμένες από την υπεροψία τους», οι μεγάλες χώρες δεν πήραν στα σοβαρά τον κορονοϊό τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες και άργησαν πολύ να αντιδράσουν, είπε η Αντονέλα Μέι-Πόχτλερ, επικεφαλής του σχεδιασμού της αυστριακής κυβέρνησης για την πανδημία.

Η επιχειρηματίας και δεξί χέρι του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για τον κορονοϊό εξήγησε στους Financial Times (με συνδρομή) ότι σε αντίθεση με τους «μεγάλους», οι μικρότερες χώρες τα πήγαν καλύτερα, καθώς είναι συνηθισμένες να ακούν και να συμβουλεύονται τρίτους «γιατί δεν πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα».

Η ίδια τόνισε ότι η απόφαση της Αυστρίας, η οποία, όπως και η Ελλάδα, εφάρμοσε νωρίς το lockdown με όλα τα θετικά αποτελέσματα, βασίστηκε σε συνεχείς επαφές της ομάδας της με επιστήμονες σε πολλές χώρες στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου.

«Είμαστε μία μικρή χώρα αλλά μπορούμε να μάθουμε από όλους και δεν κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια έμφυτη υπεροψία στις μεγάλες χώρες, που νομίζουν ότι καμία άλλη χώρα δεν είναι σαν αυτές. Οι μικρές χώρες έχουν την τάση να μαθαίνουν πολύ περισσότερα η μία από την άλλη. Είμαστε πολύ πιο ανοιχτές και κοιτάμε γύρω μας», πρόσθεσε.

Οταν η πανδημία ξέσπασε στη βόρεια Ιταλία τον Φεβρουάριο, η Μέι-Πόχτλερ και η ομάδα της άρχισαν να τηλεφωνούν και να κάνουν τηλεδιασκέψεις με γιατρούς και ειδικούς σε πολλές χώρες, όχι μόνο μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά και μέσω του προσωπικού τους δικτύου γνωστών επιστημόνων, ώστε να μάθουν τι συμβαίνει από πρώτο χέρι και πέρα από τα νούμερα.

Η ίδια θυμάται μια τηλεδιάσκεψη με γιατρούς στη Λομβαρδία και την Εμίλια Ρομάνια, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου: «Μας είπαν ότι εκεί είναι εμπόλεμη ζώνη. Αυτή η συζήτηση ήταν πολύ σημαντική γιατί δεν διαβάζαμε απλώς στοιχεία σε μία οθόνη, βλέπαμε το επείγον στα πρόσωπά τους. Τότε, αποφασίσαμε να λάβουμε άμεσα αυστηρά μέτρα. Το πλήρες lockdown ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου».

Την Κυριακή, το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 39 νέα κρούσματα. Συνολικά, η χώρα έχει 15.351 κρούσματα με 596 θανάτους.

Η 61χρονη επιχειρηματίας, που γεννήθηκε στην Ιταλία και σπούδασε στη Γερμανία, είναι υπεύθυνη και για το πλάνο επανεκκίνησης της αυστριακής οικονομίας και της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Τα καταστήματα στην Αυστρία είναι ήδη ανοιχτά, ενώ η εστίαση ανοίγει στα μέσα του μήνα και τα σύνορα τις επόμενες εβδομάδες.

Ουρές έξω από κατάστημα στη Βιέννη

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τους θεσμούς ήταν σημαντικοί παράγοντες στην επιτυχία των μέτρων, είπε η Μέι-Πόχτλερ.

Υπάρχει μεν κριτική σε κάποια μέτρα, όμως η δημοτικότητα του Κουρτς είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, τόνισε η ίδια, για να διαχειριστούν την κρίση μετά την άρση του lockdown.

Πιστεύει επίσης ότι η τεχνολογία θα βοηθήσει πολύ σε αυτό και ειδικά οι εφαρμογές ιχνηλάτησης των επαφών, που ξεκινούν να χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες, με τη βοήθεια της Google και της Apple.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να αποδεχθούν εργαλεία που βρίσκονται «στα όρια ενός λειτουργικού δημοκρατικού μοντέλου», είπε.

Στην Αυστρία, είναι έντονη η συζήτηση και οι διαφωνίες για τη χρήση διαβατηρίων αντισωμάτων. Η ίδια στηρίζει το μέτρο: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δύο ταχυτήτων. Ομως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το ρίσκο».

Ενα μέτρο που εξετάζεται είναι η υποχρεωτική χρήση τέτοιων εφαρμογών για τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα. «Θα είναι μέρος της νέας κανονικότητας. Ολοι θα έχουν αυτή την εφαρμογή. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα θέλουν από μόνοι τους να ελέγχουν τον εαυτό τους. Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι μια πανδημία από πάνω προς τα κάτω για πάντα. Πρέπει να τη διαχειριστείς από κάτω προς τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...