To αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αυτό που περίμενε (επιδίωκε) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος «κατέβαζε» φρεγάτες (κατά πληροφορίες τουλάχιστον τρεις) στα ανοικτά της Τρίπολης για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαράζ και ενώ μετρούσε αντίστροφα για την αποστολή των πρώτων τμημάτων του τουρκικού στρατού στο λιβυκό έδαφος, οι τελικές ανακοινώσεις της διάσκεψης ήταν σαφείς:
Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη σε όλες τις πλευρές του εμφύλιου πολέμου και στην αυστηρότερη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.
Αν και οι δυνάμεις που έχουν ήδη σταλεί στη Λιβύη από άλλες χώρες (σ.σ. ο Guardian έχει ήδη μιλήσει για αποστολή 2.000 σύρων μαχητών που πολεμούν στο όνομα των τουρκικών συμφερόντων) παραμένουν στο έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας, η απόφαση για τον τερματισμό κάθε μορφής στρατιωτικής στήριξης, αλλά και (κυρίως) η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων στο Βερολίνο, δεν φαίνεται να άρεσε και τόσο στον Ερντογάν που είδε το «όραμά» του για μία τουρκική αποβαση στη Λιβύη να αναβάλλεται προς το παρόν.
«Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους», πρόλαβε να πει κατά την έναρξη της συνόδου, σε μία ακόμη επίθεσή του προς τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
«Για να εφαρμοστούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χαφτάρ πρέπει να τερματιστεί», επανέλαβε σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση λίγο πριν αρχίσει η συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της διάσκεψης.
Τελικά όμως, ο Ερντογάν αποχώρησε από τη σύνοδο πριν καν ολοκληρωθούν οι εργασίες της, χωρίς να δοθεί κάποια πειστική εξήγηση για την απόφασή του αυτή.
Σύμφωνα με γερμανική πηγή, η οποία μίλησε στο Sputnik, ο τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από την αίθουσα της σύσκεψης και στη θέση του παρέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Λίγα λεπτά αργότερα το τουρκικό δίκτυο ΤRT μετέδιδε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη εσπευσμένα στο αεροδρόμιο του Βερολινου για να αναχωρήσει για τη χώρα του και όλα αυτά πριν καν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της διάσκεψης.
Ευρωπαικές διπλωματικές πηγές, «μετέφρασαν» την αποχώρηση Ερντογάν από το Βερολίνο ως έκφραση απογοήτευσης που δεν ευοδώθηκαν τα σχέδιά του και οι βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις του για τη Λιβύη.
Λόγω της αιφνίδιας αποχώρησής του, επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άκουσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να λέει ότι στη Λιβύη πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν «μονομερείς ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνιών, οι οποίες επιδεινώνουν τη σύγκρουση», «φωτογραφίζοντας» έτσι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος με τον προστατευόμενό του Αλ Σαράζ.
Τέτοιου είδους ενέργειες, υπογράμμισε ο κ. Μισέλ, είναι ασυμβίβαστες με το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν ένα πρόσχημα για εξωτερική παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση» και στο σημείο αυτό παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019.
«Ο Ερντογάν έφυγε (από τη σύνοδο) με βαριά καρδιά», πανηγύρισε με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, και για να τον πικάρει «ανέβασε» και μία φωτογραφία από το τραπέζι με τον συνομιλιών όπου ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται με διογκωμένο το κεφάλι του.
Diplomatic victory for the Libyan people today,
Courtesy of the general commander of the Libyan National Army Khalifa #Hafter and our friend.#France #Russia #Egypt #UAE #Italy.
Viva #libya viva #LNA viva #HoR pic.twitter.com/MSoE0IimvG— M.LNA (@LNA2019M) January 19, 2020
#Greece #Libye #TURKEY #LNA #GNA #EU pic.twitter.com/zRR01WJCxI
— M.LNA (@LNA2019M) January 19, 2020
H Toυρκία είναι ένας από τους παίκτες-κλειδί τη διαδικασία της Λιβύης, αρκέστηκε να πει ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, κάνοντας λόγο για πολυδιάστατη και αποτελεσματική διπλωματία του «Προέδρου μας» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει φέρει την Τουρκία σε αυτή τη θέση-κλειδί.
#Kalin: "La #Turquie est l'un des acteurs clés du processus en #Libye" https://t.co/yefH5tVWNN
— ANADOLU AGENCY (FR) (@aa_french) January 20, 2020
Η προσπάθεια να προφυλαχθεί το προφίλ του Ερντογάν ως παντοδύναμου μετρ της διπλωματίας στα διεθνή φόρα, προφανής και αγωνιώδης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News