Σχεδόν μία εβδομάδα στην Αφρική συμπλήρωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, συν δύο συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο, με έναν στόχο: πώς θα επεκταθεί και στην Αφρική η συμφωνία που έγινε με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
Τα αίτια της φυγής από την Αφρική είναι κοινά με αυτά για τους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή: συρράξεις, εμφύλιες και μη, φτώχεια και ανεργία, και επιπλέον για τους ανθρώπους από την Αφρική οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία. Ωστόσο, για τους Ευρωπαίους η αμηχανία είναι κοινή: τι μπορεί να γίνει για αυτές τις ροές;
Η απάντηση της κυρίας Μέρκελ σε αυτό είναι η σύναψη συμφωνιών με αφρικανικές χώρες αντίστοιχων με την (ημιθανή στην καλύτερη περίπτωση) συμφωνία του περασμένου Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μαζικής εξόδου των αφρικανικών πληθυσμών περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.
«Μια αντίστοιχη συμφωνία πρέπει να υπάρξει κατά προτεραιότητα με την Αίγυπτο, αλλά επίσης και με άλλες αφρικανικές χώρες», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο, ενώ, πιο πρόσφατα, επέμεινε στην ανάγκη για μία τέτοια συνεργασία, «διότι η ευημερία των αφρικανικών χωρών είναι προς το συμφέρον των Γερμανών».
Για τον σκοπό αυτό, η κυρία Μέρκελ ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες έναν διπλωματικό μαραθώνιο από το Μάλι στον Νίγηρα και την Αιθιοπία, ενώ στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι και τον ηγέτη του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.
Το μεταναστευτικό έχει γίνει για την γερμανίδα καγκελάριο κομβικό ζήτημα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017.
Η πολιτική των ανοικτών θυρών έφερε περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 στη Γερμανία αλλά και μια παραδοχή της καγκελαρίου ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να κατανοήσει τις διαστάσεις της μεταναστευτικής κρίσης.
Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, χωρίς να λείπουν οι αφίξεις από την Ερυθραία και τη Νιγηρία, μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, που πλήττεται ωστόσο, όπως το Καμερούν και το Τσαντ, από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News