Η Ελεν Μίρεν έχει επιλέξει τη μαγευτική και γραφική Απουλία στο νοτιοανατολικό άκρο της Ιταλίας για να ζει τέσσερις μήνες τον χρόνο, άνοιξη και καλοκαίρι ουσιαστικά, με τον σύζυγό της, στο πανέμορφο εξοχικό που έχουν αποκτήσει εκεί.
Κι ενώ κάθε φορά που πηγαίνει εκεί νιώθει ότι βρίσκεται σε έναν επίγειο παράδεισο, τη μαγεία του σκηνικού ήρθε να διαταράξει ένα μοχθηρό βακτήριο που ακούει στο επιστημονικό όνομα «Xylella fastidiosa» και έχει προσβάλει μέχρι στιγμής ένα μεγάλο ποσοστό από τα αρχαία ελαιόδεντρα της περιοχής.
Η δραστήρια Μίρεν λοιπόν, αποφάσισε να ρίξει όλο το βάρος της αυτή την εποχή σε μία καμπάνια ευαισθητοποίησης, καθώς πρόκειται για δέντρα ηλικίας μέχρι και 2.000 ετών!
«Πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να σωθούν αυτά τα πανέμορφα και ιστορικής σημασίας δέντρα. Είναι απίστευτο, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για τα ίδια δέντρα που κάποτε κοιτούσε ο Βιργίλιος και κάποιος ρωμαίος αυτοκράτορας. Πρόκειται για μεγάλη τραγωδία και πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η Ευρώπη, προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την επιδημία» δήλωσε η ηθοποιός στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Ιταλίας «Ansa».
Κάλεσε επίσης την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους αγρότες που βλέπουν την ιδιοκτησία τους να πλήττεται από αυτό το τόσο επιθετικό βακτήριο – αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph. Τόσο οι ιταλοί αγρότες όσο και οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών δηλώνουν ενθουσιασμένοι που έχουν στο πλευρό τους μία τέτοια οσκαρική στήριξη. Το κακό βακτήριο μεταδίδεται από ένα συγκεκριμένο έντομο (meadow spittlebug). Ελπίζουν μάλιστα ότι το ηχηρό όνομα της Μίρεν θα παρασύρει κι άλλους μεγάλους αστέρες ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους γι’ αυτόν τον καλό σκοπό, όπως για παράδειγμα τον Μπραντ Πιτ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.
Εκτός από το κεντρικό δέντρο της καμπάνιας της Μίρεν που απειλείται από το βακτήριο κι έχει το όνομα «Βασίλισσα», υπάρχουν άλλα τέσσερα ίδιας ηλικίας, 2.000 ετών ελαιόδεντρα στην περιοχή που η ίδια επισκέφτηκε. Τα ονόματά τους είναι εξίσου μεγαλοπρεπή: «Λιοντάρι», «Βασιλιάς», «Φαραώ».
Η Μίρεν και ο σύζυγός της Τέιλορ Χάκφορντ έχουν φυτέψει εκατοντάδες ροδιές στον μεγάλης έκτασης κήπο τους. Εχουν και περίπου ογδόντα λιόδεντρα, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν μολυνθεί.
Στην Απουλία υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα 2 εκατομμύρια εκ των οποίων είναι πλέον μολυσμένα. Ο σύλλογος αγροτών της περιοχής ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «μία διασημότητα με τέτοιο πρεστίζ όπως η Ελεν Μίρεν αποτελεί τεράστια βοήθεια για εμάς, έχει αποδείξει ότι στηρίζει και αγαπάει τον τόπο μας άνευ όρων».
Ανησυχίες για εξάπλωση σε Ισπανία και Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε έντονες ανησυχίες τον Ιούλιο του 2017 για ενδεχόμενη εξάπλωση και σε άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει εξάλλου προειδοποιήσει για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.
Το Xylella, γνωστό και ως «ο Εμπολα της ελιάς» έχει επίσης ανιχνευτεί στη νότια Γαλλία, ενώ ένα διαφορετικό στέλεχος, το οποίο έχει βρεθεί να προσβάλλει μόνο κερασιές και πικροδάφνες, ανιχνεύθηκε πέρυσι στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα. Ανησυχία για ενδεχόμενη άφιξή του έχει εκφραστεί και στην Ελλάδα – όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Το μόνο θετικό είναι ότι στην Απουλία έχουν αναγνωριστεί δύο ποικιλίες ελαιόδεντρου που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στη μόλυνση και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα νεκρά ελαιόδεντρα στην περιοχή της επιδημίας.
Πριν από έναν χρόνο πάντως, τον Ιούλιο του 2017, είχε σημάνει συναγερμός στην Κρήτη, καθώς υπήρχε η υποψία ότι είχαν προσβληθεί από το επικίνδυνο βακτήριο οι εκεί ελαιώνες, στη συνέχεια όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ekriti.gr αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία δεν ευσταθούσαν.
Στην Ελλάδα τα αρχαία ελαιόδεντρα προς το παρόν δεν κινδυνεύουν από από το συγκεκριμένο βακτήριο, αλλά από κάτι εξίσου απειλητικό και άμεσα συνδεδεμένο με τον ανθρώπινο παράγοντα: τις πυρκαγιές που κάθε καλοκαίρι απειλούν τεράστιες εκτάσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News