Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει στόχο να «σκουπίσει» όλους τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα. Ξεκινώντας από τους επικεφαλής και φτάνοντας έως τον τελευταίο κόμπο της κρυφής αλυσίδας. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην κυνηγήσει τους κομάντος που προσπάθησαν εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου να τον συλλάβουν.
Η Αγκυρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, μετά πολλών επαίνων, ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν τους 11 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων. Εδώ και δύο εβδομάδες είχαν αποδυθεί σε κυνηγητό για να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν. Η επιχείρηση είχε απλωθεί σε μια ακτίνα που έπιανε τα περίχωρα του Μαρμαρά, σε αυτήν πήραν μέρος ακόμη και ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τελικά στέφθηκε με επιτυχία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δραπέτες είχαν κρυφτεί σε δασώδη περιοχή όταν έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς.
Η τελική φάση της επιχείρησης, όπως αναφέρει το BBC, έγινε τη νύχτα της Κυριακής και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ταγματάρχης Σουκρού Σεϊμέν, ο οποίος φέρεται να ήταν ο διοικητής τους. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει το πρακτορείο Ανατόλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι της περιοχής που είχαν πάει για κυνήγι αγριόχοιρων σε περιοχή του Μαρμαρά με πυκνή βλάστηση, εντόπισαν τους στρατιώτες που είχαν καμουφλαριστεί. Αμέσως, προσπάθησαν να δικαιολογηθούν ότι μετείχαν σε άσκηση, αλλά δεν έγιναν πιστευτοί από τους κυνηγούς.
Ετσι, οι τελευταίοι ενημέρωσαν την αστυνομία που έσπευσε στην περιοχή και τους συνέλαβε. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματίες.
Ωστόσο, στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνεται καθαρά πως οι στρατιώτες δέχθηκαν ουκ ολίγα χτυπήματα από τους αστυνομικούς. Τα πρόσωπα των περισσότερων έφεραν μώλωπες, δείγμα των χτυπημάτων που πρέπει να δέχθηκαν κατά τη σύλληψή τους και μετά.
Πέραν αυτών των 11, άλλα 20 μέλη της ομάδας κρατούνται και αναμένεται να περάσουν από δίκη, καθώς θεωρούνται υπεύθυνα για την επιχείρηση σύλληψης του Ερντογάν.
Φυσικά, ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει περιορίσει τη δράση του σε αυτούς. Ενα απίστευτο πογκρόμ έχει ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα που αποκαταστάθηκε η «τάξη». Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που δίδει το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 18.000 άνθρωποι τελούν υπό καθεστώς κράτησης, ενώ 9.000 άνθρωποι έχουν επισήμως συλληφθεί και κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Επίσης, περίπου 50.000 Τούρκοι έχασαν το δικαίωμα χρήσης των διαβατηρίων τους. Επίσης, πάνω από 10.000 υπάλληλοι έχασαν εν μια νυκτί τη δουλειά τους αφού κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Πρόκειται για δικαστικούς, στρατιωτικούς, δημόσιους υπαλλήλους, δασκάλους, καθηγητές Πανεπιστημίων κ.α.
Η επόμενη κίνηση του Ερντογάν είναι να προχωρήσει στην πλήρη διάλυση του στρατού, τον οποίο και θέτει υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας. Ο στόχος είναι προφανής: να αποτραπεί κάθε πιθανότητα για μελλοντικά πραξικοπήματα.
Οπως αναφέρει, όμως, ο απεσταλμένος του BBC στην Αγκυρα, Τζόναθαν Χεντ, η προσπάθεια του Ερντογάν να εξαλείψει και τον τελευταίο θύλακα του Φετουλάχ Γκιουλέν θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Τούρκων που τάσσονται στο πλευρό του εξόριστου Γκιουλέν, ενώ σε περίπτωση που οι εκκαθαρίσεις συμπεριλάβουν και επιχειρηματίες τότε τα πράγματα για την εύθραυστη οικονομία της χώρας θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News