Αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια, ρομποτικοί εξοσκελετοί, προσθετικά άνω και κάτω άκρα – αυτά ήταν μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στο «Cybathlon» ή, αλλιώς, τους «Βιονικούς Ολυμπιακούς Αγώνες» που διοργανώθηκαν στο Κλότεν της Ελβετίας το περασμένο Σάββατο, 8 Οκτωβρίου.
Σε αυτούς τους «αγώνες» επιδόσεις, ρεκόρ και χρόνοι μένουν κατά μέρος, σκοπός είναι να δοκιμαστούν οι καλύτεροι τρόποι ένωσης της τεχνολογίας με τον άνθρωπο. Νέες τεχνολογίες, δηλαδή, που θα φανούν χρήσιμες σε άτομα με αναπηρίες: τεχνητά χέρια ή δάχτυλα που μπορούν να τους βοηθήσουν να κόψουν με ευκολία ψωμί, να απλώσουν ρούχα ή να βιδώσουν μια λάμπα. Για τους νικητές δεν υπήρχε χρηματικό έπαθλο, παρά μόνο συμβολικά μετάλλια.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν 66 ομάδες από 25 χώρες και την παρακολούθησαν περίπου 4.600 άτομα. Μεταξύ όσων διαγωνίστηκαν βρίσκονταν αθλητές των Παραολυμπιακών αγώνων, μηχανικοί, τεχνολόγοι, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων και εταιρείες που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς, καθώς και μεμονωμένοι δημιουργοί.
Το πιο εντυπωσιακό από τα «αθλήματα» ήταν εκείνο της διεπαφής ανθρώπινου εγκεφάλου με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο διαγωνιζόμενος καθόταν ακίνητος μπροστά σε μία οθόνη, επί τέσσερα λεπτά, προσπαθώντας να καθοδηγήσει, μόνο με τη σκέψη του, έναν ψηφιακό χαρακτήρα.
Το κοινό παρακολουθούσε σε γιγαντοοθόνες εντός του σταδίου τι ακριβώς συνέβαινε, ενώ μάσκες με καλώδια «μετέφραζαν» τα μηνύματα του εγκεφάλου σε εντολές για τον χαρακτήρα της οθόνης.
Μεταξύ των θαυμαστών συμμετοχών και μία ελληνική: Η ομάδα Laddroller δύο αδερφών από τη Λάρισα, του Δημήτρη και Μάριου-Ερμή Πετρωτού, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, εύκολο στην κατασκευή, ελαφρύ και φθηνότερο σε σύγκριση με όσα υπάρχουν στην αγορά. Τα δύο αδέρφια, αρχιτέκτονας και πτυχιούχος Πληροφορικής αντίστοιχα, επέλεξαν ως οδηγό του αμαξιδίου την αθλήτρια των Παραολυμπιακών αγώνων Κέλλυ Λουφάκη.
Ο σχεδιασμός και το στήσιμο του αμαξιδίου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, παρουσιάστηκε στη φετινή ΔΕΘ σε σχετική έκθεση στο Ντίσελντορφ. Τον περασμένο Ιούνιο, επίσης, βρέθηκε στην τελική δεκάδα σε διαγωνισμό καινοτομίας του Tεχνολογικού Iνστιτούτου της Μασαχουσέτης.
Παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αφού μπορούν να κινούνται σε σχεδόν όρθια θέση ενώ, στην πραγματικότητα, παραμένουν καθισμένοι. Η κλίση που αποκτά, τους επιτρέπει να φτάσουν σε ύψος αρκετό για να πάρουν χρήματα από AΤΜ ή να ανάψουν έναν διακόπτη εντός του σπιτιού, για παράδειγμα. Αντιμετωπίζει το περίφημο πρόβλημα των πεζοδρομίων δίχως ράμπα και μπορεί να «ανέβει» ευκολία μερικά χαμηλά σκαλοπάτια.
Tune in next week to watch the finale of #EngadgetSuperhumans and see the winners of the world’s first cyborg games. (@cybathlon @ETH_en) pic.twitter.com/KlCCJevWBd
— Engadget (@engadget) 10 Οκτωβρίου 2016
Το επόμενο Cybathlon, που θα έχει διάρκεια επτά ημερών, θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο το 2020, ώστε να συμπέσει με τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και να αποκτήσει μεγαλύτερη δημοσιότητα, ενώ κάποια από τα αγωνίσματα σχεδιάζεται να διεξαχθούν και σε εξωτερικούς χώρους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News