545
Η Κόρι Μπους και ο Μάντισον Κόθορν, από το Δημοκρατικό και το Ρεμπουμπλικανικό στρατόπεδο, αντίστοιχα | Reuters

Η Κόρι και ο Μάντισον, τα νέα πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 18:30
Η Κόρι Μπους και ο Μάντισον Κόθορν, από το Δημοκρατικό και το Ρεμπουμπλικανικό στρατόπεδο, αντίστοιχα
|Reuters

Η Κόρι και ο Μάντισον, τα νέα πρόσωπα της αμερικανικής πολιτικής

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2020, 18:30

Θα γεμίσει νέα πρόσωπα –και κυρίως με γυναίκες– η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2021, τουλάχιστον 133 γυναίκες θα έχουν και επίσημα τη θέση τους στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με το Κέντρο Αμερικανίδων Γυναικών και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Rutgers.

Μέχρι στιγμής, 101 από τη Δημοκρατική παράταξη και 32 από τη Ρεπουμπλικανική γιορτάζουν την επιτυχία τους, ενώ την εκλογή τους περιμένουν 28 ακόμη – 19 από τον συνδυασμό του Μπάιντεν και 9 του Τραμπ.

Η ισότητα, βέβαια, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς οι 133 γυναίκες βουλευτές δεν γεμίζουν ούτε το 30% των θέσεων του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η πρόοδος είναι αναντίρρητη.

Γιατί ποτέ πριν δεν είχαμε δει μια διεμφυλική βουλευτή να εκλέγεται.

Γιατί, για πρώτη φορά στα χρονικά, τρεις ιθαγενείς Αμερικανίδες μπαίνουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Και γιατί το νέο Σώμα θα κοσμούν με την παρουσία τους και άνθρωποι… υπεράνω πάσης υποψίας (για τις ΗΠΑ και πάντα τηρουμένων των όποιων αναλογιών): γυναίκες όπως η Κόρι Μπους, μια προοδευτική ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter, η οποία έγινε η πρώτη μαύρη αντιπρόσωπος που εξέλεξε το Μιζούρι.

Η Μπους, που κατέβηκε με τους Δημοκρατικούς, συγκεντρώνει πολλές πρωτιές: είναι η πρώτη εκπρόσωπος του κινήματος Black Lives Matter που εκλέγεται στο Κογκρέσο, η πρώτη νοσηλεύτρια και η πρώτη ανύπανδρη μητέρα στο αξίωμα αυτό.

«Στις μαύρες γυναίκες, στα μαύρα κορίτσια, στις νοσηλεύτριες, σε όσους κάνουν απαραίτητες εργασίες, στις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους: τώρα είναι η ώρα μας» είπε η Μπους.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Μπους θα συναντήσει την τετράδα γυναικών από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος που είναι γνωστή ως «The Squad» (Το Απόσπασμα) με επιφανέστερη εκπρόσωπο την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.

Και οι τέσσερις βουλευτές της ομάδας αυτής επανεξελέγησαν με άνετη πλειοψηφία.

Η Κόρι Μπους

Δίπλα –ή μάλλον απέναντί της– θα κάθεται ο 25χρονος Ρεπουμπλικανός Μάντισον Κόθορν, ο οποίος εξελέγη στη Γερουσία με την έδρα της Βόρειας Καρολίνας και γίνεται έτσι ο τρίτος νεότερος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία και το πρώτο μέλος της Άνω Βουλής των ΗΠΑ που είναι γεννημένο στα χρόνια του 1990.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ. Ολη η δόξα πηγαίνει στον Θεό και είμαι ενθουσιασμένος που θα υπηρετήσω το κάθε μέλος αυτής της περιφέρειας» έγραψε ο Κόθορν, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι από το 2014 λόγω ενός ατυχήματος που είχε με το ΙΧ του.

Ο Κόθορν, ο οποίος έκλεισε τα 25 του χρόνια τον Αύγουστο, επικράτησε του Δημοκρατικού Μο Ντέιβιντ με 54,4% έναντι 42,4% στην κατά κύριο λόγο Ρεπουμπλικανική αυτή Πολιτεία.

Ο Μάντισον Κόθορν

Είναι ο τρίτος νεότερος βουλευτής στην ιστορία των ΗΠΑ και ο νεότερος τα τελευταία 60 χρόνια.

Μικρότεροί του υπήρξαν μόνον ο Τζεντ Τζόνσον, που εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1965, σε ηλικία 25 ετών και επτά ημερών, και παλαιότερα ακόμη ο Γουίλιαμ Κλέμπορν, που ήταν 21 ή 22 ετών όταν εξελέγη το 1797 στο Κογκρέσο επί προεδρίας Τζον Ανταμς.

Οχι βέβαια πως ο Κόθορν δεν είναι αυτό που λέμε… αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών.

Ο νεαρός στο παρελθόν έχει κάνει κάποιες αμφιλεγόμενες (αλλά ξεκάθαρα) ρατσιστικές τοποθετήσεις, τις οποίες έχει ανακαλέσει, ενώ έχει επιδείξει μέχρι και φιλοναζιστικές συμπάθειες, τις οποίες φυσικά ο ίδιος έχει απορρίψει, υπό την πίεση του «εκλέγεσθαι».

Αυτό δεν αναιρεί το κατόρθωμά του και όλοι περιμένουν τώρα να δουν τι στάση θα τηρήσει πλέον στον νέο του ρόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...