Η ελληνική διπλωματία έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα. Αυτό τόνισε το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί τετελεσμένα»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος. «Η Τουρκία μπορεί να παρίσταται στις διαδικασίες για το αποτέλεσμα αλλά δεν θα παραγάγει το αποτέλεσμα» διευκρίνισε ο υπουργός.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα, τόσο απευθείας στα όργανα της ΕΕ, όσο, εμμέσως και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμμάχου Γαλλίας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας της ΕΕ, υπάρχει σχετικός διαγκωνισμός και η Γαλλία διεκδικεί ζωτικό ρόλο» διευκρίνισε.
«Ο Χαφτάρ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια ενεργεία της Τουρκίας στη Λιβύη. Εκόντες άκοντες θα δεχθούν την ελληνική θέση, θα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση. Η ΕΕ θα πάρει σειρά από αποφάσεις για το λιβυκό σε όλα τα επίπεδα, υπάρχει και δυνατότητα αντίλεξης της Ελλάδας» εξήγησε ο υπουργός.
Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας και στον Ant1, χαρακτήρισε «θετικό» οποιοδήποτε βήμα οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες, όμως εξήγησε ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη Λιβύη. Στα θετικά που συμφωνήθηκαν, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε πως είναι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, η αποστρατικοποίηση και το ότι δε θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.
Σημείωσε πως «δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί η Τουρκία», αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση». «Ο θυμός και η ένταση του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική του δεν πάνε όπως θα ήθελε», εκτίμησε ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ως θετικό το ότι ο Χαφτάρ ορίζεται ως βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις.
Χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη συμμετοχή μας» και επικαλούμενους δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είπε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων».
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα σε ακραία τουρκική πρόκληση, σε ελληνικό έδαφος, τόνισε ότι, ο Υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ θα υπάρξει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης. «Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Γεραπετρίτης, υπενθύμισε ότι, «η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν παράγει Δίκαιο, αλλά καθορίζει τις διαδικασίες για ειρηνευτική λύση» και τόνισε ότι, «σε περίπτωση που αναλάβει ο Χαφτάρ, πράγμα που δεν είναι απίθανο, θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News