Ειδική άδεια, η οποία θα παραχωρεί το δικαίωμα σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν αντίγραφα του υποψήφιου χαπιού για τον κορονοϊό της Pfizer, ώστε να εξυπηρετηθούν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα δώσει η φαρμακευτική εταιρεία σε 95 χώρες.
Η εταιρεία ακολούθησε το παράδειγμα της MSD (Merck στις ΗΠΑ) και ανακοίνωσε τη συμφωνία αδειοδότησης, με την υποστήριξη της Δεξαμενής Διπλωμάτων Ερασιτεχνίας (ΜPP) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), προκειμένου το χάπι της να χορηγείται σε χαμηλό κόστος σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε να μοιραστεί την τεχνολογία πίσω από ένα ιατρικό προϊόν για την Covid-19, καθώς μέχρι σήμερα είναι άκρως αντίθετη στη χορήγηση άδειας παρασκευής του εμβολίου της σε άλλες εταιρείες, προκειμένου να επιταχυνθεί η παγκόσμια καμπάνια εμβολιασμού.
Η συμφωνία χωρίς δικαιώματα με την MPP θα ενισχύσει τις παγκόσμιες προμήθειες του υποψήφιου αντιικού χαπιού της Pfizer, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τον ιό κατά σχεδόν 89%, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές της εταιρείας (εδώ).
Πλέον, οι κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων θα μπορούν να παράγουν το φάρμακο ακόμη και πριν από την έγκρισή του από τις ρυθμιστικές αρχές, για να επιταχύνουν την προμήθειά του σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
«Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πού ζουν, θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ανακαλύψεις, και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την MPP για να προωθήσουμε τη δέσμευσή μας για ισότητα», δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News