Σε σίριαλ δίχως τέλος τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση Γεωργίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει εκ νέου στο θέμα μετά τη δεύτερη άσκηση αναίρεσης της απαλλαγής του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτή αίτηση για αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο απηλλάγη ο κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος το οποίο αφορούσε τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί, κατά τους καταγγέλλοντες, η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου.
Και μπορεί ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς να ξεκίνησε την αναφορά του στο θέμα με τη διαβεβαίωση πως «είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες», στη συνέχεια όμως επανέλαβε με νόημα πως η Κομισιόν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την άποψή της για την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Ανδρέα Γεωργίου. Και αυτό, υπενθύμισε, έχει διατυπωθεί και σε επιστολή της Επιτροπής προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.
«Θεωρητικά δεν υπάρχει τέλος στην υπόθεση Γεωργίου…», σχολίασε από την πλευρά του ο συνήγορος του κ. Γεωργίου, Γιώργος Στεφανάκης, για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και αφήνοντας σαφή αιχμή σε βάρος της, σημείωσε πως «η δικαστηριακή αλήθεια δεν μπορεί να συγκρούεται προς το αυτονόητο, γιατί τότε δικάζεται το κυρός της δικαιοσύνης».
«Αν ο Ανδρέας Γεωργίου είναι ένοχος, αν πράγματι είπε ψέματα, αν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (για το έλλειμμα) ήταν ανακριβή, δεν θα είχαμε πάρει τα δάνεια… Αν πράγματι είπε ψέμματα τότε ας επιστρέψουμε τα 320 δισ ευρώ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Στεφανάκη.
Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι στην αναίρεση του Αρείου Πάγου δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα, αλλά κατά πόσον έχει ερμηνευτεί σωστά ο νόμος. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συζητάμε για το έλλειμμα του 2009, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθώς τα προγράμματα που ακολούθησαν βασίστηκαν στις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Επομένως η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου άφορα αποκλειστικά και μονό νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά. «Από εκεί και πέρα», αρκέστηκε να πει, «η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που κρίνει ορθό και θα πάρει τις αποφάσεις της, θα κάνει ό,τι θεωρεί ορθό στην περίπτωση Γεωργίου».
Στην απόφασή της για την άσκηση αναίρεσης η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου επικαλέστηκε νομικούς λόγους που εντόπισε στο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,για τους οποίους και εισηγείται την επανεξέταση της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News